Activități sexuale și riscuri

Aflați despre riscurile apariției unei infecții cu transmitere sexuală (ITS) din diferite activități sexuale.

În aproape fiecare caz, prezervativele vă vor ajuta să vă protejați împotriva acestui risc. Aflați mai multe despre riscurile asociate cu diverse activități sexuale.

Sexul penetrant vaginal

Acest lucru este atunci când penisul unui bărbat intră în vaginul unei femei.

Dacă nu se folosește prezervativul, există riscul de sarcină și de a trece sau de a transmite ITS, inclusiv:

Infecțiile pot fi transmise chiar dacă penisul nu intră complet în vagin sau bărbatul nu ejaculează (vine). Acest lucru se datorează faptului că infecțiile pot fi prezente în lichidul pre-ejaculat (pre-venit).

Chiar și inserția superficială a penisului în vagin (uneori numită scufundare) are riscuri pentru ambii parteneri. Utilizarea unui prezervativ poate ajuta la protejarea împotriva infecțiilor.

Prevenirea sarcinii

Există multe metode de contracepție pentru a preveni sarcina, inclusiv injecția contraceptivă , plasture contraceptive , implantul contraceptiv și pilula combinată .

Rețineți că folosirea prezervativului este singura metodă de contracepție care protejează atât împotriva sarcinii, cât și a bolilor de boli, deci folosiți întotdeauna un prezervativ, precum și metoda de contracepție aleasă.

Aflați despre cele 15 metode de contracepție .

Sex penetrant anal

Acest lucru este atunci când penisul unui bărbat intră (pătrunde) în anusul partenerului său. Unii aleg să facă acest lucru ca parte a vieții lor sexuale, iar alții nu. Bărbații și femeile pot alege să facă sex anal fie că sunt gay sau drepți.

Sexul anal are un risc mai mare de a răspândi ITS decât multe alte tipuri de activitate sexuală. Aceasta deoarece căptușeala anusului este subțire și poate fi ușor deteriorată, ceea ce o face mai vulnerabilă la infecții.

STI-urile care pot fi transmise în timpul sexului anal includ:

Folosirea prezervativelor vă ajută să vă protejați de ITS atunci când faceți sex anal.

Dacă utilizați lubrifianți, utilizați numai pe bază de apă, care sunt disponibile din farmacii. Lubrifianții pe bază de ulei, precum loțiune și hidratare pot provoca ruperea sau defectarea prezervativelor.

Obțineți sfaturi despre utilizarea prezervativului în mod corespunzător.

Sex oral

Sexul oral presupune suge sau linge vaginul, penisul sau anusul. Unii bărbați și femei (gay și drepți) aleg să facă acest lucru ca parte a vieții lor sexuale, iar alții nu.

Există riscul de a obține sau de a transmite ITS dacă oferiți sau primiți sex oral. Riscul crește dacă oricare dintre voi are afecțiuni sau tăieturi în jurul gurii, organelor genitale sau anusului.

Acest lucru se datorează faptului că virusurile și bacteriile, care pot fi prezente în spermă, lichid vaginal sau sânge, pot călători mai ușor în corpul unui partener, prin pauze în piele.

În general, riscul de infecție este mai mic atunci când primiți sex oral decât atunci când oferiți cuiva sex oral. Cu toate acestea, este încă posibil ca STI-urile să fie transmise.

STI-urile care pot fi transmise prin sex oral includ:

Dacă aveți o durere la rece și îi oferi partenerului dvs. sex oral, le puteți infecta cu virusul herpes. În mod similar, herpesul poate trece de la organele genitale la gură.

Riscul de a transmite HIV sau de a obține HIV în timpul sexului oral este mai mic decât sexul anal sau vaginal fără prezervativ. Cu toate acestea, riscul este crescut dacă există tăieturi sau răni în gură, organe genitale sau anus.

Puteți face sexul oral mai sigur folosind prezervativ , deoarece acționează ca o barieră între gură și penis.

Puteți folosi orice tip de prezervativ în timpul sexului oral. Asigurați-vă că are marcajul CE sau marcajul zmeului BSI, ceea ce înseamnă că prezervativul respectă standarde ridicate de siguranță.

digitație

Acest lucru este atunci când cineva introduce unul sau mai multe degete în vaginul sau anusul partenerului. Nu se obișnuiește să atingeți pentru a răspândi ITS-urile, dar există totuși riscuri.

Dacă există tăieturi sau răni pe degete, oricât de mic, riscul de a trece sau de a obține un ITS crește.

Unii oameni introduc treptat întreaga mână în vaginul sau anusul partenerului, acest lucru se numește pumn. Nu toată lumea alege să facă asta.

Din nou, riscul de infecție este mai mare dacă oricare dintre persoane are tăieturi sau piele ruptă care intră în contact cu partenerul. Puteți reduce riscul purtând mănuși chirurgicale.

Jucării sexuale

Aceasta acoperă o gamă largă de articole, inclusiv vibratoare și păpuși sexuale. Orice obiect folosit în sex poate fi numit jucărie sexuală, indiferent dacă este conceput pentru această utilizare sau nu.

Este important să păstrați curat jucăriile sexuale. Dacă împărtășiți jucării sexuale, asigurați-vă că le spălați între fiecare utilizare și folosiți întotdeauna un prezervativ nou de fiecare dată.

Împărtășirea jucăriilor sexuale are riscuri, inclusiv obținerea și transmiterea infecțiilor precum clamidia, sifilisul și herpesul. Dacă există tăieturi sau răni în jurul vaginului, anusului sau penisului și există sânge, există un risc crescut de a transmite hepatită B, hepatită C și HIV.

Urină și materii fecale

Unii oameni aleg să urineze un partener ca parte a vieții lor sexuale, iar alții nu. Există riscul de a transmite o infecție dacă persoana care este urinată are pielea ruptă.

Fecalele (poo) prezintă mai mult un risc. Acest lucru se datorează faptului că conține organisme care pot provoca boli sau infecții, de exemplu, shigella . Aceasta este o infecție bacteriană a intestinului care provoacă diaree severă și este adesea confundată cu intoxicații alimentare. Poate fi prins în timpul sexului oral-anal și acordarea de sex oral după sexul anal atunci când chiar și o cantitate mică de poo infectat poate intra în gură și poate provoca infecție.

Deși fecalele nu conțin de obicei HIV (cu excepția cazului în care conține sânge infectat cu HIV), acesta poate conține virusul hepatitei A. Există o șansă de infecție atunci când materiile fecale vin în contact cu pielea ruptă, gura sau ochii.

Tăiere

Tăierea pielii ca parte a sexului prezintă riscuri. Infecțiile precum HIV, hepatita B și hepatita C pot trece de la o persoană la alta prin pielea ruptă.

Nu este nevoie de contact sexual. Pur și simplu obținerea de sânge pe un partener este suficientă pentru a transmite aceste infecții.

Pentru a reduce șansele de infecție, echipamentele de tăiere și perforare ar trebui sterilizate și nu împărtășite.

Informatii suplimentare

Jucăriile sexuale sunt sigure?

Cât de curând apar simptomele STI?

Ce ar trebui să fac dacă cred că am o STI?