Beneficiile iubirii și sexului

Pe lângă o inimă plină de dragoste și un zâmbet mare, romantismul poate aduce câteva beneficii pozitive pentru sănătate.

Unele studii științifice sugerează că o relație iubitoare, atingerea fizică și sexul pot aduce beneficii pentru sănătate.

Sexul este bun pentru inima ta

Orice lucru care îți exercită inima este bun pentru tine, inclusiv sexul. Excitatia sexuala transmite ritmul cardiac mai mare, iar numarul de batai pe minut atinge apogeul in timpul orgasmului.

Dar, ca și în cazul celor mai multe exerciții fizice, depinde cât de puternic o faci. Unele studii arată că ritmul cardiac mediu maxim la orgasm este același ca în timpul exercițiilor fizice ușoare, cum ar fi mersul la etaj. Asta nu este suficient pentru a menține majoritatea oamenilor în formă și sănătoși.

Adulții ar trebui să facă cel puțin 150 de minute (2,5 ore) de activitate aerobă cu intensitate moderată, cum ar fi mersul cu bicicleta sau mersul rapid, în fiecare săptămână.

Cu excepția cazului în care aveți 150 de minute de orgasme pe săptămână, încercați să mergeți cu bicicleta, să mergeți rapid sau să dansați.

Dacă aveți boli de inimă nu trebuie să vă rețin în dormitor. Experții sfătuiesc că, de obicei, puteți face sex atâta timp cât puteți face activitățile cotidiene care au același impact asupra inimii dvs. fără a provoca dureri în piept, cum ar fi mersul pe două scări.

Sursa: Rerkpattanapipat P, Stanek MS, MN Kotler. Sexul și inima: Care este rolul cardiologului? European Heart Journal 2001; 22: 201-208.

O îmbrățișare ține tensiunea departe

Îmbrățișarea cuiva specială poate scădea tensiunea arterială, potrivit cercetătorilor.

Într-un experiment, cuplurile care au ținut mâinile celuilalt timp de 10 minute, urmate de o îmbrățișare de 20 de secunde au avut reacții mai sănătoase la stresul ulterior, cum ar fi vorbirea în public.

În comparație cu cuplurile care s-au odihnit în liniște, fără a atinge, îmbrățișătorii au avut:

  • ritm cardiac mai mic
  • tensiune de sange scazuta
  • frecvența cardiacă mai mică crește

Așadar, îmbrățișează-ți partenerul – ar putea ajuta la menținerea tensiunii arteriale sănătoase.

Efecte similare au fost găsite pentru loviturile non-sexuale, deși acest lucru pare să reducă doar tensiunea arterială la femeile care sunt mângâiate, nu și la bărbați.

Sursa: Grewen KM, Anderson BJ, Girdler SS, Light KC. Contactul cald al partenerilor este legat de reactivitatea cardiovasculară mai mică. Medicină comportamentală, 2003; 29: 123-30.

Sexul poate fi un stres

Sexul te-ar putea ajuta să învingi stresul traiului din secolul 21, potrivit unui mic studiu efectuat pe 46 de bărbați și femei.

Participanții au ținut un jurnal de activitate sexuală, înregistrând sex penetrativ, sex non-penetrativ și masturbare.

În testele de stres, inclusiv vorbirea în public și efectuarea aritmetică mentală cu voce tare, persoanele care nu au făcut deloc sex au avut cel mai ridicat nivel de stres.

Oamenii care au făcut doar sex penetrativ au avut cea mai mică creștere a tensiunii arteriale. Acest lucru arată că au făcut față mai bine stresului.

Multe persoane consideră că intimitatea sau orgasmul fără penetrare îi ajută să se simtă relaxați, la fel ca și exercițiile fizice sau meditația. Nu trebuie să fie sex penetrativ – este orice funcționează pentru tine.

Încercați aceste 10 busters de stres .

Sursa: Brody S. Reactivitatea tensiunii arteriale la stres este mai bună pentru persoanele care au avut recent un contact penis-vaginal decât pentru persoanele care au avut o altă activitate sexuală sau deloc. Psihologie biologică, 2006; 71: 214-22.

Sexul săptămânal poate ajuta la combaterea bolilor

Cercetătorii spun că există o legătură între cât de des faceți sex și cât de puternic este sistemul dumneavoastră imunitar.

Un studiu realizat în Pennsylvania a descoperit că studenții care făceau relații sexuale o dată sau de două ori pe săptămână aveau niveluri mai mari de o substanță importantă de combatere a bolilor în corpul lor.

Imunoglobulina A (IgA) a fost cu 30% mai mare la cei care au făcut sex o dată sau de două ori pe săptămână decât la cei care nu au făcut sex deloc. Cele mai scăzute niveluri au fost persoanele care au făcut sex mai mult de două ori pe săptămână.

Dar nu creați un calendar sexual încă. Sunt necesare mai multe cercetări înainte de a putea dovedi că sexul săptămânal vă ajută sistemul imunitar.

Un alt studiu a descoperit că mângâierea unui câine a dus la creșterea nivelului de IgA la studenți. Nu se odihnea liniștit sau nu mângâia un câine umplut.

Surse: Charnetski CJ, Brennan FX. Frecvența sexuală și imunoglobulina salivară A (IgA). Raport de psihologie , 2004; 94: 839-44.

Charnetski CJ, Riggers S, Brennan FX. Efectul de a plasa un câine pe funcția sistemului imunitar. Raport de psihologie , 2004; 95: 1087-91.

Persoanele care fac sex se simt mai sănătos

S-ar putea ca persoanele care se simt mai sănătoase să aibă mai mult sex, dar se pare că există o legătură între activitatea sexuală și sentimentul dvs. de bunăstare.

Un studiu realizat pe 3.000 de americani cu vârste cuprinse între 57 și 85 de ani a arătat că cei care au făcut sex și-au evaluat sănătatea generală mai mare decât cei care nu erau.

Și nu este doar sex – este și iubire. Persoanele care erau într-o relație strânsă sau căsătorite aveau mai multe șanse să spună că se simt în sănătate „foarte bună” sau „excelentă” decât doar „bine” sau „sărac”.

Se pare că sprijinul emoțional și social ne poate stimula sentimentul de bunăstare.

Aflați despre cinci pași către bunăstarea mentală .

Sursa: Lindau ST, Schumm LP, Laumann EO și colab. Un studiu privind sexualitatea și sănătatea în rândul adulților mai în vârstă din Statele Unite. New England Journal of Medicine . 2007; 357: 762-74.

Suportul iubitor reduce riscul de angină și ulcer

O căsătorie fericită poate ajuta la combaterea anginei și a ulcerațiilor stomacale – cel puțin, se poate dacă ești bărbat.

Un studiu realizat pe 10.000 de bărbați a descoperit că cei care se simțeau „iubiți și susținuți” de soția lor aveau un risc redus de angină .

Acesta a fost cazul chiar dacă au avut alți factori de risc, cum ar fi îmbătrânirea sau creșterea tensiunii arteriale.

În mod similar, un studiu realizat pe 8.000 de bărbați a descoperit că există mai multe șanse ca aceștia să obțină un ulcer duodenal dacă:

  • a avut probleme de familie
  • nu s-au simțit iubiți și susținuți de soția lor
  • nu au ripostat când au fost răniți de colegi – cu alte cuvinte, și-au reprimat furia (cercetătorii au numit-o „stilul lor de a face față”)

Cercetătorii sugerează că stresul, lipsa de sprijin social și stilul de a face față pot afecta toate probabilitatea unui om de a dezvolta un ulcer.

Surse: Medalie JH, Goldbourt U. Angina pectoris printre 10.000 de bărbați. II. Factorii de risc psihosociali și alți, evidențiți de o analiză multivariată a unui studiu de incidență de cinci ani. American Journal of Medicine , 1976; 60: 910-21.

JH Medalie, Stange KC, Zyzanski SJ, Goldbourt U. Importanța factorilor biopsihosociali în dezvoltarea ulcerului duodenal într-o cohortă de bărbați de vârstă mijlocie. American Journal of Epidemiology , 1992; 136: 1280-7.

Și dacă ești single …

Petrecerea unei seri cu prietenii este bună și pentru sănătatea ta. Un studiu de 10 ani, realizat pe 1.500 de persoane peste 70 de ani, a descoperit că cei cu rețele de prietenie mai puternice trăiau mai mult decât cei cu mai puțini prieteni.

Cercetătorii au crezut că acest lucru ar putea fi datorită faptului că prietenii pot avea o influență pozitivă asupra alegerilor pentru stilul de viață, cum ar fi fumatul sau exercițiile fizice, și oferă sprijin emoțional.

Sursa: Giles LC, Glonek GF, Luszcz MA, Andrews GR. Efectul rețelelor sociale asupra supraviețuirii a 10 ani la australieni foarte vechi: studiul australian longitudinal al îmbătrânirii. Journal of Epidemiology and Community Health, 2005; 59: 574-9.

Sau celibat …

O viață fără sex nu este un barou pentru o sănătate excelentă. Un studiu pe termen lung asupra sănătății și îmbătrânirii unui grup de aproape 700 de maici în vârstă a găsit multe menținute active și au trăit bine în anii 90 și 100 în trecut.

Începând cu 1986, participanții la Studiul Nunții au verificat anual abilitățile fizice și mentale. Cercetătorii au folosit înregistrări ale mănăstirii pentru a-și obține mediul social, familial și educațional.

Deși au descoperit câteva legături între stilul de viață și demența – de exemplu, educația superioară sau emoțiile pozitive din viața timpurie ar putea reduce riscul de demență – acest lucru nu este legat de activitatea sexuală.

Dacă faceți sex, folosirea prezervativului vă va ajuta să vă protejați și partenerul dvs. împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) și a sarcinii neplanificate.

Găsiți servicii de sănătate sexuală în apropierea dvs.