Este vaginul meu normal?

Nu două vagine nu sunt la fel - fiecare este unic

Credit:

Jack Hollingsworth / Thinkstock


Vaginele sunt concepute pentru a ne ajuta să facem și să ne bucurăm de sex, să avem perioade și să avem copii. Dar ce este normal și ce nu? Aflați cum pot fi diferite vaginele.

Dr. Suzy Elneil, consultant în urogineneologie și uroneurologie la University College Hospital, Londra, a lucrat cu o mulțime de femei. „La fel ca oamenii, vaginele sunt complet individuale”, spune ea. „Nu doi sunt la fel”.

Nu te compara cu altcineva – cum arată vaginul altcuiva este normal pentru ei, dar nu va fi neapărat ceea ce este normal pentru tine. Al tău este unic.

Vaginul și vulva

Unele organe sexuale ale unei femei sunt în interiorul corpului, cum ar fi pântecele, ovarele și vaginul, iar unele sunt în afara.

Organele externe sunt cunoscute sub numele de vulva. Aceasta include deschiderea vaginului, buzele interioare și exterioare (labii) și clitorisul, care este situat în partea de sus a vaginului.

Vaginul este un tub de aproximativ 8 cm (3in) lung, care duce de la colul uterin (gâtul uterului) până la vulvă, unde se deschide între picioare.

Vaginul este foarte elastic, deci se poate întinde cu ușurință în jurul penisului unui bărbat sau în jurul unui copil în timpul travaliului.

„Vaginele variază ca formă, dimensiune și culoare”, spune dr. Elneil. „Unele sunt mici și ovoidale [în formă de ou], altele sunt mari și cilindrice, iar culorile pot varia de la roz deschis la roz roșu-maroniu profund. Lucrul important este că vaginul funcționează normal.”

Exercițiile de podea pelvină vă pot ajuta să vă păstrați vaginul în formă. „Acestea sunt bune pentru menținerea unui ton bun al pardoselii pelviene și pot îmbunătăți funcția sexuală”, adaugă ea.

„Exercițiile fizice normale ajută la menținerea unei funcții vaginale bune, deoarece mersul și alergarea ajută pardoseala pelvină să se tonifieze și ajută la asigurarea unei bune sănătăți generale.”

Aflați despre exercițiile podelei pelviene , inclusiv despre cum să le faceți.

Ar trebui să-mi fac griji pentru mărimea labiilor mele?

Unele femei se îngrijorează de mărimea labiilor lor (buzele din afara vaginului), dar de obicei nu există motive de îngrijorare. Labia variază de la femeie la femeie, așa că nu-l judeca pe al tău după standardele altcuiva.

„Labiile mari sunt doar o problemă medicală dacă afectează viața de muncă, socială sau sportivă a femeii”, explică dr. Elneil.

„Mărimea nu este o problemă în sine pentru majoritatea femeilor. Cu toate acestea, pentru cicliste, lungimea și dimensiunea labiilor le poate afecta capacitatea de a sta confortabil pe scaun, dar aceasta este o problemă rară.”

Dacă vă faceți griji, discutați cu medicul dumneavoastră.

Descarcarea vaginala

Este normal să aveți secreții vaginale (mucus sau secreții), iar textura și cantitatea de descărcare pot varia de-a lungul ciclului menstrual .

Dacă secreția dumneavoastră vaginală normală devine diferită – de exemplu, își schimbă culoarea sau mirosurile – acesta ar putea fi un semn de infecție, deci consultați medicul dumneavoastră.

Mâncărime vaginală

Un vagin sănătos nu ar trebui să fie mâncărime. Mâncărimea poate fi un semn de fard sau o altă infecție, dar poate avea și alte cauze.

„Mâncărimea poate face parte dintr-o problemă generalizată a pielii, cum ar fi eczema ”, spune dr. Elneil. „Sau poate fi un semn al unei alte afecțiuni, cum ar fi lichen sclerosus .

„Toți au nevoie de tratament, așa că dacă mâncărimea persistă mai mult de o lună, lăsați-l să fie verificat de un medic GP sau ginecolog. Ei trebuie să vadă direct vulva, perineul [dintre vagin și anus] și vaginul direct”.

Mutilarea genitală a femeilor

Mutilarea genitală feminină (MGF) este o procedură în care organele genitale feminine sunt tăiate în mod deliberat, rănite sau modificate, dar nu există niciun motiv medical pentru ca acest lucru să fie făcut. Este ilegal în Marea Britanie și este abuz de copii.

MGF este foarte dureroasă și poate dăuna grav sănătății femeilor și fetelor. De asemenea, poate provoca probleme pe termen lung cu sexul, nașterea și sănătatea mintală.

MGF este, de asemenea, cunoscut sub numele de „circumcizie feminină”, sau „tăiere”, și prin alți termeni precum sunna, gudniin, halalays, tahur, megrez și khitan.

Se realizează din diferite motive culturale, religioase și sociale în cadrul unor familii și comunități.

De obicei se efectuează la fete tinere între vârste fragede și vârsta de 15 ani, cel mai frecvent înainte de începerea pubertății.

În unele cazuri, fetele și femeile s-ar putea să nu-și amintească deloc să aibă MGF, mai ales dacă a fost efectuată când au fost bebeluși.

Dacă credeți că s-ar fi făcut MGF sau vă sunteți îngrijorat sau altcineva poate fi în pericol, puteți primi ajutor de la un medic specialist ginecolog NHS sau serviciu FGM – întrebați medicul dumneavoastră, moașa sau un alt profesionist din domeniul sănătății despre serviciile dvs. zonă.

Aflați mai multe despre MGF .

De asemenea, puteți contacta organizații direct, precum Equality Now , Fiicele Evei și NSPCC: FGM .

Găsiți servicii de sănătate sexuală în apropierea dvs.