Surse de top de zahăr adăugate în dieta noastră

Borcane de biscuiți

Credit:

Scukrov / Thinkstock


De la cola, ciocolată și ketchup până la bere, iaurt și ciorbă, află unde pătrunde cea mai mare parte a zahărului adăugat din dieta noastră.

„Zaharul adăugat”, cum ar fi zahărul de masă, mierea și siropurile, nu ar trebui să constituie mai mult de 5% din energia totală pe care o obținem din alimente și băuturi în fiecare zi. Aceasta este în jur de 30 g pe zi de zahăr adăugat pentru oricine are vârsta de 11 ani.

Însă Studiul național privind dieta și nutriția dezvăluie că britanicii au mult prea mult, în special copiii cu vârste între 11 și 18 ani – 14% din caloriile lor zilnice provin din zahăr adăugat.

„Zahărul este zahăr”, spune dietista Catherine Collins. „Indiferent dacă este vorba de zahăr alb, brun, neterminat, melasă sau miere, nu te goli: nu există un zahăr sănătos”.

Dacă doriți să reduceți zahărul, obișnuiți-vă să citiți etichetele alimentare , să comparați produsele și să alegeți versiuni mai scăzute de zahăr sau fără zahăr.

Zahărul vine în multe aspecte ale etichetelor alimentare, inclusiv:

  • zahăr din porumb
  • dextroză
  • fructoză
  • glucoză
  • sirop cu glucoză bogată în fructoză
  • Miere
  • Sirop din esență de arțar
  • sirop de agave
  • zahăr inversat
  • izoglucoză
  • fructoză
  • maltoză
  • melasă
  • zaharoză

Mai jos sunt cele 6 surse principale de zahăr adăugate în dieta britanică, conform National Diet and Nutrition Survey, cu exemple ale unora dintre principalii delincși dulci.

Zahar, conserve și produse de cofetărie

O bucată mare de zahăr adăugat în alimentația noastră zilnică (până la 27%) provine din zahărul de masă, gemurile, ciocolata și dulciurile, cu ciocolată votată în mod regulat dulceața preferată a Marii Britanii.

Aportul de zahăr este cel mai mare în rândul copiilor cu vârste între 11 și 18 ani.

Dulci infractori:

  • răspândire de ciocolată (57,1 g zahăr total la 100 g)
  • ciocolată simplă (62,6g / 100g)
  • pastile de fructe (59.3g / 100g)

Băuturi nealcoolice

Poate cea mai surprinzătoare sursă, puțin peste o cincime (21%) din zahărul adăugat în dietele pentru adulți provine din băuturi răcoritoare, suc de fructe și alte băuturi nealcoolice.

Nivelurile sunt și mai mari în rândul copiilor cu vârste între 11 și 18 ani, care obțin aproximativ o treime din zahărul adăugat din băuturi – în principal băuturi răcoritoare, precum cola.

O sticlă de 500 ml de cola conține echivalentul a 17 cuburi de zahăr. Poate mai surprinzător, sucul de fructe neîndulcit 100% pur este ridicat în tipul de zaharuri pe care trebuie să le reducem.

Acest lucru se datorează faptului că procesul de sucre eliberează zaharurile conținute în fructe, ceea ce înseamnă că ne pot deteriora dinții.

Acestea fiind spuse, sucul de fructe conține în continuare vitamine și minerale, astfel încât 1 pahar (150 ml) de suc de fructe 100% neîndulcit contează ca 1 din cele 5 pe zi.

Sucul de fructe este cel mai bine savurat în timpul mesei pentru a reduce riscul de cariță a dinților.

Copiii ar trebui să evite băuturile zaharoase și să facă schimb de apă, lapte scăzut de grăsimi și dieta, băuturi fără zahăr și fără adaos.

Dulci infractori:

  • cola (10.9g / 100ml)
  • cordiale de dovleac (24,6g / 100ml)
  • suc de fructe îndulcite (9,8g / 100 ml)

Biscuiti, chifle si prajituri

Marea Britanie este o națiune de „pășuni”, preferând să completeze ceva rapid și reconfortant, dar adesea bogat în zahăr și grăsimi, cum ar fi chifle, produse de patiserie, biscuiți și alte alimente pe bază de cereale.

În timp ce produsele pe bază de cereale, în special wholegrains, fac parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată, încercați să reduceți soiurile cu conținut ridicat de zahăr și grăsimi, ceea ce poate crește riscul de cariță a dinților și poate contribui la creșterea în greutate dacă este consumat în exces.

Dulci infractori:

  • prăjituri înghețate (54g / 100g)
  • biscuiți cu ciocolată (45,8 g / 100 g)
  • fulgi de porumb înghețat (37g / 100g)

Bauturi alcoolice

Unii oameni nu știu conținutul de zahăr în alcool și nu includ băutura atunci când își calculează aportul caloric zilnic.

Alcoolul conține mai multe calorii (7kcal / g) decât carbohidrați sau proteine (4kcal / g).

Un pahar de vin standard (175 ml, 12% ABV, 126kcal) poate conține cât mai multe calorii ca o bucată de ciocolată.

Sfaturi pentru tăiere:

  • au câteva zile fără alcool în fiecare săptămână
  • încercați băuturi alcoolice mai mici
  • au o sticlă mai mică de bere în loc de o cutie
  • folosiți mixere fără zahăr
  • schimbă fiecare băutură pentru o băutură răcoritoare fără apă sau fără zahăr

Pentru mai multe sfaturi, citiți despre calorii în alcool și obțineți câteva sfaturi cu privire la reducerea .

Lactate

Produsele lactate precum brânza și iaurtul fac parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată.

Dar unele produse lactate, cum ar fi laptele aromat, iaurturi și deserturi pe bază de lactate precum înghețata, conțin zahăr adăugat.

Dulci infractori:

  • iaurt de fructe (16,6g / 100g)
  • fructe din fructe (13,3g / 100g)
  • gheață choc (20,5g / 100g)

Mâncarea savuroasă

Zahărul se găsește, de asemenea, în cantități surprinzător de mari în multe alimente savuroase, cum ar fi sosuri amestecate, ketchup, cremă de salată, mese gata, marinate, chutneys și crisps.

Dulci infractori:

  • ketchup de tomate (27,5g / 100g)
  • amestec de sos dulce și acru (20,2g / 100g)
  • cremă de salată (16,7g / 100g)