Intoleranță la mâncare

O intoleranță alimentară are dificultăți în a digera anumite alimente și are o reacție fizică neplăcută la acestea.

Provoacă simptome, cum ar fi dureri de balonare și burtă, care se întâmplă de obicei la câteva ore după consumul alimentelor.

Numărul de persoane care cred că au o intoleranță alimentară a crescut dramatic în ultimii ani, dar este greu de știut câte persoane sunt cu adevărat afectate. Mulți oameni presupun că au o intoleranță alimentară atunci când adevărata cauză a simptomelor lor este altceva.

Care sunt simptomele intoleranței alimentare?

În general, persoanele care au o intoleranță alimentară tind să experimenteze:

Aceste simptome apar de obicei la câteva ore după consumul alimentelor.

Poate fi dificil să știți dacă aveți o intoleranță alimentară, deoarece acestea sunt simptome generale, tipice pentru multe alte afecțiuni.

Există un test de intoleranță alimentară?

O serie de companii produc teste de intoleranță alimentară, dar aceste teste nu se bazează pe dovezi științifice și nu sunt recomandate de British Dietary Association (BDA).

Cel mai bun mod de a diagnostica o intoleranță alimentară este să vă monitorizați simptomele și alimentele pe care le mâncați. Vedeți ce se întâmplă când tăiați mâncarea suspectă pentru o perioadă, apoi reintroduceți-o în dieta dvs.

Jurnalul alimentar

Încercați să păstrați un jurnal alimentar, observând:

 • ce alimente mănânci
 • orice simptome aveți după consumul acestor alimente
 • când se întâmplă aceste simptome

Dieta de eliminare a încercărilor

După ce aveți o idee despre care alimente vă pot cauza simptomele, puteți încerca să le excludeți din dieta dvs. 1 la un moment dat și să observați efectul pe care îl are acest lucru.

Încercați să tăiați alimentele suspectate din dieta dvs. timp de 2 până la 6 săptămâni și vedeți dacă simptomele dvs. se îmbunătățesc.

Reintroduceți alimentul pentru a vedea dacă simptomele revin. S-ar putea să descoperiți că puteți tolera un anumit nivel și aveți simptome doar dacă aveți mai mult decât această cantitate.

Luați în considerare să vedeți un dietetician pentru a vă asigura că veți primi toți nutrienții recomandati zilnic în timp ce faceți acest studiu. Găsiți un dietetician înregistrat .

Nu restricționați niciodată dieta copilului, cu excepția cazului în care acest dietetician sau medicul dumneavoastră a fost sfătuit.

Simptomele mele pot fi altceva?

Dacă aveți în mod regulat diaree, balonare, dureri de burtă sau erupții cutanate, dar nu sunteți sigur de cauză, consultați un medic de familie.

Un medic ar putea fi capabil să diagnostice cauza din simptomele și istoricul medical. Dacă este necesar, vor comanda teste, cum ar fi analize de sânge .

Puteți face și voi anumite cercetări. Poate ajuta la aflarea altor afecțiuni care provoacă simptome similare. De exemplu, aflați despre:

Intestinul este un organ sensibil și este obișnuit să ai simptome ale intestinului atunci când ai fost bolnav sau ai simțit că ai dat jos sau ai stresat.

Este o intoleranță alimentară sau alergie alimentară?

Intoleranța alimentară nu este aceeași cu o alergie alimentară . Iată cum să spui diferența.

O alergie alimentară:

 • este o reacție a sistemului imunitar (apărarea organismului dumneavoastră împotriva infecției). Sistemul dumneavoastră imunitar tratează greșit proteinele care se găsesc în alimente ca pe o amenințare
 • poate declanșa simptome de alergie, cum ar fi erupții cutanate, respirație șuierătoare și mâncărime, după ce a mâncat doar o cantitate mică din alimente (de obicei aceste simptome se întâmplă rapid)
 • este adesea alimentelor particulare. Alergiile alimentare obișnuite la adulți includ alergii la pește și crustacee și nuci. Alergiile alimentare obișnuite la copii includ lapte , ouă , pește, alune și alte nuci
 • poate pune viața în pericol

O intoleranță alimentară:

 • nu implică sistemul imunitar – nu există nici o reacție alergică și niciodată nu poate pune viața în pericol
 • provoacă simptome care se întâmplă treptat, adesea la câteva ore după consumul alimentelor cu probleme
 • are ca rezultat doar simptome dacă mănânci o cantitate substanțială de aliment (spre deosebire de o alergie, unde doar urme pot declanșa o reacție)
 • poate fi cauzat de multe alimente diferite

Aflați mai multe despre diagnosticul alergiilor alimentare .

Ce provoacă o intoleranță alimentară?

De multe ori nu este clar de ce o persoană este sensibilă la anumite alimente.

Dacă simptomele dvs. se întâmplă după consumul de produse lactate, este posibil să aveți intoleranță la lactoză . Aceasta înseamnă că organismul tău nu poate digera lactoză, un zahăr natural care se găsește în lapte, iaurt și brânzeturi moi. Un medic de obicei poate diagnostica intoleranța la lactoză, analizându-vă simptomele și istoricul medical.

Unii oameni au probleme cu digerarea grâului și suferă balonare, vânt, diaree, fiind bolnavi și dureri de stomac după ce au mâncat pâine. Citiți mai multe despre intoleranța la grâu (cunoscută și sub denumirea de sensibilitate la grâu).

În caz contrar, vinovatul poate fi un aditiv alimentar, chimic sau contaminant, cum ar fi:

 • glutamat de monosodiu (MSG)
 • cafeină
 • alcool
 • îndulcitori artificiali
 • histamina (găsită în Quorn, ciuperci, alimente murate și vindecate și băuturi alcoolice)
 • toxine, virusuri, bacterii sau paraziți care au alimente contaminate
 • culori alimentare artificiale, conservanți sau potențiatori de aromă

Intoleranță la gluten

Mulți oameni taie glutenul din dieta lor, considerând că sunt intoleranți la acesta, deoarece au simptome după consumul de grâu.

Dar este greu de știut dacă aceste simptome sunt din cauza unei intoleranțe la gluten, a unei intoleranțe la altceva în grâu sau a nimic care să aibă legătură cu grâul. Vă poate ajuta să citiți mai multe despre tăierea pâinii din dieta dvs.

Foarte puțini oameni trebuie să reducă glutenul din dieta lor, deși este important să o facă dacă aveți boala celiacă (ceea ce nu este o intoleranță, nici o alergie, ci o afecțiune autoimună).

Cum îl gestionez?

Dacă sunteți sigur că sunteți intoleranți la un anumit aliment, singura modalitate de a gestiona acest lucru este să încetați să mâncați mâncarea o perioadă și apoi să reintroduceți cantități mici, în timp ce monitorizați cât de mult puteți mânca fără a provoca simptome.

Verificați etichetele alimentare pentru a vedea ce fel de alimente trebuie evitate.

Dacă credeți că copilul dvs. poate avea o intoleranță alimentară, consultați un medic de familie sau un dietetician înainte de a elimina alimentele din dieta lor, deoarece o dietă restricționată le-ar putea afecta creșterea și dezvoltarea. Laptele de vaci, de exemplu, este o sursă importantă de calciu, vitamina D și proteine.

Când trebuie să văd un specialist?

Un medic de familie poate să vă adreseze unui specialist dacă nu sunt siguri care vă sunt cauzele simptomelor și testele suplimentare sunt necesare.

De asemenea, puteți fi menționat dacă copilul dumneavoastră are simptome digestive (cum ar fi dureri de burtă și diaree) și: