Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS)

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt un tip de antidepresiv utilizat pe scară largă.

Sunt prescrise în principal pentru a trata depresia , în special cazurile persistente sau severe, și sunt adesea utilizate în combinație cu o terapie vorbitoare, cum ar fi terapia cognitiv comportamentală (CBT) .

ISRS sunt, de obicei, medicația de primă alegere pentru depresie, deoarece au, în general, mai puține efecte secundare decât majoritatea celorlalte tipuri de antidepresive.

La fel de depresie, ISRS pot fi utilizate pentru a trata o serie de alte afecțiuni de sănătate mintală, inclusiv:

ISR-urile pot fi uneori utilizate pentru a trata alte afecțiuni, cum ar fi ejacularea precoce , sindromul premenstrual (PMS) , fibromialgia și sindromul de colon iritabil (SII) . Ocazional, pot fi, de asemenea, prescrise pentru a trata durerea.

Cum funcționează SSRI-urile

Se crede că SSRI-urile funcționează prin creșterea nivelului de serotonină în creier.

Serotonina este un neurotransmițător (un produs chimic mesager care transportă semnale între celulele nervoase din creier). Se crede că are o influență bună asupra dispoziției, emoției și somnului.

După ce a transportat un mesaj, serotonina este de obicei reabsorbită de celulele nervoase (cunoscută sub denumirea de „recaptare”). ISRS acționează prin blocarea („inhibarea”) recaptării, ceea ce înseamnă că mai multă serotonină este disponibilă pentru a transmite mesaje suplimentare între celulele nervoase din apropiere.

Ar fi prea simplist să spunem că depresia și condițiile de sănătate mintală aferente sunt cauzate de niveluri scăzute de serotonină, dar o creștere a nivelului de serotonină poate îmbunătăți simptomele și poate face oamenii mai receptivi la alte tipuri de tratament, cum ar fi CBT.

Dozele și durata tratamentului

SSRI-urile sunt luate de obicei sub formă de tabletă. Când li se va prescrie, veți începe cu cea mai mică doză posibilă, considerată necesară pentru a vă îmbunătăți simptomele.

De obicei, SSRI-urile trebuie luate timp de 2 până la 4 săptămâni înainte de a simți beneficiul. Este posibil să apară reacții adverse ușoare devreme, dar este important să nu încetați să luați medicamentele. Aceste efecte se vor uzura de obicei rapid.

Dacă luați un SSRI timp de 4 până la 6 săptămâni fără să simțiți niciun beneficiu, adresați-vă medicului dumneavoastră de familie sau specialistului în sănătate mintală. Vă recomandă să vă măriți doza sau să încercați un antidepresiv alternativ.

Un curs de tratament durează de obicei cel puțin 6 luni, deși uneori sunt recomandate cursuri mai lungi, iar unele persoane cu probleme recurente ar putea fi sfătuite să le ia la nesfârșit.

Lucruri de luat în considerare

SSRI-urile nu sunt potrivite pentru toată lumea. De obicei, nu sunt recomandate dacă sunteți gravidă, alăptați sau sub 18 ani, deoarece există un risc crescut de reacții adverse grave. Cu toate acestea, se pot face excepții dacă se consideră că beneficiile tratamentului depășesc riscurile.

SSRI-urile trebuie, de asemenea, utilizate cu precauție dacă aveți anumite probleme de sănătate care stau la baza, inclusiv diabetul , epilepsia și bolile de rinichi .

Unele ISRS pot reacționa imprevizibil cu alte medicamente, inclusiv unele antiderapant și remedii pe bază de plante, cum ar fi sunătoare. Citiți întotdeauna prospectul cu informații care este livrat cu medicamentul SSRI pentru a verifica dacă există medicamente pe care trebuie să le evitați.

Efecte secundare

Majoritatea oamenilor vor experimenta doar câteva reacții adverse ușoare atunci când iau ISRS. Acestea pot fi dificile la început, dar în general se vor îmbunătăți cu timpul.

Reacțiile adverse comune ale SSRI-urilor pot include:

De obicei, va trebui să vă adresați medicului dumneavoastră la fiecare câteva săptămâni când începeți să luați ISRS pentru a discuta cât de bine funcționează medicamentul. De asemenea, puteți contacta medicul dumneavoastră în orice moment dacă aveți reacții adverse supărătoare sau persistente.

Tipuri de SSRI

În prezent, în Marea Britanie există 8 SSRI prescrise:

  • citalopram (Cipramil)
  • dapoxetină (Priligy)
  • escitalopram (Cipralex)
  • fluoxetină (Prozac sau Oxactină)
  • fluvoxamina (Faverin)
  • paroxetină (Seroxat)
  • sertralină (Lustral)
  • vortioxetină (Brintellix)

Site-ul Medicines Complete are mai multe informații și sfaturi despre aceste ISRS .