Sexul oral îți poate oferi cancer?

Unele tipuri de cancer sunt legate de infecția cu papilomavirus uman (HPV) la nivelul gurii și gâtului. Este probabil ca unele tipuri de HPV să fie răspândite prin sex oral.

Cancerele la nivelul gurii și gâtului sunt uneori numite cancere la nivelul capului și gâtului și includ cancere ale:

  • gură
  • buze
  • limbă
  • caseta vocală (laringe)
  • zona care leagă nasul și gâtul (nazofaringe)

Ce provoacă cancerul la gură și gât?

Principalii factori de risc pentru cancerul gurii și gâtului sunt consumul de alcool și fumatul sau mestecarea tutunului.

Dar există dovezi din ce în ce mai mari că o proporție din ce în ce mai mare de cancer este cauzată de infecția cu HPV în gură.

Aproximativ 1 din 4 cancere ale gurii și 1 din 3 cancerele de gât sunt legate de HPV, dar la pacienții mai tineri, cele mai multe cancere ale gâtului sunt acum legate de HPV.

Detectarea virusului HPV la un eșantion de persoane care au cancer oral nu înseamnă că HPV a provocat cancerul.

Cum obțineți HPV în gură?

Tipurile de HPV găsite în gură sunt transmise aproape în întregime sexual, așa că este probabil ca sexul oral să fie principala cale de obținere a acestora.

Există mai mult de 100 de tipuri de HPV și aproximativ 15 sunt asociate cu cancerul. Aceste 15 sunt cunoscute sub denumirea de tipuri de HPV cu risc ridicat.

De asemenea, sunt transmise prin sex vaginal și anal și sunt legate de cancerul de col uterin, anus și penis.

Unele pot fi transmise prin contact de la piele la piele și provoacă negi, inclusiv negi genitale .

Tipurile de HPV care provoacă negi vizibile prezintă risc redus și nu sunt aceleași tipuri care provoacă cancer.

Cât de frecvent este HPV în gură?

Nu știm sigur. Un studiu realizat în 2009-10 a concluzionat că 1 din 10 bărbați americani și mai puțin de 4 din 100 de femei americane aveau infecție cu HPV la gură.

Un alt studiu publicat în 2017 a descoperit că în America, 6 din 100 de bărbați și 1 din 100 de femei au purtat tipuri de HPV care pot provoca cancer în gură.

Acest lucru a fost mai frecvent la fumători și la bărbații cu mai mulți parteneri de sex oral.

Studiul nu a legat un număr specific de parteneri cu riscul de a transporta HPV în gură sau de cancer.

Acest studiu a analizat, de asemenea, modul în care cancerul comun al gurii și gâtului au fost la persoanele care transportă aceste tipuri nocive de HPV și a descoperit că este încă foarte rar: aproximativ 7 din 1.000 de bărbați și 2 din 1.000 de femei.

Este mai riscant să faci sex oral unei femei sau unui bărbat?

Există foarte puține cercetări care privesc riscurile posibile de a oferi sex oral unui bărbat în comparație cu acordarea de sex oral unei femei.

Știm însă că cancerul orofaringian legat de HPV (partea gâtului direct în spatele gurii) este de două ori mai frecvent la bărbați decât la femei și este cel mai frecvent la bărbații heterosexuali în anii 40 și 50 de ani.

Acest lucru poate indica faptul că a oferi sex oral unei femei este mai riscant decât a oferi sex oral unui bărbat.

Concentrația de HPV în pielea mai subțire și umedă a organelor genitale ale femeii (vulva) este mult mai mare decât cantitățile din pielea mai groasă și uscată a penisului. Acest lucru ar putea afecta cât de ușor este să transmiți virusul.

Alte cercetări indică faptul că HPV poate fi prezent în spermă și transmis la ejaculare.

Dar există și alte diferențe de comportament sexual între bărbați și femei, care pot explica, de asemenea, diferențele în ceea ce privește rata cancerului, inclusiv numărul de parteneri sexuali.

Cum provoacă HPV cancer?

HPV nu vă oferă în mod direct cancer, dar provoacă modificări în celulele pe care le infectează (de exemplu, în gât sau colul uterin), iar aceste celule pot deveni canceroase.

Dacă se produc schimbări celulare, poate dura mult timp, chiar și zeci de ani.

Foarte puține persoane infectate cu HPV vor dezvolta cancer. În 9 din 10 cazuri, infecția este curățată natural de organism în termen de 2 ani.

Dar oamenii care fumează sunt mult mai puțin susceptibili să șterge virusul din corpul lor. Acest lucru se datorează faptului că fumatul dăunează celulelor de protecție speciale din piele, permițând virusului să persiste.

Dacă ești îngrijorat

Dacă sunteți îngrijorat de cancerul gurii sau gâtului, consultați medicul dumneavoastră.

Când cancerul de gură este stabilit, are simptome destul de clare, iar medicul dumneavoastră de familie ar trebui să le poată vedea uitându-vă în gură.

Cancerul este mai ușor de tratat dacă este diagnosticat precoce, dar aproximativ jumătate dintre aceste tipuri de cancer sunt diagnosticate atunci când boala s-a răspândit deja în gât.

Simptomele cancerului gurii și gâtului includ:

  • roșu, sau roșu și alb, plasturi pe limbă sau mucoasa gurii
  • 1 sau mai multe ulcere bucale care nu se vindecă după 3 săptămâni
  • o umflătură în gură care durează mai mult de 3 săptămâni
  • durere la înghițire
  • o senzație de parcă ceva ți-a rămas în gât

Sex oral mai sigur

Puteți face sexul oral mai sigur folosind prezervativul pe penisul unui bărbat. Acționează ca o barieră între gură și penis.

Un baraj (un pătrat din plastic foarte subțire, moale) de-a lungul organelor genitale ale unei femei poate proteja împotriva infecției.

Aflați mai multe despre ITS și sex mai sigur