Intoleranță la lactoză

Intoleranța la lactoză este o problemă digestivă obișnuită în care organismul nu poate digera lactoza, un tip de zahăr întâlnit în principal în lapte și produse lactate.

Simptomele intoleranței la lactoză

Simptomele intoleranței la lactoză se dezvoltă de obicei în câteva ore de la consumul de alimente sau băuturi care conțin lactoză.

Acestea pot include:

 • farting
 • diaree
 • un stomac balonat
 • crampe de stomac și dureri
 • stomacul bubuie
 • simtindu-se bolnav

Gravitatea simptomelor tale și când apar acestea depinde de cantitatea de lactoză pe care ai consumat-o.

Unele persoane pot fi în continuare în măsură să bea un pahar mic de lapte fără să declanșeze niciun simptom, în timp ce altele pot chiar să nu poată avea lapte în ceai sau cafea.

Când să solicitați sfaturi medicale

Simptomele intoleranței la lactoză pot fi similare cu alte câteva afecțiuni, de aceea este important să vă prezentați medicul dumneavoastră pentru un diagnostic înainte de a elimina laptele și produsele lactate din dieta dvs.

De exemplu, simptomele de mai sus pot fi cauzate și de:

Dacă medicul dumneavoastră de familie crede că aveți intoleranță la lactoză, vă poate sugera să evitați alimentele și băuturile care conțin lactoză timp de 2 săptămâni pentru a vedea dacă simptomele dvs. se îmbunătățesc.

Ce provoacă intoleranța la lactoză?

Corpul digeră lactoza folosind o substanță numită lactază. Aceasta descompune lactoza în 2 zaharuri numite glucoză și galactoză, care pot fi ușor absorbite în fluxul sanguin.

Persoanele cu intoleranță la lactoză nu produc suficientă lactază, astfel încât lactoza rămâne în sistemul digestiv, unde este fermentată de bacterii.

Aceasta duce la producerea de gaze diferite, care provoacă simptomele asociate cu intoleranța la lactoză.

În funcție de motivul pentru care organismul nu produce suficientă lactază, intoleranța la lactoză poate fi temporară sau permanentă.

Majoritatea cazurilor care se dezvoltă la adulți sunt moștenite și tind să fie pe tot parcursul vieții, dar cazurile la copii mici sunt adesea cauzate de o infecție în sistemul digestiv și pot dura doar câteva săptămâni.

Cine este afectat

În Marea Britanie, intoleranța la lactoză este mai frecventă la persoanele cu descendență asiatică sau afro-caraibeană.

Intoleranța la lactoză se poate dezvolta la orice vârstă. Multe cazuri apar mai întâi la persoanele între 20 și 40 de ani, deși bebelușii și copiii mici pot fi, de asemenea, afectați.

Este o alergie?

Intoleranța la lactoză nu este aceeași cu o alergie la lapte sau lactate. Alergiile alimentare sunt cauzate de reacția sistemului imunitar la un anumit tip de aliment. Aceasta provoacă simptome precum erupții cutanate, respirație șuierătoare și mâncărime.

Dacă sunteți alergic la ceva, chiar și o particulă minusculă poate fi suficientă pentru a declanșa o reacție, în timp ce majoritatea persoanelor cu intoleranță la lactoză pot consuma în continuare cantități mici de lactoză fără să întâmpinați probleme, deși aceasta variază de la o persoană la alta.

Tratarea intoleranței la lactoză

Nu există remediu pentru intoleranța la lactoză, dar reducerea alimentelor și a băuturilor care conțin lactoză ajută, de obicei, la controlul simptomelor.

Produsele fără lactoză includ:

 • lapte de vacă fără lactoză
 • lapte de soia, iaurturi și câteva brânzeturi
 • orez, ovăz, migdale, alune, nuca de cocos, quinoa și milks de cartofi

Medicul dumneavoastră poate recomanda, de asemenea, suplimente de calciu și vitamina D.

Vi se poate recomanda să luați înlocuitori de lactază, care sunt picături sau tablete pe care le puteți lua împreună cu mesele sau băuturile pentru a vă îmbunătăți digestia lactozei.

Complicații ale intoleranței la lactoză

Laptele și alte produse lactate conțin calciu, proteine și vitamine, precum A, B12 și D.

De asemenea, lactoza ajută corpul tău să absoarbă o serie de alte minerale, cum ar fi magneziu și zinc.

Aceste vitamine și minerale sunt importante pentru dezvoltarea oaselor puternice și sănătoase.

Dacă sunteți intolerant la lactoză, obținerea cantității potrivite de vitamine și minerale importante se poate dovedi dificilă.

Aceasta poate duce la pierderea în greutate nesănătoasă și vă poate pune un risc crescut de a dezvolta următoarele condiții:

 • osteopenie – unde aveți o densitate osoasă minerală foarte mică; lăsat netratat, se poate transforma în osteoporoză
 • osteoporoză – unde oasele devin subțiri și slabe și riscul tău de rupere a unui os este crescut
 • malnutriție – atunci când mâncarea pe care o consumi nu îți oferă nutrienții esențiali pentru un organism funcțional sănătos; acest lucru înseamnă că rănile pot dura mai mult pentru a se vindeca și este posibil să începi să te simți obosit sau deprimat

Dacă sunteți îngrijorat de faptul că restricțiile dietetice vă pun în pericol de complicații, vă poate fi util să consultați un dietetician.

Acestea vă pot sfătui cu privire la alimentația dvs. și dacă aveți nevoie de suplimente alimentare.

Medic de familie-ul dvs. ar trebui să vă poată referi gratuit la un dietetician . Sau puteți contacta un dietetician privat.

Asociația britanică dietetică are informații despre cum să găsești un dietetician privat.