Cancer de ficat

Cancerul hepatic primar este un tip neobișnuit, dar grav de cancer care începe în ficat.

Aceasta este o afecțiune separată de cancerul hepatic secundar, unde cancerul s-a dezvoltat într-o altă parte a corpului și s-a răspândit la ficat.

Citiți despre cancerul hepatic secundar pe suportul cancerului Macmillan.

Simptomele cancerului hepatic

Simptomele cancerului de ficat sunt deseori vagi și nu apar decât până când cancerul este într-un stadiu avansat. Acestea pot include:

  • pierderea în greutate neintenționată
  • pierderea poftei de mâncare
  • simțindu-mă foarte plin după mâncare, chiar dacă masa era mică
  • a simți și a fi bolnav
  • dureri sau umflături în abdomen (burtă)
  • icter (îngălbenirea pielii tale și a albului ochilor)
  • piele iritata
  • simțindu-mă foarte obosit și slab

Vizitați medicul dumneavoastră de familie dacă observați vreunul dintre simptomele enumerate mai sus. Este mai probabil să fie rezultatul unei afecțiuni mai frecvente, cum ar fi o infecție, dar cel mai bine este să le verificați.

De asemenea, ar trebui să contactați medicul dumneavoastră de familie dacă ați fost diagnosticat anterior cu o afecțiune cunoscută ca afectând ficatul, cum ar fi ciroza sau o infecție cu hepatita C , iar sănătatea dvs. se agravează brusc.

Cauzele cancerului de ficat

Nu se cunoaște cauza exactă a cancerului de ficat, dar majoritatea cazurilor sunt asociate cu deteriorarea și cicatrizarea ficatului cunoscută sub numele de ciroză .

Ciroza poate avea o serie de cauze diferite, inclusiv:

De asemenea, se crede că obezitatea și o dietă nesănătoasă poate crește riscul de cancer la ficat, deoarece acest lucru poate duce la boli hepatice grase nealcoolice .

S-ar putea să vă puteți reduce în mod semnificativ șansele de a dezvolta cancer la ficat prin:

Deși cancerul hepatic este relativ neobișnuit în Marea Britanie, șansele de a dezvolta afecțiunea sunt mari pentru persoanele cu factori de risc pentru afecțiune.

În ultimele decenii, ratele de cancer la ficat în Marea Britanie au crescut considerabil, posibil ca urmare a creșterii nivelului de consum de alcool și obezitate.

Diagnosticarea cancerului hepatic

Cancerul hepatic este de obicei diagnosticat după o consultare cu un medic de familie și o trimitere la un specialist din spital pentru teste suplimentare, cum ar fi scanarea ficatului.

Cu toate acestea, controalele periodice pentru cancerul de ficat (cunoscut sub numele de supraveghere) sunt deseori recomandate persoanelor cunoscute cu risc ridicat de a dezvolta afecțiunea, cum ar fi cele cu ciroză.

Verificarea periodică ajută la asigurarea diagnosticării precoce a afecțiunii. Cu cât cancerul hepatic este diagnosticat mai devreme, este mai probabil să fie un tratament mai eficient.

Citiți despre diagnosticarea cancerului hepatic .

Tratarea cancerului hepatic

Tratamentul pentru cancerul hepatic depinde de stadiul în care starea se află. Dacă este diagnosticat precoce, poate fi posibilă eliminarea completă a cancerului.

Opțiunile de tratament în primele etape ale cancerului hepatic includ:

Cu toate acestea, doar o mică parte din cancerele hepatice sunt diagnosticate într-un stadiu în care aceste tratamente sunt adecvate. Majoritatea oamenilor sunt diagnosticați atunci când cancerul s-a răspândit prea mult pentru a fi îndepărtat sau vindecat complet.

În aceste cazuri, tratamente precum chimioterapia sunt utilizate pentru a încetini răspândirea cancerului și pentru a ameliora simptome precum durere și disconfort.

Citiți despre tratarea cancerului hepatic .