Vizitarea unei clinici STI

A fi testat și tratat pentru infecții cu transmitere sexuală (ITS) este simplu și confidențial. Majoritatea infecțiilor pot fi vindecate.

O clinică de sănătate sexuală sau medicament genitourinar (GUM) este specializată în sănătatea sexuală și poate oferi teste și tratament pentru multe BTS.

Vizitarea unei clinici STI

Puteți face o programare pentru a merge la o clinică STI sau, uneori, există o clinică renunțabilă, ceea ce înseamnă că puteți apela doar fără a fi nevoie de o programare.

S-ar putea să vă simțiți stânjenit, dar nu este nevoie – personalul acestor clinici obișnuiește să testeze toate tipurile de infecții. Este treaba lor și nu te vor judeca. Ei ar trebui să facă tot posibilul să vă explice totul și să vă facă să vă simțiți în largul vostru.

Puteți merge la o clinică de sănătate sexuală, indiferent dacă sunteți bărbat sau femeie, indiferent de vârsta dvs., indiferent dacă aveți sau nu simptome de ITS. Dacă aveți sub 16 ani, serviciul este încă confidențial și clinica nu le va spune părinților.

În cazul în care suspectează că tu sau un alt tânăr riscă să facă rău, este posibil să fie nevoie să le spună altor servicii medicale, dar vor vorbi cu tine înainte de a face acest lucru.

Găsiți servicii de sănătate sexuală în apropierea dvs. , inclusiv clinici de sănătate sexuală și GUM.

Numele și detaliile dvs.

Când mergeți la o clinică de sănătate sexuală, vi se va cere numele și câteva date de contact.

Nu trebuie să dai numele tău real dacă nu vrei. Dacă faceți acest lucru, acesta va fi păstrat confidențial. Medicul dumneavoastră nu va fi informat despre vizita dvs. fără permisiunea dvs.

Dacă aveți teste și rezultatele nu sunt disponibile în timpul vizitei, clinica va trebui să vă contacteze mai târziu, așa că le oferiți datele de contact corecte.

Clinica vă va întreba cum doriți să primiți rezultatele. De obicei, vi se pot da la telefon, prin text sau într-o scrisoare nemarcată.

Răspuns la câteva întrebări

Veți vedea un medic sau o asistentă medicală, care vă va întreba despre istoricul dumneavoastră medical și sexual.

Fii pregătit să răspunzi la întrebări despre viața ta sexuală, inclusiv:

 • când ai făcut sex ultima dată
 • indiferent dacă ai făcut sex neprotejat
 • indiferent dacă aveți simptome
 • de ce crezi că poți avea o infecție

Puteți solicita să vedeți un medic sau o asistentă de sex masculin sau de sex masculin, dacă preferați, dar poate ar trebui să așteptați mai mult decât de obicei pentru ca una să devină disponibilă.

Având teste STI

Medicul sau asistenta îți vor spune ce teste cred că ai nevoie. Ei ar trebui să explice ce se întâmplă și de ce sugerează aceste teste. Dacă nu sunteți sigur de nimic, cereți-le să explice.

Testele pot implica:

 • o mostră de urină (pipi)
 • o probă de sânge
 • tampoane din uretra (urina tubului iese)
 • o examinare a organelor tale genitale
 • dacă ești feminin, tamponează din vagin, lucru pe care îl poți face de obicei singur

Testarea pentru Chlamydia si gonoreea , de obicei , necesită doar o probă de urină sau cu un tampon de auto luate pentru o femeie. Testarea HIV și sifilisului are nevoie de o probă de sânge.

Testele pentru herpes nu se fac de obicei decât dacă aveți răni la nivelul organelor genitale sau anusului. În acest caz, un tampon va fi luat dintr-o durere. Acest lucru va fi incomod pentru o clipă.

Aflați mai multe despre:

Obținerea rezultatelor testului dvs.

Cu unele teste, puteți obține rezultatele – și tratamentul, dacă aveți nevoie – în aceeași zi. Pentru alții, este posibil să fiți nevoiți să așteptați o săptămână sau 2. Dacă acest lucru este cazul, clinica va verifica modul în care preferați să primiți rezultatele.

Dacă testați pozitiv pentru ITS, vi se va cere să vă întoarceți la clinică pentru a vorbi despre rezultatele dvs. și despre tratamentul de care aveți nevoie.

Multe IST pot fi vindecate cu antibiotice. Unele infecții, cum ar fi HIV, nu au tratament, dar există tratamente disponibile. Clinica vă poate sfătui cu privire la acestea și vă poate pune în legătură cu un consilier.

Dacă este posibil, spuneți partenerului dvs. sexual și oricărui fost partener pentru a putea fi testate și tratate.

Dacă nu doriți să faceți acest lucru, clinica o poate face de obicei pentru dvs. – se numește notificarea partenerului și clinica nu va dezvălui cine sunteți.

Utilizarea prezervativelor pentru a vă proteja împotriva ITS

Cea mai bună metodă de a vă proteja de la a te îmbolnăvi sau de a transmite o infecție este să folosești prezervativul de fiecare dată când faci sex. Clinica îți poate oferi câteva prezervative, astfel încât să poți practica sex mai sigur.

Cumpărați întotdeauna prezervative care au marcajul CE sau marcajul zmeului BSI pe pachet. Aceasta înseamnă că au fost testate la standarde ridicate de siguranță.

Prezervativele care nu au marcajul CE sau marcajul zmeului BSI nu respectă aceste standarde, deci nu le folosiți. Obțineți sfaturi despre utilizarea prezervativului în mod corespunzător.

Rețineți că faptul că a avut o afecțiune cu ITS nu vă face imun la ea – puteți obține din nou aceeași infecție.

Alte locuri pentru a merge la ajutor

Clinicile de sănătate sexuală și GUM au cea mai mare expertiză în testarea și tratamentele pentru ITS, dar puteți accesa și:

 • medicul dumneavoastră de familie
 • un serviciu de sănătate sexuală al tinerilor – sunați la linia de asistență națională pentru sănătate sexuală la 0300 123 7123
 • o clinică de contracepție comunitară
 • o farmacie

Aceștia pot fi capabili să ofere teste pentru unele infecții și să vă sfătuiască unde să mergeți pentru ajutor suplimentar.

Informatii suplimentare

Are sexul anal vreun risc pentru sănătate?

Cu cât înainte să apară simptomele de ITS?

Ce infecții pot face prin sex oral?