Gătit curcan

.

Credit:

monkeybusinessimages / Thinkstock


Gătiti curcanul perfect cu sfaturile noastre privind dezghețarea, prepararea și gătirea păsărilor de curte în condiții de siguranță și cum să depozitați resturile.

Dezghețarea curcanului

Dacă cumpărați un curcan congelat, asigurați-vă că este decongelat corect înainte de a găti. Dacă este încă parțial înghețat, este posibil să nu gătească uniform, ceea ce înseamnă că bacteriile dăunătoare ar putea supraviețui procesului de gătit.

Decongelarea trebuie făcută la frigider, dacă este posibil (sau undeva răcoros, dacă nu) și separată de alte alimente, într-un vas sau recipient suficient de mare pentru a prinde sucuri decongelate. Acest lucru este important pentru a opri bacteriile să se răspândească.

Lista de verificare a decongelării

 • Efectuați timp în timp de decongelare, astfel încât să știți cât timp să vă permiteți. Se poate dezgheța cel puțin câteva zile.
 • Când începeți să dezghețați, scoateți curcanul din ambalajul său, puneți-l pe o farfurie mare și acoperiți-l. Vasul va păstra lichidul care iese în timp ce se decongelează.
 • Scoateți mănușile și gâtul cât mai curând posibil pentru a accelera procesul de decongelare. Spălați-vă bine pe mâini după manipularea oricărei părți de curcan brut.
 • Înainte de a găti, asigurați-vă că nu există cristale de gheață în cavitatea păsării. Testează părțile mai groase ale curcanului cu o furculiță pentru a verifica dacă carnea se simte înghețată.
 • Turcia (și orice alte păsări de curte) se decongelează cel mai bine într-un vas acoperit în partea de jos a frigiderului, astfel încât să nu poată scurge pe alte alimente.
 • Turnați lichidul care iese din curcanul dezghețat în mod regulat pentru a-l opri revărsarea și răspândirea bacteriilor. Aveți grijă să nu stropiți lichidul pe blaturile de lucru, vasele, pânzele sau alte produse alimentare.
 • Rețineți ce altceva ați păstrat la frigider. Carne fierte și alte alimente gata de consum ar trebui acoperite și depozitate mai sus.
 • Dacă pasărea este prea mare pentru frigider, puneți-o undeva la îndemâna animalelor și copiilor și unde nu va atinge alte alimente. O cameră răcoroasă, un șopron sau un garaj sunt locuri bune.
 • Dacă nu folosiți frigiderul, aveți grijă la schimbările bruște ale temperaturii camerei, deoarece acestea ar putea împiedica curcanul să se dezghețe uniform.

Timpuri de decongelare

Pentru a calcula timpul de decongelare pentru curcanul dvs., verificați mai întâi ambalajul pentru orice indicații. Dacă nu există instrucțiuni de decongelare, folosiți următoarele perioade pentru a descoperi aproximativ cât timp va dura pentru a vă dezgheța curcanul:

 • La frigider la 4C (39F), lăsați 10-12 ore pe kilogram. Rețineți că nu toate frigiderele vor fi setate la această temperatură.
 • Într-o cameră răcoroasă (sub 17,5C / 64F), lăsați în jur de 3 până la 4 ore pe kilogram sau mai mult dacă camera este deosebit de rece.
 • La temperatura camerei (aproximativ 20C / 68F), lăsați aproximativ 2 ore pe kilogram.

Când curcanul dvs. este complet dezghețat, puneți-l la frigider până când sunteți gata să îl gătiți. Dacă acest lucru nu este posibil, asigurați-vă că îl gătiți imediat.

Pregătirea curcanului

Bacteriile se pot răspândi de la carnea crudă și păsările de curte la blaturile de lucru, plăcile de tocat, vasele și ustensilele.

Iată câteva sfaturi pentru a vă păstra alimentele de Crăciun în siguranță:

 • După ce atingeți păsările crude sau altă carne crudă, spălați întotdeauna mâinile cu apă caldă și săpun și uscați-le bine.
 • Nu vă spălați curcanul înainte de a-l găti. Dacă o faceți, bacteriile din păsările de curte brute se pot stropi pe blaturile de lucru, vasele și alte alimente. Gătirea corectă va ucide orice bacterie.
 • Curățați întotdeauna blatele de lucru, plăcile de tocat, vasele și ustensilele cu apă caldă cu săpun după ce au atins carne de pasăre sau carne crudă.
 • Nu folosiți niciodată aceeași tablă de tocat pentru păsări de curte sau carne crudă și mâncare gata de mâncare fără să o spălați mai întâi cu apă caldă cu săpun. Dacă este posibil, păstrați o tablă de tocat separată doar pentru carnea crudă și păsările de curte.

Gătit curcanul tău

Planifică-ți timpul de gătire în avans pentru a te asigura că ai pasărea în cuptor suficient de devreme pentru a o găti bine. Un curcan mare poate dura câteva ore pentru a găti în mod corespunzător, iar consumul de curcan crud (sau alte păsări de curte) ar putea provoca intoxicații alimentare .

Trei moduri în care poți spune că un curcan este gătit:

 • carnea se fierbe fierbinte până la capăt
 • nu există carne roz când tăiați în partea cea mai groasă a păsării
 • sucurile curg limpede atunci când străpunzi curcanul sau apasă coapsa

Dacă utilizați o sondă de temperatură sau un termometru alimentar, asigurați-vă că cea mai groasă parte a păsării (între sân și coapsă) atinge cel puțin 70 ° C timp de 2 minute.

Timpul de gătit al Turciei

Timpurile de gătit se bazează pe o pasăre neafectată. Este mai sigur să gătiți umplutura într-un cositor separat de prăjire, decât în interiorul păsării, astfel încât să gătească mai ușor și orientările sunt mai precise.

Dacă gătiți pasărea cu umplutura din interior, trebuie să acordați timp suplimentar pentru umplutură și pentru faptul că gătește mai încet.

Unele cuptoare, cum ar fi cele asistate de fan, pot găti pasărea mai repede – verificați dacă puteți consulta instrucțiunile de pe ambalaj și manualul producătorului.

Ca ghid general, într-un cuptor preîncălzit la 180C (350F, marca gazului 4):

 • permiteți 45 de minute pe kilogram, plus 20 de minute, pentru un curcan sub 4,5 kg
 • permiteți 40 de minute pe kilogram pentru un curcan care este cuprins între 4,5 kg și 6,5 kg
 • permiteți 35 de minute pe kilogram pentru un curcan mai mare de 6,5 kg

Acoperiți curcanul cu folie în timpul gătitului, dar descoperiți-l pentru ultimele 30 de minute pentru a rumeni pielea. Pentru a opri uscarea cărnii, coaceți-o în fiecare oră în timpul gătitului.

Acolo unde este disponibil, urmați instrucțiunile de gătit de pe ambalaj.

Timpuri de gătit pentru alte păsări

Alte păsări, precum gâsca și rața, necesită timpi și temperaturi diferite de gătit. Cuptorul trebuie să fie întotdeauna mai cald pentru rață și gâscă pentru a topi grăsimea sub piele.

 • Gâsca trebuie gătită într-un cuptor preîncălzit la 200C / 400F / gaz marca 6 timp de 35 minute pe kilogram.
 • Rața trebuie gătită într-un cuptor preîncălzit timp de 45 de minute pe kilogram la 200C / 400F / gaz marca 6.
 • Puiul trebuie fiert într-un cuptor preîncălzit la 180C / 350F / gaz marca 4 timp de 45 minute pe kilogram, plus 20 minute

Acolo unde este disponibil, urmați instrucțiunile de gătit de pe ambalaj.

Stocarea resturilor

Păstrați carnea și păsările gătite la frigider – dacă sunt lăsate la temperatura camerei, bacteriile care provoacă intoxicații alimentare se pot dezvolta și se pot înmulți.

După ce ați sărbătorit curcanul, răciți cât mai repede resturile (în 90 de minute), acoperiți-le și puneți-le la frigider.

Dacă introduceți resturi în congelator, le puteți împărți în porții, astfel încât să puteți dezgheța doar atât cât aveți nevoie.

Când serviți curcan rece, scoateți doar cât veți folosi și puneți restul în frigider. Nu lăsați o farfurie cu curcan sau mâncăruri reci toată ziua – ca parte a unui bufet, de exemplu.

Dacă reîncălziți curcanul rămas sau alte produse alimentare, asigurați-vă întotdeauna că este fierbinte fierbinte până la mâncare. Nu reîncălziți mâncarea mai mult de o dată. În mod ideal, utilizați resturile în 48 de ore.

Aflați mai multe despre depozitarea alimentelor în siguranță .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!