Sex după histerectomie

Cum vă poate afecta o histerectomie viața sexuală, cât timp ar trebui să așteptați înainte de a face din nou relații sexuale și cum să faceți față unor probleme precum uscăciunea vaginală.

Este nevoie de timp pentru a reveni la normal după o operație , dar o histerectomie poate avea și un impact emoțional puternic, ceea ce poate afecta modul în care vă simțiți despre sex.

Dacă întâmpinați probleme cu sexul după operație, există ajutor. Puteți vorbi cu medicul dumneavoastră de familie sau cu un consilier .

Cât trebuie să aștepți înainte de a face sex după o histerectomie?

Vi se va recomanda să nu faceți sex timp de aproximativ 4 până la 6 săptămâni după ce ați făcut o histerectomie. Acest lucru ar trebui să permită timp pentru vindecarea cicatricilor și orice secreție vaginală sau sângerare să se oprească.

Dacă nu vă simțiți gata pentru sex după 6 săptămâni, nu vă faceți griji – diferite femei se simt pregătite în momente diferite.

Există multe tipuri diferite de histerectomie , care vor afecta modul în care este efectuată și ceea ce este îndepărtat.

O histerectomie totală este îndepărtarea uterului (uterului) și a colului uterin. Dacă colul uterin rămâne intact, aceasta este o histerectomie subtotală. Uneori sunt eliminate și ovarele sau trompele uterine.

Care organe sunt îndepărtate vor depinde de circumstanțele personale și de motivele pentru care aveți o histerectomie.

Sângerare după sex după o histerectomie

Dacă observați sângerare după sex după o histerectomie, consultați un medic pentru a afla de ce se întâmplă. Este posibil ca medicul dumneavoastră să poată oferi tratament și poate verifica dacă totul se vindecă bine.

Simțire scăzută după o histerectomie

Dacă îți elimini uterul te poate provoca sentimente de pierdere sau tristețe. Totuși, aceste sentimente ar trebui să treacă.

S-ar putea să descoperiți că vă ajută să vă concentrați asupra recuperării dvs. – mâncarea sănătoasă , exercitarea exercițiilor fizice (medicul vă va spune câtă activitate trebuie să vizați) și vorbind cu partenerul sau prietenii despre cum vă simțiți.

Dacă vi se pare greu să faceți față acestor emoții, discutați cu medicul de familie sau consultantul. S-ar putea să poți avea consiliere care să te ajute să lucrezi prin sentimentele tale. Găsește un consilier lângă tine .

De asemenea, vă poate ajuta să citiți despre cum alte femei au făcut față experiențelor similare. Puteți citi despre experiențele femeilor de histerectomie la healthtalk.org .

Sex și menopauză

Dacă aveți ovarele îndepărtate, precum și uterul, acest lucru va declanșa menopauza indiferent de vârstă. Modificarea nivelului hormonal în timpul menopauzei vă poate afecta viața sexuală. Citiți mai multe despre menopauză .

Conducere sexuală după histerectomie

Unele femei au mai puțin interes pentru sex după ce au avut o histerectomie. Dacă vi se întâmplă acest lucru, interesul dvs. pentru sex poate reveni pe măsură ce recuperarea dvs. progresează.

Dacă tu și partenerul dvs. simțiți că este o problemă, vorbiți despre asta împreună, astfel încât să nu devină o problemă nerostită între voi. Puteți vorbi, de asemenea, cu medicul dumneavoastră de familie sau puteți găsi un consilier care vă poate oferi ajutor cu probleme sexuale.

Pagina noastră despre discuții despre sex are sfaturi de la un psihoterapeut, care ar putea fi utile.

Lipsa de acțiuni sexuale poate fi agravată prin depresie , simptome de menopauză , probleme de relație și stres . Aceste probleme sunt adesea temporare, dar dacă simptomele menopauzei sau depresiei persistă, consultați un medic. Tratarea simptomelor menopauzei vă poate stimula indirect conducerea sexuală prin îmbunătățirea stării generale de bunăstare și a energiei.

Citiți mai multe despre păstrarea poftei în viață .

Uscăciune vaginală, senzație și orgasm

A avea o histerectomie nu înseamnă că nu poți avea orgasm. Mai aveți clitorisul și labii, care sunt foarte sensibili.

Nu se știe ce rol joacă colul uterin în orgasm. Unii experți au susținut că eliminarea colului uterin poate avea un efect advers, dar alții au descoperit că nu.

O revizuire a dovezilor care compară subtotal cu histerectomia totală la femeile aflate în perioada premenopauză a găsit ambele tipuri oferite rezultate similare pentru funcția sexuală.

Într-un studiu care a comparat diferite metode chirurgicale de histerectomie, unele femei au observat senzație sexuală redusă. Aceasta includea senzația redusă când partenerul lor a pătruns în vagin, un vagin uscat și orgasme mai puțin intense. Dacă, înainte de histerectomie, aveai contracții uterine vizibile în timpul orgasmului, s-ar putea să descoperi că nu mai experimentezi acestea.

Dacă histerectomia ta a făcut ca vaginul tău să se simtă mai uscat decât era înainte, încearcă să folosești un lubrifiant sexual. Puteți cumpăra acestea la teoretic la o farmacie.

Chirurgul tău te-a sfătuit să faci exerciții cu podea pelvină pentru a-ți ajuta recuperarea. Aceste exerciții pot tonifica și mușchii vaginului dvs. și pot ajuta la îmbunătățirea senzației sexuale. Citiți mai multe despre exercițiile podelei pelvine .

Alte femei raportează că histerectomia și-a înlăturat simptomele pre-chirurgicale (cum ar fi durerea) și au avut un sentiment mai mare de bunăstare și fericire.

Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi are prospecte despre recuperarea după histerectomie:

Recuperarea bine după histerectomia abdominală

Recuperarea bine după histerectomia vaginală

Recuperarea bine după o histerectomie laparoscopică