Vagina se schimbă după naștere

Vaginul se schimbă în mod natural după naștere și s-ar putea simți mai larg, uscat sau dureros de ceva timp. Aflați la ce să vă așteptați și modalitățile prin care vă puteți ajuta să accelerați recuperarea.

Când nașteți, copilul călătorește colul uterin și prin vagin (numit și canalul nașterii). Intrarea în vagin trebuie să se întindă pentru a permite copilului să treacă.

Uneori, pielea dintre vagin și anus (perineul) ar putea rupe sau fi tăiată de un medic sau moașă pentru a permite copilului să iasă. Aceasta se numește episiotomie .

După ce au un copil, nu este neobișnuit ca femeile să simtă că vaginul lor este mai liber sau mai uscat decât de obicei și au dureri sau dureri perineale în timpul sexului.

Această pagină listează câteva dintre modificările pe care le puteți observa și sfaturi despre ceea ce puteți face.

Vagin mai larg

Vaginul tău ar putea arăta mai larg decât a făcut până acum, potrivit Dr. Suzy Elneil, consultant în urogineneologie la University College Hospital, Londra.

„Vaginul se poate simți mai slab, mai moale și mai„ deschis ”, spune ea. De asemenea, poate părea înfricoșat sau umflat.

Acest lucru este normal, iar umflarea și deschiderea ar trebui să înceapă să se reducă la câteva zile după nașterea copilului.

Vaginul dvs. probabil nu se va întoarce complet la forma dinainte de naștere, dar aceasta nu ar trebui să fie o problemă. Dacă sunteți îngrijorat, discutați cu vizitatorul dumneavoastră de sănătate sau cu medicul de familie.

„Întotdeauna recomandăm exerciții de podea pelvină”, spune dr. Elneil. Exercițiile podelei pelvine , numite uneori exerciții Kegel, ajută la tonifierea mușchilor vaginali și a mușchilor podelei tale pelvine.

Acest lucru va ajuta la prevenirea scurgerilor de urină (incontinență) și vă poate ajuta vaginul să se simtă mai ferm.

Nu este neobișnuit ca femeile să experimenteze incontinență după naștere, dar exercițiile de podea pelvină pot ajuta la limitarea acestui lucru. De asemenea, pot ajuta sexul să se simtă mai bine.

Puteți face exerciții de podea pelvină oriunde și în orice moment, fie așezat, fie în picioare:

  • strângeți și trageți anusul în același timp și închideți-vă și trageți vaginul în sus
  • fă-o repede, strângând și eliberând imediat mușchii
  • apoi faceți-l încet, ținând contracțiile cât puteți, dar nu mai mult de 10 secunde, înainte de a vă relaxa
  • repetați fiecare exercițiu de 10 ori, de 4 până la 6 ori pe zi

S-ar putea să descoperiți că vă ajută să vă imaginați că opriți o mișcare intestinală, țineți un tampon sau vă opriți să urinați.

Puteți potrivi exercițiile în timp ce vă spălați, faceți coadă în supermarket sau vizionați televizorul.

Uscăciune în vagin

Este normal ca vaginul să se simtă mai uscat decât de obicei după naștere. Acest lucru este legat de nivelurile mai scăzute de estrogen din corp, în comparație cu perioada în care ați rămas gravidă.

Pentru mamele care alăptează, nivelul de estrogen este mai mic decât la cele care nu alăptează, iar uscăciunea poate fi mai marcată.

„Odata ce ai incetat alaptarea si perioadele tale s-au intors, nivelurile de estrogen revin la nivelurile pre-sarcina”, spune dr. Elneil. „Dacă ați observat uscăciune, ar trebui să se îmbunătățească”.

Dacă ați început să faceți din nou relații sexuale și uscăciunea creează probleme, puteți utiliza un lubrifiant. Puteți cumpăra lubrifiant în farmacii, supermarketuri sau online.

Dacă utilizați prezervative din latex sau polisopren, asigurați-vă că lubrifiantul este pe bază de apă, deoarece produsele pe bază de ulei, precum hidratarea și loțiunea pot face ca aceste prezervative să se sfâșie sau să se rupă.

Încercați să vorbiți despre acest lucru cu partenerul dvs. dacă acesta provoacă probleme în viața dvs. sexuală. Astfel poți face față împreună, mai degrabă decât să te îngrijorezi singur.

Dacă uscăciunea continuă să vă deranjeze, discutați cu vizitatorul dumneavoastră sau cu medicul de familie.

Durerea și cusăturile din perineu

„Zona vaginală se poate simți dureroasă sau dureroasă în perioada imediat următoare după naștere”, spune dr. Elneil.

„De obicei, acest lucru se îmbunătățește în 6-12 săptămâni după naștere. Recomandăm întotdeauna exerciții de podea pelvină pentru a ajuta situația să fie mai bună și în acest caz.”

Perineul tău se poate simți dureros, mai ales dacă pielea te sfâșie sau ai nevoie de cusături pentru a repara o lacrimă sau episiotomie după naștere.

Analizatorii pot ajuta, dar discutați cu moașa, medicul de familie sau farmacistul înainte de a cumpăra antiderapant, dacă alăptați.

Este important să mențineți zona perineală curată, așa că spălați întotdeauna mâinile înainte și după ce vă schimbați tampoanele sanitare și asigurați-vă că le schimbați imediat ce trebuie.

Faceți o baie sau duș în fiecare zi pentru a menține perineul curat.

Dacă sunteți îngrijorat de cum se vindecă cusăturile dvs., discutați cu vizitatorul dumneavoastră sau cu medicul de familie.

Acest lucru este important mai ales dacă aveți multă durere sau disconfort sau observați un miros.

În funcție de dimensiunea plăgii, s-ar putea să aveți o cicatrice când s-a vindecat ruperea sau tăierea.

Durere în timpul sexului

Nu există un moment corect sau greșit pentru a începe să faceți din nou relații sexuale după ce ați avut un copil. Nu vă grăbiți. Dacă sexul doare, nu va fi plăcut.

Dacă vaginul dvs. se simte uscat, încercați un lubrifiant în timpul sexului pentru a vedea dacă asta vă ajută. Dacă aveți disconfort în jurul perineului dvs., ar putea merita vizitatorul dvs. de sănătate sau medicul de familie să arunce o privire pentru a verifica vindecarea în modul corect.

Nu este neobișnuit să te simți mai puțin ca făcând sex decât înainte. Ai născut, ai grijă de un copil mic și probabil te simți foarte obosit.

Este important să vorbești despre asta cu partenerul tău, mai degrabă decât să eviți doar sexul. Dacă amândoi știți care este situația, puteți face față împreună.

Dacă continuați să simțiți durere în timpul sexului, discutați cu medicul dumneavoastră.

Nu uita să te gândești la contracepție după ce ai un copil . Este posibil să rămâneți gravidă la 3 săptămâni după naștere.

Află mai multe despre corpul tău după naștere