Cum să pregătești și să gătești mâncarea în siguranță

Aflați cum să pregătiți, să gătiți și să păstrați alimentele corect pentru a reduce riscul de intoxicații alimentare, inclusiv E. coli.

Se spală pe mâini

Mâinile noastre sunt una dintre principalele modalități de răspândire a germenilor. Bacteriile dăunătoare pot fi răspândite foarte ușor de la mâinile oamenilor la alimente, suprafețe de lucru și echipamente.

Este întotdeauna important să le spălați bine cu săpun și apă caldă înainte de a mânca mâncarea și, în special, după ce atingeți alimentele crude, coșul de gunoi, animalele de companie și mergeți la toaletă.

Aflați cum vă spălați corect mâinile .

Depozitarea și prepararea cărnii

Carnea crudă, inclusiv păsările de curte, poate conține bacterii dăunătoare care se pot răspândi cu ușurință la orice atinge, inclusiv mâncare, blaturi de lucru, mese, scânduri și cuțite.

Aveți grijă deosebită să păstrați alimentele crude separate de alimentele gata de consum, cum ar fi pâinea, salata și fructele. Aceste alimente nu vor fi gătite înainte de a le mânca, astfel încât orice germeni care ajung la ele nu vor fi ucise.

Aflați de ce nu ar trebui să spălați niciodată puiul crud .

Sfaturi de igienă:

 • folosiți diferite plăci de tocat pentru alimente crude și gata de consum
 • depozitați carnea crudă și peștele într-un recipient sigilat pe raftul de jos al frigiderului

Citiți mai multe despre stocarea rămășițelor în siguranță .

gătit

Gătirea alimentelor la temperatura potrivită va asigura uciderea oricăror bacterii dăunătoare. Verificați dacă mâncarea se fierbe fierbinte peste tot înainte de a o mânca.

Alimentele de mai jos trebuie gătite bine înainte de a mânca:

 • păsări de curte
 • porc
 • organe, inclusiv ficat
 • burgeri
 • cârnați
 • rostogolirea rosturilor de carne
 • kebab

Hambarși și cârnați

Când gătiți burgeri, cârnați, pui și carne de porc, tăiați la mijloc pentru a verifica dacă carnea nu mai este roz, sucurile se limpezesc și se fierb fierbinte peste tot.

Pui

Când gătiți un pui sau o pasăre întreagă, străpungeți cea mai groasă parte a piciorului (între toba și coapsa) pentru a verifica că nu există carne roz, iar sucurile nu mai sunt roz sau roșii.

Porc

Articulațiile de porc și rosturile rostogolite nu trebuie consumate roz sau rare. Pentru a verifica când aceste tipuri de articulații sunt gata să mănânce, puneți o broască în centrul cărnii și verificați că nu există carne roz și sucurile curg.

Carne de vită și miel

Este sigur să serviți friptura și alte tăieturi întregi de carne de vită și miel rare (nu sunt gătite la mijloc) sau albastre (puse la exterior), atât timp cât au fost sigilate corespunzător, gătindu-le rapid la o temperatură ridicată doar la exterior. Bacteriile se găsesc de obicei numai pe suprafețele exterioare ale acestor tipuri de carne.

Gătirea cărnii pe un grătar

Cea mai sigură opțiune este să gătiți complet mâncarea în cuptorul dvs. și apoi să puneți mâncarea gătită pe grătar pentru o perioadă scurtă de timp, pentru ca aroma să se dezvolte.

Aceasta poate fi o opțiune mai ușoară dacă gătiți pentru mulți oameni în același timp.

Dacă gătiți doar la grătar, cei doi factori de risc principali sunt:

 • subîncărcarea cărnii
 • răspândirea germenilor de la carnea crudă sau crudă la mâncare gata de mâncare

Când gătiți cele mai multe tipuri de carne pe un grătar, cum ar fi păsările de curte (pui și curcan, de exemplu), carne de porc, burgeri sau cârnați, asigurați-vă că:

 • cărbunii sunt roșii strălucitori cu o suprafață gri pudră înainte de a începe să gătiți, deoarece acest lucru înseamnă că sunt suficient de fierbinți
 • carnea congelată este complet decongelată înainte de a o găti
 • întorci carnea în mod regulat și o miști în jurul grătarului pentru a o găti uniform

Cele mai multe tipuri de carne sunt sigure pentru a mânca numai atunci când:

 • carnea se fierbe fierbinte peste tot
 • nu este vizibilă carnea roz când tăiați în partea cea mai groasă
 • orice sucuri curăță clar

Gătitul cu gratar de unică folosință poate dura mai mult.

Carnea, cum ar fi fripturile și rosturile de vită sau miel, poate fi servită rară (nu este gătită la mijloc), atât timp cât exteriorul a fost gătit corespunzător. Aceasta va ucide orice bacterie din exteriorul cărnii.

Mâncarea obținută din orice fel de carne tocată, cum ar fi cârnații de porc și burgerii de vită, trebuie să fie gătită complet până la capăt.

Acrilamida din alimentele cu amidon

Acrilamida este o substanță chimică creată atunci când multe alimente, în special alimentele cu amidon, precum cartofii și pâinea, sunt gătite la temperaturi ridicate (peste 120C), cum ar fi la coacere, prăjire, prăjire, prăjire și prăjire.

Fierberea, aburirea și gătitul cu microunde este puțin probabil să creeze acrilamidă.

Există dovezi care arată că acrilamida are potențialul de a provoca cancer.

Agenția pentru Standarde Alimentare oferă următoarele sfaturi pentru a reduce riscul de acrilamidă acasă:

 • Mergeți pentru aur – vizionați o culoare galben-auriu sau mai ușor atunci când prăjiți, coaceți, prăjiți sau prăjiți alimente amidonice precum cartofii, legumele rădăcinoase și pâinea.
 • Verificați ambalajul – urmați cu atenție instrucțiunile de gătit atunci când prăjiți sau încălziți la cuptor produse alimentare ambalate, cum ar fi chipsuri, cartofi prăjiți și păstăi.
 • Nu păstrați cartofii crudi la frigider – păstrarea cartofilor crudi la frigider poate crește nivelul general de acrilamidă dacă este apoi gătită la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea sau prăjirea.
 • Mâncați o dietă variată și echilibrată – în timp ce nu putem evita riscurile cum ar fi acrilamida în alimente, consumul unei diete sănătoase și echilibrate vă va ajuta să reduceți riscul de cancer.

Pentru mai multe informații, citiți alimente și carbohidrați Starchy .

Spălarea fructelor și legumelor

Spălați fructele și legumele sub apă curgătoare rece înainte de a le mânca. Acest lucru ajută la eliminarea murdăriei vizibile și a germenilor care pot fi la suprafață. Decojirea sau gătirea fructelor și legumelor poate îndepărta și acești germeni.

Nu folosiți niciodată lichid de spălat sau alte produse de curățare pentru uz casnic pentru a curăța fructe și legume, deoarece nu sunt destinate consumului uman și puteți lăsa accidental o parte din produs pe alimente.

Aflați mai multe despre spălarea fructelor și legumelor .

Mai multe informatii