Sănătate sexuală pentru femei lesbiene și bisexuale

Femeile care fac sex cu alte femei pot transmite sau obține ITS. Știi să te protejezi.

Femeile pot prinde ITS precum herpes , condiloame genitale și clamidie atunci când fac schimb de lichide corporale.

Orice contact unu la unu, cum ar fi sexul oral sau folosind aceeași mână atunci când te atingi și pe partenerul tău, te poate pune în pericol. Dacă 2 femei sunt menstruative, acestea prezintă un risc mai mare.

Sfaturi pentru sex mai sigur între femei

  • Dacă folosești jucării sexuale, folosește un prezervativ nou pentru fiecare partener sau între penetrarea diferitelor deschideri ale corpului. Jucăriile sexuale trebuie spălate cu apă și săpun între ședințe. Aflați mai multe despre curățarea jucăriilor sexuale .
  • Evitați sexul oral dacă oricare dintre voi are tăieturi sau răni în gură sau pe buze sau folosiți un baraj dentar. Un baraj dentar este un pătrat din latex sau poliuretan (plastic foarte subțire, moale), de aproximativ 15 cm pe 15cm, pe care îl puteți folosi pentru a acoperi anusul sau organele genitale feminine în timpul sexului oral. Acționează ca o barieră pentru a preveni trecerea de la o persoană la alta a infecțiilor cu transmitere sexuală.
  • Unele infecții pot fi transmise prin mâini, degete și frecare reciprocă vulvală. Spălați-vă mâinile înainte și după sex.
  • Purtați mănuși din latex și folosiți mult lubrifiant pe bază de apă pentru pumnul vaginal și anal.

Sfaturi pentru femeile bisexuale cu privire la sexul mai sigur cu bărbații

Dacă ai sex vaginal, anal sau oral cu un bărbat, folosește prezervativ. Când sunt utilizate corect, prezervativele protejează împotriva sarcinii neintenționate și a ITS. Pe lângă utilizarea de prezervative, aflați despre forma de contracepție care vi se potrivește cel mai bine.

Dacă credeți că puteți risca o sarcină nedorită, aveți opțiunea de a utiliza contracepția de urgență ( pilula „dimineața după” sau un DIU).

Pilula de urgență este disponibilă de la unele farmacii, mediciștii medicali, clinici de contracepție (planificare familială) și unele clinici de sănătate sexuală. DIU este disponibil de la clinici de contracepție, unele clinici de sănătate sexuală și unele medicamente medicale.

Simptomele STI la femei

Herpes genital

Aceasta este cauzată de un virus, care se poate răspândi dacă aveți sex vaginal, anal sau oral sau dacă împărtășiți jucării sexuale. De asemenea, poate provoca răni la nivelul gurii și nasului.

Simptomele includ blistere dureroase și ulcere în jurul zonei genitale, deși unele femei pot să nu aibă simptome.

Tabletele antivirale pot ajuta procesul de vindecare. Citiți mai multe despre herpesul genital .

Condiloame genitale

Acestea sunt creșteri cărnoase în regiunea vulvală și anală. Pot fi mâncărimi, dar sunt de obicei nedureroase.

Acestea sunt cauzate de anumite tulpini ale virusului papiloma uman (HPV), care sunt de obicei dobândite sexual prin contactul cu pielea, cum ar fi frecarea între ele a vulvasului.

Femeile cu negi genitale nu au nevoie de mai multe teste obișnuite de frotiu decât cele fără ele. Există o varietate de opțiuni de tratament, inclusiv congelarea și cremele medicamentoase. Citiți mai multe despre negi genitali .

Trichomoniaza

Trichomoniaza poate fi transmisă între femei în timpul oricărei activități sexuale care implică schimbul de lichid vaginal.

Simptomele includ descărcarea spumoasă, durere la pipă, durere vulvală și uneori un miros vaginal neplăcut. Unele femei nu prezintă simptome. Este tratat cu antibiotice.

Citiți mai multe despre trichomoniază .

Chlamydia și gonoree

Aceste ITS sunt cauzate de bacterii, care pot infecta colul uterin, rectul, gâtul și uretra. Poate exista o descărcare de gestiune, dar de obicei nu există simptome.

Dacă afecțiunile nu sunt tratate, bacteriile pot duce la o infecție în trompele uterine și la infertilitate.

Chlamydia și gonoreea pot fi transmise între femei prin jucării sexuale partajate, mâini și prin frecarea vulvasului împreună. Tratamentul se face cu antibiotice.

Cititi mai multe despre Chlamydia si gonoreea .

sifilis

Sifilisul este o infecție bacteriană care provoacă un ulcer nedureros, de obicei în zona genitală. Va dispărea de la sine, dar pot apărea și alte simptome. Acestea pot include o erupție pe corp și glandele umflate.

Dacă nu este tratată, sifilisul poate provoca leziuni grave ale nervilor și organelor corpului mai târziu în viață.

În stadiile inițiale, sifilisul este extrem de infecțios și poate fi transmis prin contact strâns cu pielea în timpul sexului. Tratamentul se face cu injecții sau tablete cu antibiotice.

Citiți mai multe despre sifilis .

Mentinerea vaginului sanatos

Vaginul se auto-curăță, așa că nu este nevoie să vă spălați în interiorul acestuia (dubla). Durerea vaginală și iritația vulvală pot fi cauzate de consumul excesiv de săpunuri parfumate, băi cu bule și geluri de duș.

După ce mergeți la toaletă, ștergeți întotdeauna din față în spate (de la vagin la anus).

Citiți despre cum să vă mențineți vaginul curat .

Când să vezi un medic despre sănătatea sexuală

Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus sau sunteți îngrijorat, este posibil să aveți o boală de ITS, vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie sau vizitați o clinică de STI.

A fi testat în mod regulat este o idee bună pentru a vă asigura că aveți o viață sexuală sănătoasă. Serviciile NHS sunt gratuite.

Găsiți-vă serviciile locale de sănătate sexuală .

Citiți mai multe despre STI .