Ajutor după viol și agresiune sexuală

Dacă ați fost agresat sexual, fie ca adult sau tânăr, este important să vă amintiți că nu a fost vina ta. Violența sexuală este o crimă, indiferent cine o comite sau unde se întâmplă. Nu-ți fie frică să primești ajutor.

Ce este agresiunea sexuală?

O agresiune sexuală este orice act sexual pe care o persoană nu l-a consimțit sau care este forțat să îl contravină voinței sale. Este o formă de violență sexuală și include violul (o agresiune care implică pătrunderea vaginului, anusului sau gurii) sau alte infracțiuni sexuale, precum gropingul, sărutul forțat, abuzul sexual asupra copiilor sau tortura unei persoane în mod sexual.

Agresul sexual este un act care se realizează fără acordul activ al victimei. Aceasta înseamnă că nu au fost de acord cu asta.

Nu este neobișnuit ca victima unui atac sexual să nu aibă răni fizice sau semne ale agresiunii lor. Dar agresiunea sexuală este încă o crimă și poate fi raportată la poliție în același mod ca și alte infracțiuni.

Sondajul privind criminalitatea pentru Anglia și Țara Galilor pentru anul care se încheie în martie 2018 a arătat că poliția a înregistrat 150.732 de infracțiuni sexuale, cuprinzând violuri (53.977 de cazuri) și agresiune sexuală, precum și activitate sexuală cu copii.

Majoritatea agresiunilor sexuale sunt efectuate de cineva cunoscut victimei. Acesta ar putea fi un partener, fost partener, rudă, prieten sau coleg. Asaltul se poate întâmpla în multe locuri, dar este de obicei în locuința victimei sau acasă a presupusului făptuitor (persoana care efectuează agresiunea).

„Violența sau agresiunea sexuală se pot întâmpla cu oricine de orice vârstă: bărbați, femei și copii”, spune Bernie Ryan, manager la Centrul de Recomandare a Asaltului Sexual St Mary din Manchester. „Pentru victimă, amploarea agresiunii sexuale nu indică cât de dificil o găsesc sau cât de violată se simt. Este important ca oricine afectat să primească sfatul și sprijinul adecvat.”

Dacă ați fost agresat sexual

Dacă ați fost agresat sexual, există servicii care vă pot ajuta. Nu trebuie să raportați agresiunea la poliție dacă nu doriți. Este posibil să aveți nevoie de timp pentru a vă gândi ce s-a întâmplat cu dvs. Cu toate acestea, luați în considerare să obțineți asistență medicală cât mai curând posibil, deoarece puteți risca sarcina sau infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) . Dacă doriți ca infracțiunea să fie cercetată, cu atât mai curând are loc examinarea medico-legală, cu atât mai bine.

Încercați să nu vă spălați și să nu vă schimbați hainele imediat după un atac sexual. Acest lucru poate distruge probe medico-legale care ar putea fi importante dacă decideți să raportați agresiunea la poliție.

Unde mergi pentru ajutor va depinde de ceea ce este disponibil în zona ta și de ceea ce vrei să faci. Pentru asistență medicală de specialitate și asistență la violență sexuală, indiferent dacă decideți să faceți un examen medico-legal sau nu, primul punct de apel este un centru de sesizare a atacului sexual (SARC).

Următoarele servicii vor oferi, de asemenea, tratament sau asistență și vă pot consulta la un alt serviciu dacă aveți nevoie de mai mult ajutor de specialitate (cum ar fi un SARC):

 • un medic sau o asistentă medicală la chirurgia dumneavoastră GP
 • o organizație voluntară, cum ar fi ajutorul femeilor, sprijinul pentru victime, The Survivors Trust sau Survivors UK (pentru bărbații victime ale agresiunii sexuale)
 • serviciul gratuit de asistență națională pentru violență în familie de 24 de ore la 0808 2000 247
 • linia de asistență pentru telefonul național Rape Crisis la 0808 802 9999 (12-2.30 pm și 7-9.30 pm în fiecare zi a anului)
 • un departament de accidente de urgență și urgență (A&E)
 • un medicament genitourinar (GUM) sau o clinică de sănătate sexuală
 • o clinică contraceptivă
 • un serviciu pentru tineri
 • NHS 111
 • poliția sau apelați numărul 101
 • în caz de urgență, apelați 999

Centre de sesizare a atacurilor sexuale

Centrele de sesizare a atacurilor sexuale (SARC) oferă suport medical, practic și emoțional. Au medici, asistente medicale și lucrători de sprijin special pregătiți pentru a vă îngriji.

Găsiți cel mai apropiat centru de sesizare a atacului sexual .

Dacă decideți să raportați agresiunea la poliție, aceștia vă pot aranja să participați la un SARC pentru îngrijiri medicale și, dacă doriți, un examen medical criminalistic.

Dacă nu ați raportat agresiunea la poliție, vă puteți referi în continuare la un SARC pentru evaluare și tratament medical pentru a preveni unele ITS și sarcina.

Dacă vă referiți la un SARC și vă gândiți să raportați atentatul la poliție, centrul vă poate aranja să aveți o discuție informală cu un ofițer de poliție special instruit, care vă poate explica ce este implicat.

Există, de asemenea, consilieri instruiți special, disponibili în unele SARC-uri sau organizații voluntare pentru a ajuta persoanele care au fost agresate sexual. Acești consilieri independenți de violență sexuală (ISVA) pot ajuta victimele să aibă acces la celelalte servicii de sprijin de care au nevoie. De asemenea, vă vor sprijini prin sistemul de justiție penală dacă decideți să raportați agresiunea la poliție, inclusiv să vă sprijine prin proces, în cazul în care cazul va merge în instanță.

Puteți spune cuiva în care aveți încredere, cum ar fi un prieten, rudă sau profesor, care vă poate ajuta să obțineți sprijinul de care aveți nevoie. Serviciile SARC și suportul ISVA sunt gratuite pentru toți, indiferent dacă sunt rezidenți ai Regatului Unit sau nu.

TheSite este o organizație destinată tinerilor care a realizat un videoclip despre ce să vă așteptați dacă vizitați un SARC . Oameni de toate vârstele pot considera acest videoclip util.

Examen medical criminalistic

Dacă ați fost agresat sexual, nu trebuie să faceți un examen medico-legal. Cu toate acestea, poate furniza probe utile dacă cazul este îndreptat în instanță.

Puteți decide în orice etapă dacă doriți un examen medical criminalistic. Cu toate acestea, cu cât acest lucru are loc mai devreme, cu atât este mai mare șansa de a colecta dovezi. Dacă atacul s-a produs acum mai mult de 7 zile, merită să ceri sfatul unui SARC sau al poliției cu privire la un examen medical criminalistic.

Examenul medico-legal are loc de obicei la un SARC sau într-o suită de poliție. Examinarea este efectuată de către un medic sau o asistentă special instruită în medicina criminalistică de atac sexual.

Medicul sau asistenta va pune orice întrebări relevante despre sănătate – de exemplu, despre atac sau orice activitate sexuală recentă. Vor lua probe, cum ar fi tampoanele de oriunde ați fost sărutat, atins sau ați introdus ceva. De asemenea, vor lua probe de urină și sânge și, ocazional, păr, în funcție de informațiile pe care le furnizați despre asalt, și vor păstra, de asemenea, unele îmbrăcăminte și alte articole.

Dacă nu ați decis dacă să implicați poliția, orice probă medico-legală colectată va fi stocată la SARC pentru a vă oferi timp să decideți dacă doriți să raportați atacul. Un ISVA, uneori numit avocat, va oferi, de asemenea, sprijin practic și emoțional, indiferent dacă doriți sau nu să implicați poliția.

Dacă decideți să-l raportați la poliție, un ofițer de poliție special instruit în susținerea victimelor agresiunii sexuale vă va vorbi și vă va ajuta să vă asigurați că înțelegeți ce se întâmplă în fiecare etapă.

Poliția va cerceta atacul. Aceasta vă va implica să faceți un examen medico-legal și să faceți o declarație despre cele întâmplate. Poliția își va transmite descoperirile, inclusiv raportul medico-legal, către Serviciul de urmărire penală, care va decide dacă cazul trebuie să fie judecat.

Pentru a afla mai multe despre ce este implicat într-o anchetă și proces, puteți:

Confidențialitatea

Detaliile dvs. vor fi păstrate cât mai confidențial. Cu toate acestea, dacă există o anchetă a poliției sau urmărirea penală legată de atac, orice material legat de acesta este „dezvăluitor”. Aceasta înseamnă că este posibil să fie produs în instanță.

Dacă nu există nicio anchetă sau urmărire penală, informații despre dvs. nu veți fi împărtășite cu alte servicii fără permisiunea dvs., cu excepția cazului în care există o preocupare că dvs. sau oricine altcineva riscați să vă dăuneze grav.

Sprijinirea unei victime a agresiunii sexuale

Pentru rudele și prietenii cuiva care a fost agresată sexual, site-ul web Havens oferă sfaturi despre ce puteți face pentru a vă ajuta. Sfatul include:

 • Nu-i judeca, nu-i învinovăți. O agresiune sexuală nu este niciodată vina persoanei care este abuzată.
 • Ascultați persoana, dar nu cereți detalii despre asalt. Nu-i întrebați de ce nu l-au oprit. Acest lucru îi poate face să se simtă ca și cum i-ai învinovăți.
 • Oferiți sprijin practic, cum ar fi să mergeți cu ei la programări.
 • Respectă deciziile lor – de exemplu, dacă doresc sau nu să raporteze agresiunea la poliție.
 • Rețineți că s-ar putea să nu vrea să fie atinși. Chiar și o îmbrățișare i-ar putea supăra, așa că întreabă mai întâi. Dacă aveți o relație sexuală cu ei, fiți conștienți de faptul că sexul poate fi înfricoșător și nu puneți presiune asupra lor pentru a face sex.
 • Nu le spune să uite de asalt. Va dura timp să se ocupe de sentimentele și emoțiile lor. Vă puteți ajuta ascultând și având răbdare. Găsiți cele mai apropiate servicii de viol și agresiune sexuală , inclusiv SARC-uri.
Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!