Păduchi pubici

Paduchii pubici (uneori numiti crabi) sunt insecte minuscule care traiesc pe parul grosier al corpului uman, cum ar fi parul pubian.

Pe lângă faptul că se găsesc în părul pubian, păduchii se găsesc uneori și în:

 • părul de sub brațe și picioare
 • păr pe piept, abdomen și spate
 • păr facial, cum ar fi bărbii și mustățile
 • gene si sprancene (foarte ocazional)

Spre deosebire de păduchii capului , păduchii pubici nu trăiesc în părul scalpului.

Păduchii pubici sunt răspândiți prin contact corporal strâns, cel mai frecvent contact sexual.

Simptomele păduchilor pubieni

După obținerea de păduchi pubici, poate dura câteva săptămâni înainte de apariția oricăror simptome.

Simptomele sunt aceleași pentru bărbați și femei și includ:

 • mâncărime în zonele afectate, în special noaptea
 • inflamații și iritații cauzate de zgârieturi
 • pulbere neagră în lenjerie
 • pete albastre sau mici pete de sânge pe piele, cum ar fi pe coapse sau abdomenul inferior (cauzate de mușcăturile de păduchi)

Mâncărimea este cel mai frecvent simptom al păduchilor pubieni și este o reacție alergică la saliva lor.

Mâncărimea este de obicei mai rea noaptea, deoarece atunci când păduchii sunt cei mai activi.

Cum arată păduchii pubieni?

Paduchii pubieni pentru adulti sunt foarte mici (2mm lungime) si nu sunt usor de observat. Sunt de culoare galben-gri sau roșu întunecat și au 6 picioare.

Păduchii pubici sunt uneori cunoscuți sub denumirea de crabi, deoarece au 2 picioare mari în față, care arată ca ghearele unui crab. Acestea sunt folosite pentru a ține pe baza firelor de păr.

Păduchii își depun ouăle (nits) în saci care sunt lipiți ferm de păr și au o culoare maro-pal. Când ouăle eclozează, pungile goale de ouă sunt albe.

Deși păduchii pubici și ouăle de păduchi sunt mici și dificil de văzut, acestea pot fi vizibile în părul grosier oriunde pe corp (în afară de părul de pe cap).

Când să solicitați sfaturi medicale

Consultați medicul dumneavoastră de familie sau asistenta medicală dacă credeți că aveți păduchi pubici. Sau puteți merge la o clinică de sănătate sexuală , cunoscută și sub numele de clinică de medicină genitourinară (GUM). Acestea sunt adesea localizate în spitale sau centre de sănătate.

Căutați servicii de sănătate sexuală în zona dvs.

Dacă păduchii nu-ți stau în gene, un farmacist îți poate oferi și sfaturi despre tratamente.

Dar să mergi la o clinică de sănătate sexuală sau un medic de medicină înseamnă că poți fi testat și pentru alte ITS în același timp.

Paduchii pubici sunt de obicei usor de diagnosticat examinand zona afectata.

Medicul sau asistenta poate folosi o lupă pentru a căuta semne ale păduchilor, cum ar fi ouăle de culoare palidă sau păduchii înșiși.

Noțiuni testate pentru ITS

Ar trebui să fiți testat pentru alte infecții cu transmitere sexuală (ITS) dacă aveți păduchi pubici prin contact sexual.

Păduchii nu transmit HIV sau alte ITS, dar de obicei se recomandă o verificare ca măsură de precauție.

Orice partener sexual pe care l-ați avut în ultimele 3 luni va trebui, de asemenea, să fie văzut și tratat.

Dacă doriți, personalul clinicii poate contacta o persoană în numele dvs., fără a vă elibera detaliile.

Cum obțineți păduchi pubici?

Paduchii pubici nu au legatura cu igiena personala precara. De obicei, sunt răspândiți prin contact corporal strâns cu o persoană infectată.

Păduchii se târasc de la păr la păr, dar nu pot zbura sau sări. Au nevoie de sânge uman pentru a supraviețui, așa că vor lăsa corpul să se deplaseze de la o persoană la alta.

Cel mai frecvent mod de răspândire a păduchilor pubieni este prin contactul sexual, inclusiv sexul vaginal, anal și oral.

Utilizarea de prezervative și alte metode de contracepție a barierei nu vă protejează împotriva păduchilor pubieni.

Alte tipuri de contact corporal strâns, cum ar fi îmbrățișarea și sărutul, pot răspândi și păduchii.

De asemenea, este posibil – deși mult mai rar – ca păduchii pubici să fie răspândiți prin împărțirea hainelor, prosoape și așternuturi.

Tratarea păduchilor pubieni

Paduchii pubici pot fi tratati acasa cu crema de insecticide, lotiune sau sampon.

Medicul dumneavoastră de familie sau farmacistul vă poate sfătui despre ce tratament trebuie utilizat și cum să-l utilizați. Este important să urmați acest sfat.

Unele tratamente trebuie aplicate doar pe zona afectată, dar uneori trebuie tratat întregul corp, având grijă să evitați ochii.

Tratamentul trebuie repetat de obicei 7 zile mai târziu pentru a scăpa de orice păduchi care au eclozat în perioada respectivă.

Dacă tratamentul nu funcționează, poate fi necesar să utilizați un alt tip. Acest lucru se întâmplă deoarece păduchii pubici pot dezvolta rezistență la unele tratamente.

Medicul dumneavoastră de familie sau farmacistul vă va putea oferi sfaturi despre alternative adecvate.

Pentru a preveni reinfestarea, orice persoană cu care ați avut un contact corporal strâns, inclusiv orice parteneri sexuali cu care ați avut în ultimele 3 luni, ar trebui să fie tratată, chiar dacă nu au simptome.

Anumite grupuri, cum ar fi tinerii sub 18 ani și femeile însărcinate sau care alăptează, pot necesita un tip specific de tratament.

Adresați-vă medicului dumneavoastră de familie sau farmacistului pentru mai multe sfaturi.

Aplicând o loțiune, cremă sau șampon

În cele mai multe cazuri, instrucțiunile de utilizare a unei loțiuni, cremă sau șampon vor fi următoarele:

 • aplicați produsul pe zona afectată, cum ar fi sprâncenele, barba sau mustața – în funcție de produs, poate fi necesar să îl aplicați întregului corp, inclusiv scalpului, gâtului, urechilor și feței
 • aveți grijă să nu ajungeți produsul în ochi – dacă o faceți, clătiți-vă bine ochii cu apă
 • reaplică tratamentul dacă speli orice parte a corpului în timpul perioadei de tratament
 • după ce timpul de tratament (menționat pe pachet) a trecut, spălați loțiunea sau crema
 • repetați tratamentul conform instrucțiunilor, de obicei după 7 zile

Nu folosiți medicația mai mult de două ori. Dacă credeți că nu a funcționat, consultați medicul dumneavoastră de familie sau farmacistul pentru sfaturi.

Efecte secundare

Insecticidele utilizate pentru tratarea păduchilor pubici pot provoca iritații ale pielii, cum ar fi mâncărimi, roșeață, înțepături sau arsuri.

Dacă aveți iritații ale pielii, spălați insecticidul în zona afectată.

Unele medicamente apoase și pe bază de alcool pot decolora părul permed, colorat sau înălbit. Verificați prospectul cu informații despre pacient.

Tratament de urmărire

Prima aplicație de tratament va ucide probabil păduchii, dar este posibil ca ouăle să nu fi fost distruse. Aceasta înseamnă că mai mulți păduchi ar putea ecloza și ciclul va începe din nou.

Reaplicarea tratamentului după 7 zile se va asigura că orice păduchi sunt uciși înainte de a fi suficient de bătrâni pentru a depune mai multe ouă.

Verificați păduchii cu o săptămână după cel de-al doilea tratament sau reveniți la medicul dumneavoastră, practicați asistenta medicală sau clinica de sănătate sexuală, astfel încât să vă poată verifica.

Găsirea cojilor goale (ouă moarte) nu înseamnă neapărat că sunteți încă infestat, deoarece acestea pot rămâne lipite de firele de păr chiar și după tratament.

Tratarea unei infestări de gene

Infestările genelor sunt rare. Dacă genele tale sunt infestate, solicitați sfatul medicului dumneavoastră. Vă vor putea recomanda tratamentul corect.

Nu puteți utiliza aceeași loțiune sau cremă insecticidă folosită pe corp, deoarece vă va irita ochii.

Asigurați-vă că urmați cu atenție instrucțiunile de tratament.

Spălarea hainelor, prosoape și lenjerie de pat

Spălați hainele, șervețele și lenjeria de pat într-o mașină de spălat. Acest lucru ar trebui să fie pe un ciclu fierbinte (50C sau mai mare) pentru a asigura că păduchii sunt uciși și pentru a preveni reinfecția.

Complicațiile păduchilor pubieni

Uneori, o infestare a păduchilor pubieni poate duce la complicații minore, cum ar fi probleme ale pielii sau ochilor.

Zgârierea îți poate irita pielea sau poate duce la o infecție precum impetigo (o infecție bacteriană a pielii) sau furunculoză ( fierbe pe piele).

Infecțiile oculare, cum ar fi conjunctivita și inflamația ochilor, cum ar fi blefarita , se pot dezvolta uneori dacă genele tale au fost infestate cu păduchi pubici.

De asemenea, este posibil să aveți o febră ușoară sau să vă simțiți obosiți și alergați.

Căutați sfaturi medicale dacă aveți o iritație severă a pielii sau ochi duși.

Sfaturi de sănătate sexuală

Puteți apela la linia de asistență a sănătății sexuale a Departamentului Sănătății la 0300 123 7123 pentru consultanță și asistență confidențială 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Dacă aveți sub 25 de ani, puteți contacta și un consilier la Brook folosind textul și serviciul webchat .

Acestea oferă informații și sfaturi gratuite și confidențiale despre ITS, contracepție, sarcină, precum și alte probleme de sănătate sexuală.