Ar trebui să tai pâine pentru a opri balonarea?

Mâncarea de pâine vă oferă balonare și alte simptome digestive? Dacă da, ai putea fi sensibil la grâu. Tăierea de pâine sau schimbarea tipului de mâncare poate fi utilă.

Din ce în ce mai mulți dintre noi susținem că suferim de o alergie la grâu, așa că eliminăm pâinea și alte alimente pe bază de grâu, cum ar fi pastele și cerealele.

Experții spun că alergia autentică la alimente este, de fapt, foarte rar de vină. Dar sensibilitatea la grâu (cunoscută și sub denumirea de intoleranță la grâu) sau pur și simplu probleme cu digerarea grâului este tot mai frecventă.

Problemele de sănătate cauzate de grâu

Există 3 probleme cheie de sănătate cauzate de grâu:

 • Alergia la grâu – reacțiile încep de obicei în câteva minute și includ mâncărime, strănut și respirație șuierătoare. Consultați medicul dumneavoastră de familie pentru trimitere la o clinică de alergii NHS.
 • Boala celiacă – o afecțiune în care mucoasa intestinului nu se poate absorbi și este afectată de alimentele care conțin gluten, inclusiv grâu, orz, ovăz și secară. Consultați medicul dumneavoastră pentru un test de sânge.
 • Sensibilitatea grâului – simptome precum balonare, crampe, diaree și boală apar destul de lent, de obicei la câteva ore după consumul de grâu. Nu există test de diagnostic.

Ce trebuie să faceți dacă grâul declanșează simptome digestive

Dacă simptomele dvs. sunt severe și de lungă durată, în special dacă aveți sânge în poo (scaune) , vărsături sau crampe dureroase de stomac , consultați medicul dumneavoastră pentru a exclude o afecțiune medicală.

Dacă aveți balonare sau alte simptome minore după ce ați consumat pâine, dr. Skypala vă recomandă să încercați o dietă de eliminare. Aici tăiați complet grâul din alimentație timp de 4 săptămâni, apoi aduceți-l treptat înapoi pentru a vedea dacă reapar simptomele.

„Când aduci înapoi alimente pe bază de grâu, îți recomand să încerci Weetabix sau paste mai întâi pentru câteva zile înainte de a începe pâinea. Este mai bine să începi cu grâu într-o formă mai pură, deoarece pâinea are atât de multe alte ingrediente”, a spus dr. Skypala spune.

Este intoleranță sau sensibilitate la grâu?

Dacă simptomele voastre revin, vă confirmă că sunteți sensibil la grâu și vă vor arăta, de asemenea, care alimente sunt deosebit de supărătoare. Unele persoane pot avea probleme doar cu pastele, de exemplu, în timp ce altele sunt în regulă până când mănâncă pâine.

Dacă sunteți sensibil la grâu sau aveți probleme cu digerarea acestuia, principalul mod de a vă alina simptomele este să vă înscrieți într-o dietă fără grâu sau parțial fără grâu.

Alimente care conțin grâu

Alimentele cu grâu din ele includ:

 • pâine
 • Paste
 • cereale
 • cușcuș
 • prăjituri și produse de patiserie
 • biscuiți
 • gogoși
 • proteine vegetale hidrolizate (HVP)
 • bere
 • sos de soia

Alimente fără grâu

Aceste alimente sunt o alternativă excelentă la cele pe bază de grâu:

 • terci, Krispies de orez și fulgi de porumb
 • paste fainoase
 • Quinoa

Cum să mergi la o dietă fără grâu

Tăierea pâinii și a altor alimente care conțin grâu nu ar trebui să vă dăuneze sănătății, dacă o faceți corect.

Grâul este unul dintre alimentele noastre de bază și multe produse din grâu, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, sunt fortificate cu vitamine și minerale.

În trecut, existau pericolul de a rămâne cu nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele B și fierul, dacă tăiați grâu. Însă acum există o gamă bună de alternative fără grâu disponibile pe scară largă, care nu vor compromite o dietă echilibrată .

Citiți mai multe despre vitamine și minerale .

„Există înlocuitori de grâu grozavi pe care îi puteți cumpăra acum de pe raftul supermarketului. Mergeți pentru pâine fără gluten și încercați alte tipuri de boabe, precum quinoa, porumb și orez”, spune dr. Skypala. „Doar asigurați-vă că înlocuiți alte alimente la fel de hrănitoare cu cele pe bază de grâu pe care le tăiați.”

Asigurați-vă că tăiați tot grâul din dieta dvs. Unele surse de grâu sunt evidente, cum ar fi pâinea, dar altele sunt mai puțin, cum ar fi sosul de soia.

Pâine potrivită pentru burtă

Vestea bună este că este posibil să nu ai nevoie să tai pâinea complet.

Unii oameni cu sensibilitate la grâu par să nu aibă probleme atunci când mănâncă pâine prăjită (grâul gătit tinde să fie mai ușor digerabil), pâine cu smântână, pâine gătită cu făină obținută din grâu francez sau orice pâine de la o brutărie specializată, mai degrabă decât la un supermarket.

Dieta anti-balonare FODMAP

Un tip specific de dietă fără grâu poate ajuta anumite persoane cu sensibilitate la grâu.

Proiectat inițial pentru persoanele cu sindrom de colon iritabil (IBS) , dieta scăzută FODMAP este acum recomandată de dieteticieni persoanelor care au probleme cu digerarea grâului.

Nu este un nume captivant, dar FODMAP înseamnă „oligozaharide fermentabile, dizaharide, monosacharide și polioli”, care sunt tipuri de carbohidrați care nu sunt ușor descompuse și absorbite de intestin.

În esență, dieta presupune tăierea alimentelor care pot provoca creșterea bacteriilor și duce la diaree și balonare. Asta înseamnă tăierea grâului și a altor alimente fermentabile, cum ar fi ceapa, mărul, perele, ciupercile, mierea, varza și uneori laptele.

„Dieta FODMAP a avut un succes deosebit pentru persoanele cu IBS. Deoarece exclude grâul, multe persoane cu sensibilitate la grâu pot considera de asemenea utile”, spune dr. Skypala.

Dieta scăzută FODMAP funcționează cel mai bine dacă este însoțită de sfaturi speciale din partea unui dietetician. Există dietiști cu un nivel scăzut de FODMAP, care lucrează în NHS și în privat. Dacă doriți să vedeți un dietetician NHS, rugați-vă medicul de familie sau consultantul să vă trimită.

Citiți mai multe despre dieta cu conținut scăzut de FODMAP .

Citiți despre cele mai bune alimente care vă ajută digestia .