De ce 5 pe zi?

Fructe și legume

Fructele și legumele fac parte dintr-o dietă sănătoasă, echilibrată și te pot ajuta să rămâi sănătos. Este important să mănânci suficient din ele.

Dovada arată că există beneficii semnificative pentru sănătate pentru obținerea a cel puțin 5 porții dintr-o varietate de fructe și legume în fiecare zi. Adică 5 porții de fructe și legume în total, nu 5 porții din fiecare. O porție de fructe sau legume este de 80g.

Campania de 5 A Day se bazează pe sfaturile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care recomandă consumul a minimum 400 g de fructe și legume pe zi pentru a reduce riscul unor probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă , accident vascular cerebral și unele tipuri de cancer .

5 motive pentru a mânca 5 pe zi

  1. Fructele și legumele sunt o sursă bună de vitamine și minerale , inclusiv folat, vitamina C și potasiu .
  2. Sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, care pot ajuta la menținerea unui intestin sănătos și la prevenirea constipației și a altor probleme de digestie. O dietă bogată în fibre poate reduce, de asemenea, riscul de cancer de intestin .
  3. Acestea vă pot ajuta să reduceți riscul de boli de inimă , accident vascular cerebral și unele tipuri de cancer .
  4. Fructele și legumele contribuie la o alimentație sănătoasă, echilibrată .
  5. Fructele și legumele au un gust delicios și există atât de multă varietate de ales.

De asemenea, fructele și legumele sunt de obicei sărace în grăsimi și calorii (cu condiția să nu le prăjiți sau să le prăjiți în mult ulei). De aceea, consumul lor vă poate ajuta să mențineți o greutate sănătoasă și să vă mențineți inima sănătoasă.

Pentru a beneficia la maxim de cele 5 zile pe zi, cele 5 porții ale tale ar trebui să includă o varietate de fructe și legume. Acest lucru se datorează faptului că diferite fructe și legume conțin combinații diferite de fibre, vitamine, minerale și alți nutrienți.

Aproape toate fructele și legumele contează spre 5 zile pe zi. Pot fi proaspete, congelate, conserve, uscate sau sucite. Cartofii, iaurturile și maniuca nu contează deoarece contribuie în principal la amidon la dietă.

Citiți mai multe despre motivul pentru care cartofii nu contează pentru cei 5 pe zi .

Cum să-ți faci 5 pe zi

Ai o întrebare despre 5 pe zi?

Dacă aveți o întrebare despre 5 pe zi la care nu se răspunde în întrebările noastre de 5 A Day , vă rugăm să trimiteți un e-mail echipei de 5 A Day la Public Health England: phe.enquiries@phe.gov.uk .