Sfaturi despre siguranța semințelor încolțite

În lume, au existat o serie de focare de boli transmise de alimente asociate cu diferite tipuri de germeni crude și ușor gătite.

Majoritatea acestor focare au fost cauzate de salmonella și tulpini dăunătoare de E. coli.

În Marea Britanie, au existat o serie de cazuri de intoxicații cu salmonella din consumul de germeni de fasole crudă.

Ce sunt varza?

Când semințele încep să crească, produc germeni. Acestea sunt colectate înainte ca frunzele să se dezvolte și produsul final este consumat integral, inclusiv semințele. Există multe tipuri de varză, printre care se numără:

  • varză de fasole (mung bean)
  • lucernă
  • ridiche
  • schinduf
  • trifoi

Ce bacterii pot fi găsite pe varză?

Salmonella și escherichia coli (E. coli) sunt bacteriile care cel mai adesea provoacă otrăvire alimentară din germeni. Alte bacterii, cum ar fi Bacillus cereus, Staphylococcus aureus și Listeria monocytogenes au fost, de asemenea, cunoscute ocazional că cauzează boală asociată cu varza.

Varza are risc de îmbolnăvire?

Ca orice produs proaspăt care este consumat crud sau ușor gătit, germenii pot avea un risc de îmbolnăviri alimentare dacă sunt contaminate. Spre deosebire de alte produse proaspete, condițiile calde și umede necesare pentru creșterea germenilor sunt ideale pentru creșterea rapidă a bacteriilor, inclusiv salmonella, listeria și E. coli.

Care este sfatul actual privind consumul de varză?

Agenția pentru Standarde Alimentare spune că puteți mânca germeni crudi dacă sunt etichetați „gata de mâncare”. Toate celelalte varză trebuie să fie gătite bine până se fierbe fierbinte peste tot. În plus, trebuie să urmați instrucțiunile de depozitare ale producătorilor.

Dacă acestea nu sunt disponibile, păstrați-le la frigider la 5 ° C sau mai jos și consumați în 2 zile.

Nu ar trebui să mănânce varza care a trecut de utilizarea lor până la data și ar trebui să evite să folosiți varza care a devenit maro sau a schimbat culoarea.

Varza de spălare le face sigure să mănânce crude?

Nu, spălarea singură nu va îndepărta complet bacteriile. Varza trebuie să fie bine gătită, cu excepția cazului în care sunt etichetate gata de mâncare. Varza gata de mâncare poate fi consumată crud, deoarece producătorii vor fi luat măsuri în timpul producției pentru controlul bacteriilor dăunătoare.

Care este sfatul pentru grupurile vulnerabile?

Există anumite grupuri de persoane care nu numai că au un risc crescut de a contracta o boală transmisă de alimente, dar sunt, de asemenea, mai susceptibile să dezvolte complicații de sănătate ca urmare. Acestea ar putea include persoanele în vârstă, femeile foarte tinere, gravide și orice persoană cu un sistem imunitar slăbit din cauza problemelor de sănătate de bază.

Persoanele din grupurile vulnerabile sunt, prin urmare, sfătuite să gătească bine toate varza până se fierb la foc înainte de a le mânca.

Ce înseamnă gătitul temeinic?

Gătirea garniturilor înseamnă complet încălzirea lor până când se fierb la cald.

Îmi pot încolți propriile semințe acasă?

Da, dar trebuie să folosiți semințe potrivite pentru răspândirea casei, care sunt supuse unor controale stricte. Urmați întotdeauna instrucțiunile producătorului.

Echipamentele folosite pentru încolțirea semințelor trebuie curățate bine folosind apă săpună fierbinte înainte și după utilizare. Spălați întotdeauna mâinile înainte și după manipularea semințelor destinate germinării, precum și atunci când pregătiți mâncarea în general.

Citiți mai multe despre pregătirea sigură a alimentelor .