Carnea din dieta ta

Carnea este o sursă bună de proteine, vitamine și minerale în alimentația ta. Cu toate acestea, dacă în prezent mâncați mai mult de 90 g (greutate gătită) de carne roșie și procesată pe zi, Departamentul Sănătății vă recomandă să reduceți până la 70 g, care este consumul mediu zilnic în Marea Britanie.

A lua alegeri mai sănătoase vă poate ajuta să mâncați carne ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate . Dar unele carne sunt bogate în grăsimi saturate, ceea ce poate ridica nivelul colesterolului din sânge.

Dacă mănânci multă carne roșie și procesată, este recomandat să-l tăieți, deoarece este posibil să existe o legătură între carnea roșie și procesată și cancerul de intestin .

Carne precum pui, carne de porc, miel și vită sunt toate bogate în proteine. O dietă echilibrată poate include proteine din carne, precum și din surse non-animale, cum ar fi fasolea și legumele .

Carnea roșie ne oferă fier, iar carnea este, de asemenea, una dintre principalele surse de vitamina B12.

Igiena alimentară este importantă atunci când păstrați, pregătiți și gătiți carnea.

Carne și grăsimi saturate

Unele carne sunt bogate în grăsimi, în special grăsimi saturate. Mâncarea multă grăsime saturată poate crește nivelul colesterolului în sânge, iar colesterolul ridicat crește riscul de boli de inimă .

Tipul de produs pe care îl alegeți și modul în care îl gătiți poate face o diferență mare în conținutul de grăsimi saturate.

Faceți alegeri mai sănătoase atunci când cumpărați carne

Când cumpărați carne, mergeți la cea mai slabă opțiune. De regulă, cu cât poți vedea mai mult alb pe carne, cu atât conține mai multă grăsime. De exemplu, slănina din spate conține mai puțină grăsime decât slănina strecuită.

Aceste sfaturi vă pot ajuta să cumpărați opțiuni mai sănătoase:

 • cereți măcelarului tăiere slabă
 • dacă cumpărați carne preambalată, verificați eticheta nutrițională pentru a vedea câtă grăsime conține și compara produsele
 • mergi pentru curcan și pui fără piele, deoarece acestea sunt mai puține în grăsimi (sau îndepărtați pielea înainte de a găti)
 • încercați să limitați produsele din carne procesate precum cârnați, salam, pate și beefburgers, deoarece acestea sunt în general bogate în grăsimi – adesea sunt bogate în sare
 • încercați să limitați produsele din carne în produse de patiserie, cum ar fi plăcintele și rulourile de mezeluri, deoarece acestea sunt adesea bogate în grăsimi și sare

Reduceți grăsimea când gătiți carne

Tăiați orice grăsime vizibilă și pielea înainte de a găti – pielea crăpată și păsările de curte sunt mult mai mari în grăsimi decât carnea în sine.

Iată câteva alte modalități de a reduce grăsimea atunci când gătiți carne:

 • Carnea de grătar, mai degrabă decât prăjirea – cotletele de porc tăiate, care au fost la grătar, conțin aproximativ o treime grăsimea cotletelor neprăjite, în timp ce o friptură de coajă slabă la grătar conține aproximativ jumătate din grăsimea fripturii de coajă prăjită cu grăsimea și pieptul de pui prăjit în pesmet contine aproape 6 ori mai multa grasime decat pieptul de pui la gratar fara piele
 • nu adăugați grăsimi suplimentare sau ulei atunci când gătiți carne
 • prăjiți carnea pe un suport metalic deasupra unui cositor, astfel încât grăsimea să poată scurge
 • încercați să utilizați cantități mai mici de carne și mai multe legume, legume și amidonuri în mâncăruri, cum ar fi tocanele, curry și caserole

Câtă carne roșie și procesată ar trebui să mâncăm?

Carnea roșie (precum carnea de vită, mielul și carnea de porc) poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. Dar mâncarea multă carne roșie și procesată probabil îți crește riscul de cancer intestinal (colorectal).

Carnea procesată se referă la carnea care a fost conservată prin fumat, întărire, sărare sau adăugare de conservanți. Aceasta include cârnați, slănină, șuncă, salam și pateuri.

Dacă în prezent mâncați mai mult de 90 g (greutate gătită) de carne roșie și procesată pe zi, Departamentul de Sănătate vă recomandă să reduceți până la 70 g, care este consumul mediu zilnic în Marea Britanie.

Nouăzeci de grame echivalează cu aproximativ trei felii tăiate subțire de carne de vită, miel sau carne de porc, unde fiecare felie are aproximativ dimensiunea unei jumătăți de bucată de pâine feliată. Un mic dejun gătit care conține două cârnați britanici tipici și două rasă de slănină este echivalent cu 130g.

Pentru mai multe informații, citiți riscul de cancer de carne roșie și intestin .

Stocarea cărnii în siguranță

Este important să păstrați și să pregătiți carnea în siguranță pentru a împiedica bacteriile să se răspândească și pentru a evita intoxicațiile alimentare:

 • păstrați carnea crudă sau păsările crude în containere sigilate curate de pe raftul inferior al frigiderului, astfel încât carnea să nu poată atinge sau scurge pe alte alimente
 • urmați instrucțiunile de păstrare de pe etichetă și nu mâncați carne după data „utilizării acesteia”
 • dacă gătiți carne pe care nu o veți mânca imediat, răcoriți-o cât mai repede posibil și apoi puneți-o în frigider sau congelator – nu uitați să păstrați carnea gătită separat de carnea crudă
 • curățați întotdeauna bine plăcile, ustensilele, suprafețele și mâinile imediat după ce au atins carnea crudă sau dezghețată pentru a opri bacteriile să se răspândească

Congelarea cărnii în siguranță

Este sigur să înghețați carnea crudă cu condiția ca:

 • congelați-o înainte de data „utilizării după”
 • urmați orice instrucțiuni de înghețare sau decongelare de pe etichetă
 • gătiți carnea imediat dacă o decongelați într-un cuptor cu microunde. Dacă doriți să dezghețați carnea și să o gătiți mai târziu, dezghețați-o la frigider, astfel încât să nu se încălzească prea mult
 • folosiți carnea în două zile de la decongelare. Se va opri în același mod ca și carnea proaspătă
 • gătiți mâncarea până se fierbe fierbinte până la capăt

Când se decongelă carnea, lichidul poate ieși din ea. Acest lichid va răspândi bacteriile în orice mâncare, plăci sau suprafețe pe care le atinge. Păstrați carnea într-un recipient sigilat în partea de jos a frigiderului, astfel încât să nu poată atinge sau scurge pe alte alimente.

Dacă dezghețați carnea crudă și apoi o gătiți bine, o puteți îngheța din nou. Dar niciodată nu reîncălziți carnea sau orice alt aliment mai mult decât o dată, deoarece acest lucru ar putea duce la intoxicații alimentare.

Există mai multe informații despre cum să îngheți alimentele în siguranță în siguranța alimentelor .

Gătirea cărnii în siguranță

Unii oameni spală carnea înainte să o gătească, dar acest lucru crește de fapt riscul de intoxicații alimentare, deoarece picăturile de apă se stropesc pe suprafețe și le pot contamina cu bacteriile. Din acest motiv, cel mai bine este să nu spălați carnea .

Este important să pregătiți și să gătiți carne corect . Gătirea cărnii asigură uciderea bacteriilor dăunătoare de pe carne. Dacă carnea nu este gătită până la capăt, aceste bacterii pot provoca intoxicații alimentare.

Bacteriile și virusurile pot fi găsite până la capăt prin anumite carne. Acest lucru înseamnă că trebuie să gătiți aceste feluri de carne până la capăt. Atunci când carnea este gătită până la capăt, sucurile sale curăță limpede și nu mai rămâne nici o culoare roz sau roșie în interior.

Carnea pe care ar trebui să o gătiți până la urmă sunt:

 • păsări de curte și vânat, cum ar fi pui, curcan, rață și gâscă, inclusiv ficat
 • porc
 • organe, inclusiv ficat
 • burgeri și cârnați
 • kebab
 • rostogolirea rosturilor de carne

Puteți mânca tăieturi întregi de vită sau miel atunci când sunt roz în interior – sau „rare” – atât timp cât sunt gătite la exterior. Acest lucru se datorează faptului că orice bacterii sunt, în general, pe partea exterioară a cărnii.

Aceste carne includ:

 • fripturi
 • chiftele
 • articulații

Ficat și produse hepatice

Ficatul și produsele hepatice, cum ar fi pateul hepatic și mezelurile hepatice, sunt o sursă bună de fier, precum și o sursă bogată de vitamina A.

Ar trebui să poți obține toată dieta A de care ai nevoie din dieta ta zilnică. Adulții au nevoie:

 • 700 de micrograme de vitamina A pe zi pentru bărbați
 • 600 de micrograme de vitamina A pe zi pentru femei

Cu toate acestea, pentru că sunt o sursă atât de bogată de vitamina A, ar trebui să fim atenți să nu mâncăm prea multe alimente din ficat și produse hepatice. De-a lungul anilor, un nivel nociv de vitamina A se poate acumula în organism. Acest lucru se datorează faptului că organismul stochează orice vitamină A pe care nu o folosește pentru utilizarea viitoare, ceea ce înseamnă că nu trebuie să o consumi în fiecare zi.

A avea prea multă vitamina A – mai mult de 1,5 mg de vitamina A pe zi din alimente și suplimente – peste mulți ani poate face ca oasele tale să fie mai susceptibile să se fractureze când ești mai în vârstă.

Persoanele care mănâncă ficat sau pate de ficat o dată pe săptămână pot avea mai mult de o medie de 1,5 mg de vitamina A pe zi. Dacă mâncați produse hepatice sau hepatice în fiecare săptămână, poate doriți să luați în considerare tăierea înapoi sau să nu le mâncați la fel de des. De asemenea, evitați să luați suplimente care conțin vitamine A și uleiuri de ficat de pește, care sunt, de asemenea, bogate în vitamina A.

Femeile care au trecut prin menopauză și bărbații mai în vârstă, ar trebui să evite să aibă mai mult de 1,5 mg de vitamina A pe săptămână din alimente și suplimente.

Acest lucru înseamnă să nu consumi produse hepatice și hepatice mai mult de o dată pe săptămână sau să ai porții mai mici. De asemenea, înseamnă să nu luați suplimente care conțin vitamina A, inclusiv ulei de ficat de pește, dacă mănâncă ficat o dată pe săptămână. Acest lucru se datorează faptului că persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de fractură osoasă.

Femeile însărcinate ar trebui să evite suplimentele de vitamina A și produsele hepatice și hepatice.

Mâncați carne când sunteți gravidă

Carnea poate fi, în general, parte a dietei unei femei însărcinate. Cu toate acestea, femeile însărcinate ar trebui să evite:

 • carne crudă și crudă din cauza riscului de toxoplasmoză – asigurați-vă că orice carne pe care o mâncați este bine gătită înainte de a mânca
 • pate de toate tipurile, inclusiv pate vegetal – pot conține listeria, un tip de bacterii care v-ar putea dăuna copilului nenăscut
 • produse hepatice și hepatice – aceste alimente sunt foarte bogate în vitamina A și o cantitate prea mare de vitamine A poate dăuna copilului nenăscut

Citiți mai multe în Ghidul Sarcinii și al bebelușilor: alimente de evitat .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!