Cum se păstrează mâncarea și resturile

Sfaturi despre depozitarea alimentelor și a resturilor pentru a preveni intoxicațiile alimentare.

Ce merge la frigider?

Unele alimente trebuie păstrate la frigider pentru a ajuta la încetinirea creșterii germenilor și a menține alimentele proaspete și în siguranță pentru mai mult timp.

Acestea sunt alimente marcate cu o „utilizare după” dată și „păstrați la frigider” pe etichetă, cum ar fi laptele, carnea și mesele gata.

Răciți resturile cât mai repede posibil (în 2 ore), păstrați-le în frigider și mâncați-le în 2 zile.

Evitați să introduceți cutii de staniu deschise în frigider, deoarece alimentele din interior pot dezvolta un gust metalic.

Urmați instrucțiunile producătorului sau introduceți conținutul într-un recipient de depozitare sau într-un vas acoperit înainte de refrigerare.

Întreținerea frigiderului

Păstrați temperatura frigiderului la 5C sau mai jos.

Dacă frigiderul are un afișaj digital de temperatură, este posibil să doriți să îl verificați pe un termometru frigider intern din când în când pentru a vă asigura că este corect.

Curățați și inspectați frigiderul în mod regulat pentru a vă asigura că acesta rămâne igienic și în stare bună de funcționare.

Datele „Utilizare după”

Nici o mâncare nu durează pentru totdeauna, cât de bine este păstrată. Majoritatea alimentelor preambalate poartă fie o „utilizare”, fie o dată „cel mai bun înainte”.

Datele „Utilizare după” apar pe alimentele care se sting destul de repede. Poate fi periculos să mănânci alimente peste această dată.

Datele „cele mai bune înainte” sunt pentru alimentele cu o durată de viață mai lungă. Ele arată cât timp mâncarea va fi la maxim.

Mâncarea poate părea și miros bine chiar și după data „utilizării sale”, dar asta nu înseamnă că este sigur să mănânci. Încă ar putea conține bug-uri care te-ar putea îmbolnăvi.

Mâncarea alimentelor depășește data „cea mai bună înainte” nu este periculoasă, dar este posibil ca mâncarea să nu fie de bună calitate.

Congelarea alimentelor

Puteți congela aproape toate, inclusiv:

 • iaurt
 • brânză (cu excepția brânzei moi, deoarece procesul de înghețare afectează textura)
 • lapte
 • carne
 • peşte
 • ouă, inclusiv ouă fierte
 • banane: cojiți și înfășurați-le sau așezați-le într-un recipient etanș înainte de îngheț
 • produse de patiserie
 • orez: citiți sfaturile noastre de siguranță
 • pâine

Orice cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi căpșunile și roșiile, va fi aglomerat, dar încă sunt în regulă pentru a găti.

Puneți mâncarea într-un recipient etanș sau înfășurați-l bine în pungi congelatoare sau similare înainte de a pune-l în congelator, altfel aerul rece îl va usca.

Depozitarea ouălor

Ouăle sunt păstrate cel mai bine la frigider, deoarece sunt păstrate la o temperatură constantă. Ouăle pot fi de asemenea congelate. Există 2 moduri de a îngheța ouăle:

 • crăpați oul și separați gălbenușurile și albușurile în recipiente de plastic sau pungi alimentare înainte de îngheț. Acest lucru este la îndemână pentru coacere
 • crăpați oul într-o cadă de plastic și bateți-l înainte de a îngheța – grozav pentru omlete și ouă mărunțite

Puteți păstra în siguranță un ou fiert în frigider pentru câteva zile. Ouăle fierte pot fi, de asemenea, înghețate.

Depozitarea cărnii și păsărilor de curte

Este important să păstrați carnea în siguranță în frigider pentru a opri bacteriile să se răspândească și să evite intoxicațiile alimentare.

 • depozitați carnea crudă și păsările de curte în recipiente curate, sigilate, pe raftul de jos al frigiderului
 • urmați instrucțiunile de depozitare de pe etichetă și nu mâncați carne după utilizarea acesteia până la data respectivă
 • mențineți carnea gătită separat de carnea crudă și alimentele gata de consumat în general

Congelarea și decongelarea cărnii și a peștilor

Este sigur să înghețați carne și pește, atât timp cât:

 • congelați-o oricând înainte de utilizarea sa până la dată
 • decongelăm bine carnea și peștele înainte de a găti – multe lichide vor ieși sub formă de dezghețuri de carne, așa că stai într-un bol pentru a opri bacteriile din lichidul să se răspândească la alte lucruri
 • decongelați carnea sau peștele într-un cuptor cu microunde dacă intenționați să o gătiți imediat sau, dacă nu, dezghețați la frigider peste noapte, astfel încât să nu se încălzească prea mult
 • gătiți mâncarea până se fierbe fierbinte peste tot

Asigurați-vă că carnea este învelită în mod corespunzător în congelator sau ar putea arde congelatorul, ceea ce o poate face dura și inedibilă.

Datați și etichetați carnea în congelator și mâncați-o în 24 de ore de la decongelare.

Puteți congela carne mult timp și va fi în continuare sigur de mâncat, dar calitatea se va deteriora, așa că este mai bine să o consumați în 3 până la 6 luni.

Nu vă faceți griji dacă este înghețat mai mult timp – încercați să-l marinați înainte de a găti pentru a îmbunătăți textura sau folosiți ierburi și condimente pentru a adăuga aroma.

Frigider carnea și peștele

Nu înghețați niciodată carnea crudă (inclusiv păsările de curte) sau peștele dezghețat.

Puteți găti carne și pește congelate o dată dezghețate, apoi le înghețați.

Puteți îngheța carne și pește fierte o dată, atât timp cât au fost răcite înainte de a intra în congelator. Dacă aveți îndoieli, nu vă înghețați.

Alimentele crude congelate pot fi dezghețate o dată și păstrate la frigider până la 24 de ore înainte de a fi gătite sau aruncate.

Pentru a reduce risipa, împărțiți masa în porții înainte de a îngheța și apoi dezghețați ceea ce aveți nevoie.

Folosind resturi

Nu aruncați rămășițele – ar putea fi prânzul de mâine! Urmați aceste sfaturi pentru a profita la maxim de ele:

 • răcoare rămas cât mai repede posibil, în mod ideal, în 2 ore
 • împărțiți resturile în porții individuale și refrigerați sau înghețați
 • folosiți resturi frigorifice în termen de 2 zile
 • când reîncălziți mâncarea, asigurați-vă că este încălzită până când atinge o temperatură de 70 ° C timp de 2 minute, astfel încât să se aburească fierbinte pe tot parcursul
 • întotdeauna dezghețăm resturile complet, fie la frigider, fie în cuptorul cu microunde
 • atunci când este decongelat, alimentele trebuie reîncălzite o singură dată, deoarece cu cât răciți și reîncălziți mâncarea, cu atât riscul de intoxicații alimentare este mai mare.
 • mâncarea gătită care a fost înghețată și scoasă din congelator trebuie reîncălzită și consumată în 24 de ore de la decongelarea completă
 • alimentele depozitate la congelator, cum ar fi înghețată și deserturi congelate, nu trebuie returnate la congelator după ce s-au decongelat
 • pentru siguranță și pentru a reduce deșeurile, scoateți din congelator doar ceea ce intenționați să utilizați în următoarele 24 de ore

Reutilizarea pungilor

Cu mai multe persoane care reutilizează pungi purtătoare de plastic de unică folosință sau folosesc o pungă reutilizabilă pe viață, puteți ajuta la prevenirea răspândirii bacteriilor către alimente gata de mâncare prin:

 • ambalarea alimentelor crude separat de alimentele gata de consum, în pungi separate
 • păstrarea a 1 sau 2 pungi refolosibile doar pentru alimentele crude – nu folosiți aceleași pungi pentru alimente gata de consum
 • verificându-vă pungile pentru vărsări, cum ar fi sucuri de carne crudă sau sol, după fiecare utilizare

În cazul în care a existat vreo deversare, murdărire sau deteriorare, pungile de plastic pentru viață sau pungile purtătoare de plastic pentru o singură utilizare ar trebui să fie eliminate în mod ideal.

Saci de bumbac și țesături pentru viață pot fi puse în mașina de spălat.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!