Adevărul despre îndulcitori

O cană plină cu pliculețe de zahăr și îndulcitori

Credit:

Adrian Sherratt / Alamy Stock Photo


Îndulcitorii artificiali sunt substanțe chimice cu conținut scăzut sau fără calorii, utilizate în loc de zahăr pentru îndulcirea alimentelor și a băuturilor.

Se găsesc în mii de produse, de la băuturi, deserturi și mese gata, la prăjituri, gumă de mestecat și pastă de dinți.

Indulcitori aprobați pentru utilizarea în Marea Britanie includ:

  • acesulfam K
  • aspartam
  • zaharină
  • sorbitol
  • sucraloza
  • Stevia
  • xilitol

Atât Cancer Research Marea Britanie, cât și Institutul Național al Cancerului din SUA au spus că îndulcitorii nu provoacă cancer.

„Studii mari privind oamenii au furnizat acum dovezi puternice că îndulcitorii artificiali sunt siguri pentru oameni”, afirmă Cancer Research UK.

Toți îndulcitorii din UE fac obiectul unei evaluări riguroase de siguranță de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) înainte de a putea fi folosiți în alimente și băuturi.

Ca parte a procesului de evaluare, EFSA stabilește un aport zilnic acceptabil (ADI), care este suma maximă considerată sigură pentru consum în fiecare zi de-a lungul vieții.

Nu este necesar să urmăriți cât de îndulcitor consumați în fiecare zi, deoarece obiceiurile noastre alimentare sunt luate în considerare atunci când se specifică unde pot fi folosiți îndulcitori.

Indulcitorii sunt sănătoși?

Indulcitorii pot fi în siguranță, dar sunt sănătoși? Producătorii de produse alimentare susțin că îndulcitorii ajută la prevenirea cariilor dentare, la controlul nivelului de zahăr din sânge și la reducerea aportului nostru de calorii.

EFSA a aprobat mențiunile de sănătate făcute despre xilitol, sorbitol și sucraloză , printre altele, în legătură cu sănătatea orală și controlul nivelului de zahăr din sânge.

Dietetica Emma Carder afirmă: „Cercetările privind îndulcitorii arată că sunt perfect sigure pentru a mânca sau a bea zilnic, ca parte a unei diete sănătoase”.

Ea spune, de asemenea, că sunt o alternativă cu adevărat utilă pentru persoanele cu diabet care trebuie să-și urmărească nivelul de zahăr din sânge, în timp ce se bucură în continuare de alimentele preferate.

„La fel ca zahărul, îndulcitorii oferă un gust dulce, dar ceea ce îi diferențiază este că, după consum, nu cresc nivelul de zahăr din sânge”, spune ea.

S-a sugerat că utilizarea îndulcitorilor artificiali poate avea un efect stimulant asupra apetitului și, prin urmare, poate juca un rol în creșterea în greutate și obezitate.

Dar cercetarea privind îndulcitorii și stimularea apetitului este inconsecventă. De asemenea, există puține dovezi din studiile pe termen lung care arată că îndulcitorii provoacă creștere în greutate.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!