Sănătate sexuală pentru bărbați gay și bisexuali

A avea sex penetrativ neprotejat este cel mai probabil mod de a transmite o infecție cu transmitere sexuală (ITS).

Utilizarea unui prezervativ ajută la protecția împotriva HIV și scade riscul de a obține multe alte ITS.

Un sondaj efectuat de bărbați gay și bisexuali realizat de Stonewall a arătat că 1 din 3 bărbați nu a avut niciodată un test HIV și că 1 din 4 nu a fost niciodată testat pentru vreo ITS.

Bărbații care fac sex cu bărbații (MSM) ar trebui să facă un control cel puțin la fiecare 6 luni la o clinică de sănătate sexuală sau medicină genitourinară (GUM). Acest lucru este important, deoarece unele ITS nu provoacă niciun simptom.

Găsește-ți serviciul local de sănătate sexuală .

Hepatita A

Hepatita A este o infecție hepatică răspândită de un virus în poo.

Infecția este de obicei răspândită în alimente sau băuturi contaminate sau prin spălarea slabă a mâinilor . Cu toate acestea, puteți obține și hepatita A prin sex, inclusiv sex oral-anal („rimming”) și oferirea de sex oral după sex anal. MSM cu mai mulți parteneri prezintă un risc deosebit.

Simptomele hepatitei A pot apărea până la 8 săptămâni după sex și includ oboseală și senzație de rău (greață).

Hepatita A nu este de obicei periculoasă pentru viață și majoritatea oamenilor își fac o recuperare completă în câteva luni.

MSM poate evita epatita A prin:

  • spălarea mâinilor după sex (de asemenea, partea inferioară, inghinală și penisul făcând un duș, dacă se poate)
  • schimbarea prezervativelor între sexul anal și oral
  • folosind o barieră (cum ar fi un prezervativ tăiat într-un pătrat) pentru remorcare
  • folosind mănuși din latex sau non-latex pentru atingerea degetelor sau a pumnului
  • nu împărtășesc jucării sexuale
  • întrebând despre vaccinul împotriva hepatitei A la o sănătate sexuală sau la o clinică GUM

Dacă credeți că puteți avea hepatită A sau aveți întrebări, vizitați o clinică de sănătate sexuală sau GUM. Vaccinul împotriva hepatitei A este disponibil pentru persoanele care călătoresc în țările în care boala este frecventă. Aflați mai multe despre vaccinările pentru călătorii .

Hepatita B

Hepatita B este o infecție virală care provoacă inflamația ficatului. De obicei, nu provoacă simptome evidente și poate trece în câteva luni fără tratament. Cu toate acestea, în unele cazuri, infecția poate persista și poate provoca boli hepatice grave, inclusiv ciroză și cancer hepatic .

Hepatita B este răspândită prin contactul cu sângele sau fluidele corporale ale unei persoane infectate. MSM prezintă risc de hepatită B, dar pot fi protejate de vaccinarea împotriva hepatitei B.

Vaccinarea pentru MSM este disponibilă de la clinici de sănătate sexuală, clinici de medicină genitourinară (GUM) sau de la medicii de familie.

Citiți mai multe despre hepatita B.

Hepatita C

Hepatita C este o infecție virală care provoacă inflamația ficatului. Adesea nu provoacă simptome evidente la început, dar poate duce la boli hepatice grave dacă este lăsat netratat.

Este răspândit prin contactul cu sângele unei persoane infectate. Bărbații care sunt îngrijorați de risc, trebuie să consulte medicul sau clinica de sănătate sexuală.

Hepatita C poate fi tratată și poate fi vindecată în multe cazuri. Găsiți serviciul local de asistență pentru hepatită C.

Citiți mai multe despre hepatita C.

Gonoree

Această infecție bacteriană provoacă înțepături atunci când faci pipi sau senzația că vrei să faci pipi, dar nu sunt în stare. Este transmis prin sex anal, oral sau vaginal cu o persoană infectată.

Gonoreea este tratată cu antibiotice.

Citiți mai multe despre gonoree .

Uretrita nespecifică (NSU)

Aceasta este inflamația uretrei (tubul care transportă urina din vezica urinară din corp) cauzată de bacterii. Se mai numește uretrită non-gonococică (NGU) atunci când afecțiunea nu este cauzată de gonoree.

NSU este transmis în același mod ca gonoreea și are adesea simptome similare. Poate fi, de asemenea, cauzat de sexul mult sau de masturbarea multă, ceea ce poate face ca uretra să fie inflamată.

Poate fi tratat cu antibiotice.

Chlamydia

Aceasta este o infecție bacteriană a uretrei sau a fundului (rect). Poate afecta și gâtul, dar acest lucru este mai puțin frecvent. Chlamydia poate provoca descărcare, durere atunci când faceți pipi sau durere în testicule. Cu toate acestea, nu toată lumea are simptome.

Poate fi transmis în timpul sexului cu o persoană infectată în același mod ca și gonoreea. Este tratat cu antibiotice.

Citiți mai multe despre chlamydia .

Shigella

Aceasta este o infecție bacteriană a intestinului care provoacă diaree severă și crampe stomacale. Se confundă adesea cu intoxicații alimentare.

Poate fi transmis în timpul sexului, inclusiv sexul anal-oral („rimming”) și acordarea de sex oral după sexul anal. Se răspândește foarte ușor – este nevoie de o cantitate minusculă de poo infectat care intră în gură.

O persoană cu shigella poate fi infecțioasă până la o lună. Poate fi tratat cu antibiotice. Barbatii care suspecteaza ca au shigella ar trebui sa viziteze o clinica de sanatate sexuala sau medicul de familie pentru a fi testati.

Bărbații pot evita să obțină shigella spălându-și mâinile după sex (de asemenea, fundul, inghinala și penisul, făcând un duș, dacă poți) și schimbând prezervativele între sexul anal și oral.

Folosirea mănușilor din latex sau non-latex pentru atingere cu degetul sau cu pumnul oferă protecție. Și nu împărtășiți jucării sexuale sau echipament de duș.

În acest prospect veți găsi mai multe informații despre shigella .

Herpes genital

Herpesul genital este o infecție virală. Simptomele pot include boli și ulcere dureroase pe sau în jurul penisului sau a fundului (anus), deși unii bărbați nu au simptome.

Virusul rămâne în organism și poate provoca focare de blistere.

Herpesul genital poate fi transmis prin sex oral cu cineva care are o durere la rece în jurul sau în gură sau prin contactul genital de la piele la piele cu cineva care are herpes genital.

Tabletele antivirale și cremele de la un medic de familie sau o clinică de sănătate sexuală pot ajuta simptomele.

Citiți mai multe despre herpesul genital .

sifilis

Sifilisul este o infecție bacteriană care provoacă un ulcer nedureros, de obicei în zona genitală. Ulcerul va dispărea de la sine, dar pot apărea și alte simptome, cum ar fi o erupție pe corp și glandele umflate.

În stadiile inițiale, sifilisul este foarte infecțios și poate fi transmis prin contact strâns cu pielea în timpul sexului. Dacă nu o tratați, infecția se poate răspândi în creier sau în alte părți ale corpului și poate provoca probleme grave, pe termen lung.

Tratamentul se face cu injecții sau tablete cu antibiotice.

Citiți mai multe despre sifilis .

Condiloame genitale

Aceasta este o infecție virală obișnuită cauzată de papilomavirusul uman (HPV). Apare la câteva săptămâni sau luni după sex cu o persoană infectată. Poate provoca creșteri ale mărimii capului, în mare parte pe sau în jurul capului penisului, dar și în interiorul și în jurul fundului (anus).

Cu cât negii sunt tratați mai devreme, cu atât sunt mai ușor de gestionat. Nu puteți trata condiloame genitale cu același tip de cremă pe care îl utilizați pentru negii din alte părți ale corpului. Un medic le va îngheța sau va prescrie o cremă pentru a le elimina.

Puteți reduce riscul de a obține negi genitali prin obținerea vaccinului HPV.

MSM până la 45 de ani și inclusiv vârsta de 45 de ani devine eligibilă pentru vaccinarea HPV gratuită pe NHS atunci când vizitează o clinică de sănătate sexuală sau HIV din Anglia.

Adresați-vă medicului sau asistentei clinicii pentru mai multe detalii.

Aflați mai multe despre vaccinarea împotriva HPV pentru MSM .

Citiți mai multe despre negi genitali .

Păduchi pubici

Paduchii publici (cunoscuti si sub denumirea de „crabi”) sunt insecte mici, parazite, care traiesc in parul corpului.

Sunt foarte mici (doar 2 mm), deci pot fi dificil de văzut, deși micile lor ouă întunecate pot fi văzute lipite de păr.

Paduchii pubieni prefera parul pubian din jurul testiculelor si fundului, dar pot fi gasiti si in parul corpului. Nu se găsesc pe scalpul tău.

Paduchii sunt raspanditi prin contactul corporal strans cu o persoana infectata. De asemenea, pot fi răspândite prin împărtășirea hainelor, prosoape sau lenjerie de pat, dar acest lucru este rar. Simptomele includ mâncărimi sau erupții cutanate.

Tratamentul se poate face acasă cu loțiuni sau creme cumpărate de la o farmacie (nu este necesară rețetă).

Citiți mai multe despre păduchii pubici .

Scabia

Aceasta este o infecție cauzată de acarieni minusculi care se îngroapă sub piele. Aceasta provoacă mâncărimi intense pentru majoritatea oamenilor (deși unii îl observă cu greu).

Mâncărimea începe de obicei la 2 sau mai multe săptămâni de la sex cu o persoană infectată. De asemenea, puteți obține scabie de la partajarea paturilor și a șervețelelor, dar acest lucru este mai puțin obișnuit.

Tratamentul este similar cu tratarea păduchilor pubieni, deși este posibil să continuați mâncărimea timp de câteva săptămâni după îndepărtarea acarienilor.

Citiți mai multe despre scabie .

Ia teste

Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus sau sunteți îngrijorat, este posibil să aveți o afecțiune sexuală, vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie sau vizitați o clinică de sănătate sexuală sau GUM.

A fi testat în mod regulat este o modalitate bună de a vă asigura că aveți o viață sexuală sănătoasă. Serviciile NHS sunt gratuite.

Găsește-ți serviciul local de sănătate sexuală

Găsiți-vă clinica locală GUM

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!