Probleme sexuale feminine

Multe femei au probleme cu sexul într-o anumită etapă din viața lor. Iată câteva aspecte ale unor disfuncții sexuale feminine (FSD) și sfaturi despre unde puteți primi ajutor dacă vă afectează.

Potrivit Asociației de Consiliere Sexuală , problemele sexuale afectează aproximativ 1 din 3 femei tinere și de vârstă mijlocie și aproximativ 1 din 2 femei mai în vârstă.

Pentru a identifica motivele care stau la baza disfuncției sexuale, trebuie luați în considerare atât factori fizici, cât și psihologici, inclusiv relația unei femei cu partenerul.

Conducere sexuală redusă

Un antrenament sexual redus (pierderea libidoului) , afectează unele femei în anumite perioade ale vieții, cum ar fi în timpul sarcinii, după ce au un copil sau în perioade de stres. Dar unele femei o experimentează tot timpul.

Pierderea libidoului poate avea o serie de cauze fizice sau psihologice, inclusiv:

Libidoul poate cădea, de asemenea, dacă scade nivelul de testosteron natural al unei femei. Testosteronul este produs în ovare și glande suprarenale, astfel încât nivelurile pot scădea dacă acestea sunt eliminate sau dacă nu funcționează corect.

Probleme de orgasm

Acestea pot fi împărțite în 2 tipuri:

  • primar – când o femeie nu a avut niciodată un orgasm
  • secundar – când o femeie a avut un orgasm în trecut, dar nu poate acum

Unele femei nu trebuie să aibă un orgasm pentru a se bucura de sex, dar o incapacitate de a ajunge la orgasm poate fi o problemă pentru unele femei și partenerii lor.

Motivele pentru care o femeie nu poate avea orgasm pot include:

  • frica sau lipsa de cunoștințe despre sex
  • fiind incapabil să „dea drumul”
  • nu este suficientă stimularea eficientă
  • probleme de relație
  • simțindu-te deprimat sau stresat
  • experiență sexuală traumatică anterioară

Se fac cercetări în anumite condiții de sănătate care afectează sângele și alimentarea nervilor clitorisului pentru a vedea dacă acest lucru afectează orgasmul.

Aflați mai multe despre orgasme

Terapia psihosexuală poate ajuta o femeie să depășească problemele de orgasm. Implică explorarea sentimentelor sale despre ea însăși, sex și relația ei.

Aflați mai multe despre ce fac terapeuții sexuali .

Durere în timpul sexului

vaginismului

Durerea în timpul sexului – numită și dispareunie – poate fi cauzată de vaginism .

Vaginismul este atunci când mușchii din sau în jurul vaginului intră în spasm, ceea ce face ca relația sexuală să fie dureroasă sau imposibilă. Poate fi foarte supărător și tulburător.

Se poate întâmpla dacă o femeie asociază sexul cu durerea sau „greșește” sau dacă a avut traume vaginale, cum ar fi o episiotomie în timpul nașterii.

De asemenea, poate provoca probleme de relație, frică de sarcină sau afecțiuni dureroase ale vaginului și zonei înconjurătoare.

În funcție de cauză, acesta poate fi tratat prin concentrarea pe educația sexuală, consiliere și folosirea formatorilor vaginali, cunoscuți și sub numele de dilatatori vaginali.

Antrenorii vaginali sunt forme cilindrice care se introduc în vagin. O femeie va folosi treptat dimensiuni mai mari până când cea mai mare dimensiune poate fi introdusă confortabil. Este posibil ca unele femei să încerce să folosească degetele.

Sex după menopauză

Durerea în timpul sexului este frecventă după menopauză, deoarece nivelurile de estrogen scad, ceea ce poate determina vaginul să se usuce.

Acest lucru poate afecta dorința unei femei de sex, dar există creme de ungere care pot ajuta. Întrebați un medic de familie sau farmacist.

Mutilarea genitală a femeilor

Femeile care au suferit mutilări genitale feminine (MGF) pot găsi dificil și dureros să facă sex.

FGM este locul în care organele genitale feminine sunt tăiate în mod deliberat, rănite sau modificate, dar nu există niciun motiv medical pentru a face acest lucru.

De asemenea, poate rezulta dorința sexuală redusă și lipsa unei senzații plăcute.

Discutați cu un medic de familie sau cu un alt profesionist din domeniul sănătății dacă aveți probleme sexuale pe care le considerați că pot fi rezultatul MGM. Te pot referi la un terapeut care te poate ajuta.

Obținerea de ajutor

Pentru a afla ce cauzează o problemă sexuală și cum să o trateze, un medic, o asistentă medicală sau un terapeut va trebui să vă pună întrebări despre istoricul dvs. medical, sexual și de relații.

Un medic de asistență medicală sau o practică medicală poate comanda teste pentru a verifica condițiile de sănătate de bază.

Dacă problema dvs. este legată de lipsa hormonilor, cum ar fi testosteronul sau estrogenul, poate fi utilă terapia de înlocuire hormonală (HRT) .

Tratarea altor afecțiuni, cum ar fi diabetul sau depresia, poate de asemenea atenua simptomele disfuncției sexuale.

Terapia sexuală

Terapia sexuală vă poate ajuta. Discutați cu partenerul despre problema dvs. și vedeți un terapeut împreună dacă puteți. Nu te rușina. Multe persoane experimentează disfuncții sexuale și există modalități de a obține ajutor.

Medicul dumneavoastră de familie vă poate consulta la un terapeut sau puteți vedea unul în privat. Căutați un terapeut care este un membru acreditat al Colegiului Terapeuților de relații sexuale .

Aceasta înseamnă că vor fi pe deplin calificați și capabili să sfătuiască asupra factorilor fizici, psihologici și medicali care pot afecta bunăstarea sexuală.

Dacă este nevoie, vă pot referi, de asemenea, la un medic de familie sau un alt medic care poate face testele sau examinările necesare.

Mai multe informatii

Asociația de consiliere sexuală oferă fișe informative despre sănătate sexuală pe subiecte care variază de la pierderea libidoului până la modul de a vorbi cu un medic despre problemele tale sexuale.

Citiți despre sfaturi despre sexul bun pentru a afla ce ar putea funcționa pentru dvs.

Găsiți servicii de sănătate sexuală în apropierea dvs.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!