10 moduri de a preveni intoxicațiile alimentare

Iată câteva sfaturi care vă ajută să vă reduceți riscul de intoxicații alimentare la domiciliu.

Spala-ti mainile

Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun (cald sau rece) și uscați-le înainte de manipularea alimentelor, după manipularea alimentelor crude – inclusiv carne, pește, ouă și legume – și după atingerea coșului, mergeți la toaletă, suflați nasul sau atingeți animale (inclusiv animale de companie). Vezi mai multe sfaturi de spălare a mâinilor .

Spălați blaturile de lucru

Spălați blaturile de lucru înainte și după prepararea mâncării, în special după ce au fost atinse de carne crudă (inclusiv păsări de curte), ouă crude, pește și legume. Nu este necesar să folosiți spray-uri antibacteriene: apa fierbinte, cu săpun este bine.

Spălați vase

Spălați în mod regulat cârpă de vase și prosoape de ceai și lăsați-le să se usuce înainte de a le folosi din nou. Pânzele murdare și umede sunt locul perfect pentru răspândirea germenilor.

Folosiți plăci de tocat separate

Folosiți o tablă de tocat separată pentru a pregăti mâncarea crudă, cum ar fi carne și pește. Acest lucru este pentru a evita contaminarea alimentelor gata de consum cu bacterii dăunătoare care pot fi prezente în produsele alimentare înainte de a fi gătite.

Păstrați carnea crudă separată

Este deosebit de important să păstrați carnea crudă departe de alimentele gata de consum, precum salata, fructele și pâinea. Acest lucru se datorează faptului că aceste alimente nu vor fi gătite înainte de a le mânca, astfel încât orice bacterii care ajung pe alimentele din carnea crudă nu vor fi ucise.

Depozitați carnea crudă pe raftul de jos

Acoperiți întotdeauna carnea crudă și păstrați-o pe raftul de jos al frigiderului, unde nu poate atinge sau scurge pe alte alimente.

Gătiti bine mâncarea

Asigurați-vă că păsările de curte, carnea de porc, burgerii, cârnații și kebab-urile sunt gătite până la fierbere fierbinte, fără carne roz în interior. Nu spălați carnea crudă (inclusiv puiul și curcanul) înainte de a găti, deoarece acest lucru poate răspândi bacteriile în bucătăria voastră.

Congelarea puiului brut reduce nivelul bacteriilor campylobacter, dar nu le elimină complet. Cel mai sigur mod de a ucide toate urmele de campylobacter este gătind bine puiul.

Păstrați frigiderul sub 5C

Păstrați temperatura frigiderului sub 5C și folosiți un termometru pentru frigider. Acest lucru previne creșterea și înmulțirea germenilor nocivi.

Evitați supraîncărcarea frigiderului – dacă este prea plin, aerul nu poate circula corect, ceea ce poate afecta temperatura generală.

Răciți resturile repede

Dacă aveți mâncare gătită pe care nu o veți mânca imediat, răcoriți-o cât mai repede (în 90 de minute) și păstrați-o în frigider sau congelator. Folosiți resturile de la frigider în termen de 2 zile.

Respectă datele „de utilizare”

Nu mâncați mâncarea care a trecut de data de utilizare, chiar dacă pare și miros bine. Datele de utilizare se bazează pe teste științifice care arată cât de rapid se pot dezvolta bug-uri dăunătoare în produsele alimentare ambalate.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!