Apa, băuturi și sănătatea ta

Este ușor de trecut cu vederea, însă alegerea băuturilor mai sănătoase este o parte cheie a obținerii unei diete echilibrate.

Multe băuturi răcoritoare, inclusiv băuturi sub formă de pudră instantă și ciocolată caldă, au un conținut ridicat de zahăr .

Mâncărurile și băuturile cu conținut ridicat de zahăr sunt adesea bogate în calorii , iar faptul că are prea multe calorii te poate face mai probabil să crești în greutate.

Unele băuturi energetice au un conținut ridicat de zahăr și cafeină. Verificarea etichetelor nutriționale pe băuturile răcoritoare, precum sucurile de fructe și băuturile fastuoase vă pot ajuta să faceți alegeri mai sănătoase.

Ghidul Eatwell spune că ar trebui să bem 6 – 8 pahare de lichid pe zi. Apa, laptele scăzut de grăsimi și băuturile fără zahăr, inclusiv ceaiul și cafeaua, toate contează.

Aflați mai multe despre etichetele alimentare

Bea multa apa

Apa este o alegere sănătoasă și ieftină pentru a-ți potoli setea în orice moment. Nu are calorii și nu conține zaharuri care pot deteriora dinții.

Ceaiul simplu, ceaiul din fructe și cafeaua (fără adaos de zahăr) pot fi, de asemenea, sănătoase.

Dacă nu vă place gustul apei simple, încercați apă spumantă sau adăugați o felie de lămâie sau var.

Sau încălziți apa și infuzați o pungă de ceai, niște cafea sau o felie de lămâie.

De asemenea, puteți adăuga niște dovlecei fără suc sau suc de fructe pentru aromă.

Bea lapte semi-degresat, 1% grăsime sau lapte degresat

Laptele este o bună sursă de calciu, un mineral care ajută la construirea și menținerea oaselor sănătoase.

De asemenea, conține proteine, vitamine și alte minerale și nu provoacă cariile dentare .

Pentru o alegere mai sănătoasă, alegeți lapte semi-degresat, 1% grăsime sau lapte degresat.

Limitați-vă aportul de lapte aromat, lapte, lapte condensat și energie pe bază de lapte sau băuturi din malț. Acestea conțin zahăr adăugat , ceea ce este rău pentru dinți.

Laptele este deosebit de important pentru copiii mici. Ar trebui să bea lapte integral până la vârsta de 2 ani, deoarece este posibil să nu obțină caloriile de care au nevoie din laptele gras mai scăzut.

Laptele de vaci nu trebuie administrat ca băutură până când un copil nu are 1 an, deoarece nu conține echilibrul de nutrienți de care are nevoie un bebeluș.

De la vârsta de 2 ani, copiii pot trece treptat la laptele semi-degresat, ca băutură principală, atât timp cât mănâncă o dietă variată și echilibrată și cresc bine.

Aflați mai multe despre băuturile pentru bebeluși și copii mici

Sucuri, smoothie-uri și 5 pe zi

Sucurile de fructe și legume și smoothie-urile conțin o varietate de vitamine și minerale.

Un pahar de 150 ml de suc de fructe neîndulcit, suc de legume sau smoothie poate fi de maximum 1 porție din cele 5 porții recomandate zilnic de fructe și legume .

Cu alte cuvinte, limitează cantitatea de suc de fructe, suc de legume sau smoothie pe care nu-l ai mai mult decât un total combinat de 150 ml pe zi (1 pahar mic).

Aveți alte tipuri de fructe și legume pentru celelalte 4 (sau mai multe) porții.

Acest lucru se datorează faptului că zaharurile din fructe și legume sunt eliberate atunci când sunt sucite sau amestecate, ceea ce le face „zaharuri libere”.

Odată eliberați, aceste zaharuri vă pot deteriora dinții, mai ales dacă beți suc sau smoothie-uri des.

Zaharurile găsite în mod natural în fructele și legumele întregi sunt mai puțin susceptibile de a provoca cariile dinților, deoarece zahărul este conținut în structura fructului.

Cel mai bine este să bei suc sau smoothie-uri cu o masă, deoarece acest lucru ajută la reducerea răului dinților.

Băuturi aromate, ape aromate și dovlecei cu adaos de zahăr

Băuturile aromate, dovleceii și băuturile cu suc pot conține mult zahăr adăugat și foarte puțini nutrienți, deci păstrați-le la minimum. Copiii trebuie să-i evite complet.

Băuturile cu apă aromată pot conține, de asemenea, o cantitate surprinzător de mare de zahăr, așa că verificați eticheta înainte de a cumpăra.

De asemenea, aveți grijă de „băuturile cu suc”, deoarece s-ar putea să nu aibă suficient fructe în ele pentru a conta către cele 5 porții de fructe și legume pe zi.

Un conținut ridicat de zahăr înseamnă că o băutură are și un conținut ridicat de calorii, ceea ce poate contribui la creșterea supraponderală.

Reducerea acestor băuturi este o modalitate bună de a reduce numărul de calorii pe care le consumi, fără să lipsești de nutrienți.

De asemenea, faptul că copiii pot bea mai puține băuturi zaharoase este o modalitate bună de a limita cantitatea de zahăr pe care o consumă.

Copiii care beau o mulțime de băuturi zaharoase sunt mai susceptibili să devină supraponderali.

Adaosul de zahăr din aceste băuturi înseamnă, de asemenea, că pot deteriora dinții.

Dacă aveți băuturi zaharoase sau fainoase, consumul acestora cu mese poate ajuta la reducerea deteriorațiilor dinților.

Cele mai bune băuturi pentru a oferi copiilor sunt apa și laptele.

Dacă ție sau copiilor dumneavoastră îți plac băuturile fastuoase, încearcă să diluezi sucul de fructe cu apă spumantă.

Amintiți-vă să diluați bine dovleceii pentru a reduce conținutul de zahăr din băutură.

Aflați mai multe despre copii și băuturi fastuoase

Băuturi cofeinizate

Cofeina este un stimulent. Bauturile care contin cofeina ne pot face temporar sa ne simtim mai atenti sau mai putin somnolenti.

Cofeina afectează unii oameni mai mult decât alții, iar efectul poate depinde de cât de mult consumă în mod normal cofeina.

Femeile însărcinate ar trebui să-și limiteze consumul de băuturi cofeinizate din cauza conținutului de cofeină.

Băuturile cofeinizate nu sunt potrivite pentru copii mici și copii mici.

Băuturile care conțin cantități mari de cofeină includ cafea, ceai, colaci și băuturi energizante.

Ceai și cafea

Este bine să bei ceai și cafea ca parte a unei diete echilibrate. Rețineți, însă, că băuturile cofeinizate pot face organismul să producă urină mai rapid.

Unii oameni sunt mai susceptibili la acest lucru decât alții, dar depinde și de câtă cantitate de cofeină aveți și de cât de des îl aveți.

Dacă aveți probleme cu continența urinară , reducerea cofeinei prin trecerea la ceai și cafea cu conținut scăzut de cofeină, ceaiuri din fructe sau din plante sau alte tipuri de băuturi pot ajuta uneori.

Dacă beți ceai sau cafea cu zahăr sau aveți siropuri aromate în băuturile din magazinul dvs. de cafea, puteți să vă deteriorați în mod involuntar dinții și să adăugați calorii inutile dietei.

Sunt disponibile o mare varietate de comprimate sau îndulcitori artificiali granulari și pot fi consumate în siguranță în băuturi calde.

Dar multe persoane care aleg să taie zahărul din băuturile lor calde se obișnuiesc curând cu gustul.

Băuturi energice și cofeină

Băuturile energetice conțin adesea un nivel ridicat de cafeină și sunt adesea bogate în zahăr (calorii).

De asemenea, pot conține alți stimulanți și, uneori, vitamine și minerale sau substanțe pe bază de plante.

Nivelurile de cafeină din aceste băuturi variază, dar sunt adesea în jur de 80 mg de cofeină într-o cutie mică de 250 ml.

Este la fel ca 2 cutii de cola sau o cană mică de cafea.

Cofeina în timpul sarcinii

Femeile însărcinate ar trebui să aibă cel mult 200 mg de cafeină pe zi.

O cană de cafea instantă conține aproximativ 100 mg de cafeină.

Nivelurile ridicate de cofeină pot duce la creșterea greutății la naștere a bebelușilor, ceea ce poate crește riscul problemelor de sănătate în viața ulterioară.

Nivelurile ridicate de cafeină ar putea provoca avort .

Verificați etichetele băuturilor energizante, deoarece acestea spun adesea că băutura nu este potrivită pentru copii sau femei însărcinate.

Pentru mai multe informații despre cât de multă siguranță este cofeina în timpul sarcinii, consultați alimentele de evitat atunci când sunteți gravidă .

Băuturi sportive

Băuturile sportive pot fi utile atunci când faci sport de înaltă rezistență și ai nevoie de un impuls energetic.

Dar nu sunt diferite de orice alte băuturi răcoritoare zaharoase, ceea ce înseamnă că sunt bogate în calorii și contribuie la cariile dinților.

Cu excepția cazului în care participați la sporturi de anduranță la nivel înalt, apa este cea mai sănătoasă alegere și cel mai bun mod de a înlocui fluidele pierdute prin exerciții fizice.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!