5 pe zi: ce contează?

Poza unei tocanite de legume

Credit:

Fotografii cu alimente și băuturi / Alamy Stock Photo


Aproape toate fructele și legumele contează spre 5 zile pe zi, deci poate fi mai ușor decât crezi pentru a obține cantitatea recomandată zilnic.

La o vedere: ce contează?

  • 80 g de fructe și legume proaspete, conserve sau congelate, reprezintă 1 porție din cele 5 pe zi. Opteaza pentru fructe si legume conserve sau conserve in suc natural sau apa, fara adaos de zahar sau sare.
  • 30 g fructe uscate (acest lucru este echivalent cu aproximativ 80 g fructe proaspete) reprezintă 1 porție din cele 5 pe zi. Fructele uscate trebuie consumate în timpul mesei, nu ca o gustare între masă, pentru a reduce riscul de cariție a dinților.

Unele porțiuni contează doar o dată pe zi:

  • 150 ml suc de fructe, suc de legume sau smoothie. Limitați cantitatea pe care o beți la un total combinat de 150 ml pe zi. Zdrobirea fructelor și legumelor în suc și smoothie-uri eliberează zaharurile pe care le conțin, care pot deteriora dinții. Sucuri și smoothie-uri trebuie consumate în timpul mesei, nu ca o gustare între masă, pentru a reduce riscul de cariție a dinților.
  • 80g fasole și legume . Acestea contează o singură dată ca parte a celor 5 pe zi, indiferent cât de multe mâncați. Acest lucru se datorează faptului că, deși sunt o sursă bună de fibre, conțin mai puține substanțe nutritive decât alte fructe și legume.

Aflați mai multe despre dimensiunile porțiunilor de 5 A Day