Q&A corpurile fetelor

Q&A corpurile fetelor

Credit:

XiXinXing / Thinkstock


Pubertatea poate fi un moment confuz – corpul și sentimentele tale se schimbă pe măsură ce crești. Iată răspunsurile la unele dintre întrebările pe care fetele le pun despre corpul lor.

La ce vârstă treci prin pubertate?

Probabil că veți începe să observați schimbări de la vârsta de 10 ani în sus, dar nu există un moment potrivit sau greșit pentru a începe. Unii oameni trec prin pubertate mai târziu decât alții. Asta este normal. Dacă nu aveți semne de pubertate până la 16 ani, consultați un medic pentru un control.

Aflați mai multe despre fete și pubertate .

Este normală evacuarea din vagin?

Da, acest lucru este perfect normal. Fetele încep să producă mai multe secreții vaginale (lichide) pe măsură ce trec prin pubertate și hormonii din glandele vaginului și colului uterin (gâtul uterului) încep să funcționeze. Lichidul ajută la menținerea zonei vaginale umede și îl protejează de deteriorare sau infecție.

Înainte de pubertate, majoritatea fetelor au foarte puțină externare. După pubertate, ceea ce este normal pentru o fată nu va fi normal pentru alta. Unele produc mult lichid, iar altele produc foarte puțin.

Când îți începi perioadele, probabil vei observa că descărcarea de gestiune variază în diferite momente ale ciclului menstrual. Poate avea o culoare albă incoloră sau cremă și poate deveni mai lipicios și crește cantitatea.

Aflați despre perioade și ciclul menstrual .

Descărcarea mea miroase. Este normal?

Nu este normal dacă zona vaginală este mâncărime sau durere. Aceste simptome pot însemna că aveți o infecție, cum ar fi fardul , care este comun și ușor de tratat.

Dacă externarea devine mirositoare sau verde și ai făcut sex fără să folosești prezervativ, există riscul să ai o infecție cu transmitere sexuală (ITS) .

Dacă externarea dvs. este diferită de ceea ce este normal pentru dvs., consultați un medic sau o asistentă medicală sau vizitați o clinică de sănătate sexuală . Sfatul este gratuit și confidențial, chiar dacă aveți sub 16 ani.

Citiți despre cum să vă mențineți vaginul curat și sănătos .

Când trebuie să începi perioadele?

De obicei, fetele își încep perioadele între 10 și 16 ani. Majoritatea fetelor încep în jurul vârstei de 12 ani. Deoarece toată lumea se dezvoltă la ritmuri diferite, nu există o vârstă corectă sau greșită pentru ca o fată să înceapă.

Perioadele tale vor începe când corpul tău va fi gata și nu poți face nimic pentru a le face să înceapă mai devreme sau mai târziu.

Dacă nu ați început perioadele până la vârsta de 16 ani, vizitați medicul pentru un control.

Urmăriți un videoclip despre ciclul menstrual .

Ce ar trebui să folosiți atunci când începeți perioadele dvs.?

Pentru a fi pregătit pentru prima perioadă, păstrați tampoane sanitare (uneori numite prosoape sanitare) sau tampoane acasă și purtați unele în geantă.

Atât tampoanele, cât și plăcuțele sunt sigure și potrivite. Poate doriți să utilizați tampoane pentru prima dvs. perioadă, însă, deoarece tampoanele se pot obișnui un pic mai mult.

Seturile sanitare aliniază lenjeria de corp pentru a înmuia sângele, deoarece îți părăsește vaginul. Tamponii se introduc în interiorul vaginului pentru a înmuia sângele înainte de a părăsi vaginul. Tamponii au o sfoară care atârnă în afara vaginului și trageți acest lucru pentru a elimina tamponul.

Nu aruncați tampoane sau tampoane sanitare pe toaletă. Înfășurați-le în hârtie și puneți-le în coș. Majoritatea toaletelor pentru femei au pubele speciale pentru produsele sanitare.

Există diferite tipuri de tampoane și tampoane pentru fluxul de sânge ușor, mediu și greu. Folosește orice ți se pare cel mai confortabil. Încercați diferite tipuri până găsiți unul care vi se potrivește. Este posibil să fie nevoie să utilizați diferite tipuri în diferite puncte din perioada dvs. Trebuie să-ți schimbi plafonul sau să tamponează de mai multe ori pe zi.

Veți găsi instrucțiuni în pachet despre cum să le utilizați. Plăcile și tampoanele sanitare sunt disponibile în farmacii, supermarketuri, precum și în unele agenții de știri și benzinării.

Există o infecție rară, dar care pune viața în pericol, numită sindrom de șoc toxic (TSS) , care poate afecta bărbații și femeile. Nu se știe de ce, dar multe dintre aceste cazuri apar la femeile care poartă tampoane, în special cele foarte absorbante (grele).

Dacă sunteți îngrijorat de ceva care are legătură cu perioadele sau doriți mai multe informații, discutați cu o femeie mai în vârstă, cum ar fi mama, sora ta mare, asistenta școlară sau o profesoară. Medicul dumneavoastră, contracepția locală sau clinica tinerilor vă pot ajuta. Găsiți servicii de sănătate sexuală în apropierea dvs.

Perioada mea este normală?

Nu vă faceți griji dacă perioadele dvs. nu sunt aceleași cu perioadele prietenilor. Fiecare fată este diferită. Sângerarea poate dura până la 8 zile, deși durează de obicei aproximativ 5 zile. Sângerarea este cea mai grea în primele 2 zile.

În perioada dvs., fluxul de sânge poate părea greu, dar cantitatea reală de sânge este echivalentă cu între 5 și 12 lingurițe. Cu toate acestea, este posibil să aveți perioade mai grele decât în mod normal. Aceasta este cunoscută sub numele de menoragie și există medicamente care să o trateze, așa că discutați cu medicul dumneavoastră dacă vă faceți griji.

Lungimea medie a ciclului menstrual (din prima zi a perioadei tale până în ziua anterioară perioadei următoare) este de 28 de zile, deși poate fi oriunde între 21 și 40 de zile.

Ciclul hormonal vă poate afecta fizic și emoțional. Unele femei nu au niciun simptom, însă în zilele care duc până la perioada dvs. este posibil să aveți simptome ale sindromului premenstrual . Acestea includ:

  • dureri de cap
  • balonare
  • iritabilitate
  • dureri de spate
  • simțindu-se deprimat
  • un sentiment general de a fi supărat sau emoțional
  • dificultate de a dormi
  • dificultate de concentrare
  • tandrețe mamară
  • unele creșteri în greutate

Odată ce perioada dvs. a început, de obicei, aceste simptome se îmbunătățesc. Dispar când s-a încheiat perioada ta.

Uneori, perioadele pot fi dureroase. Nu se cunoaște cauza precisă a perioadelor dureroase, dar puteți simți dureri în abdomen, spate sau vagin. De obicei, începe cu puțin înainte de începerea perioadei dvs. și durează câteva zile. Asistentul la durere poate ajuta.

Aflați mai multe despre tratarea perioadelor dureroase .

Ce se întâmplă dacă perioada mea întârzie?

Dacă sunteți îngrijorat de perioada dvs., vizitați medicul dumneavoastră sau o anticoncepțională sau o clinică pentru tineri pentru comunitate locală – sunați la linia de asistență națională pentru sănătate sexuală la 0300 123 7123 pentru detalii.

Perioadele fetelor pot fi neregulate din mai multe motive diferite, inclusiv stresul. Un alt motiv pentru o perioadă târzie este sarcina. Dacă ați făcut sex fără a folosi contracepție și dacă perioada dvs. este târzie, faceți un test de sarcină cât mai curând posibil.

Puteți obține un kit de testare de la medicul local, clinica contraceptivă sau clinica tinerilor. Puteți, de asemenea, să faceți un test de sarcină singur folosind un kit de testare cumpărat de la o farmacie sau supermarket.

Găsiți servicii de sănătate sexuală în apropierea dvs.

Sânii sunt prea mici?

Nu. Fiecare femeie este diferită și corpul fiecăruia se dezvoltă la ritmul propriu. Nu există o mărime „normală” a sânului.

De unde să știu dacă am cancer de sân?

Este neobișnuit ca adolescenții să obțină cancer de sân. Bombe, umflături și modificări ale sânului sunt frecvente, iar cele mai multe dintre ele sunt necanceroase (benigne).

Nu există nicio metodă setată de verificare a sânilor , dar să știți cum arată și simțiți astfel încât să observați orice schimbare. Este normal ca sânii să se schimbe în dimensiuni sau să devină mai tandri în timpul ciclului menstrual.

Când trebuie să fac un test de screening cervical?

Un test de screening cervical (numit anterior test de frotiu) este un test în care celulele sunt prelevate din colul uterin al unei femei (situat deasupra vaginului) pentru a verifica dacă există celule anormale care ar putea duce la cancer de col uterin. Detectarea și eliminarea celulelor cervicale anormale prin screening poate preveni cancerul de col uterin.

În Anglia, testele de screening cervical sunt oferite femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 5 ani la fiecare 3 până la 5 ani. Puteți solicita un test de screening înainte de această vârstă dacă sunteți în cauză – discutați cu medicul dumneavoastră.

Ce este himenul?

Himenul este un inel de piele subțire care acoperă o parte a deschiderii vaginului. Nu acoperă complet vaginul. Fiecare fată se naște cu un himen, dar se poate rupe atunci când folosește tampoane, joacă sport sau face alte activități, inclusiv să facă sex.

Vă puneți în greutate când sunteți pe pilule?

Nu, nu există dovezi că pilula contraceptivă provoacă creștere în greutate. Unele fete și femei au greutate în timp ce iau Pilula, dar la fel și fetele și femeile care nu o iau.

Dacă aveți întrebări cu privire la Pilulă sau orice alte metode de contracepție , cum ar fi injecția, implantul sau plasturele, mergeți la un medic primar, clinică contraceptivă locală sau la serviciul tânărului – sunați la asistența națională pentru sănătate sexuală la 0300 123 7123. Puteți primi sfaturi gratuite și confidențiale despre sex, contracepție și avort, chiar dacă aveți sub 16 ani.

Găsiți servicii de sănătate sexuală în apropierea dvs.

Poți rămâne însărcinată dacă ai făcut sex în perioada ta?

Da. O fată poate rămâne însărcinată dacă face sex cu un băiat în orice moment al ciclului menstrual și poate rămâne însărcinată prima dată când face sex.

De aceea, ar trebui să folosiți întotdeauna contracepția. Aflați despre metodele de contracepție disponibile pe NHS .

Doar prezervativele vă ajută să vă protejați de ITS și sarcină, așa că utilizați prezervative, precum și metoda aleasă de contracepție de fiecare dată când faceți sex.

Ce este clitorisul?

Clitorisul este o umflătură mică și moale în fața intrării în vagin. Este foarte sensibil, iar atingerea și stimularea acesteia pot da sentimente puternice de plăcere sexuală. Așa se masturbează majoritatea fetelor. Majoritatea fetelor și femeilor au nevoie ca clitorisul să fie stimulat pentru a avea un orgasm în timpul actului sexual.

Află 15 lucruri pe care ar trebui să le știi despre sex .