Probleme digestive frecvente – și cum să le tratăm

Imagine cu stomacul unei femei

Credit:

Chris Rout / Alamy Stock Photo


Plângerile digestive, cum ar fi constipația, diareea, arsurile la stomac și balonarea sunt foarte frecvente și de obicei tratabile cu măsuri de viață și medicamente pe care le puteți cumpăra fără rețetă de la o farmacie.

Aproximativ 4 din 10 persoane au cel puțin un simptom digestiv la un moment dat, potrivit Dr. Anton Emmanuel, consultant gastroenterolog la University College Hospital din Londra.

Cele mai frecvente sunt:

„Majoritatea problemelor digestive sunt legate de stilul de viață, de alimentele pe care le-am mâncat sau de stres. Ceea ce înseamnă că luarea de măsuri pentru a vă schimba stilul de viață poate ajuta și preveni deseori multe dintre aceste probleme”, spune dr. Emmanuel.

„Există o gamă largă de medicamente pentru farmacie pentru arsuri la stomac, indigestie și probleme similare, care sunt foarte bune pentru ameliorarea pe termen scurt a simptomelor”, adaugă el.

Medicamente care vă pot supăra burtica

Anumite medicamente pe care medicul dumneavoastră v-a prescris-o pentru alte afecțiuni de sănătate pot duce la reacții adverse care vă pot supăra burtica și pot provoca indigestie, diaree sau constipație.

Evitați aspirina și medicamentele utilizate pentru tratarea artritei , cunoscute sub numele de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) , dacă aveți ulcer stomacal sau aveți indigestie.

Discutați cu medicul dumneavoastră de familie dacă vă bazați pe aceste medicamente și sunteți predispuși la indigestie sau ulcere. Paracetamolul este o alternativă utilă.

Anumiți tranchilizanți, analgezice, tablete de fier și medicamente pentru tuse pot provoca constipație, iar unele persoane au diaree în timp ce iau antibiotice sau medicamente pentru tensiune arterială.

Spuneți întotdeauna medicului dumneavoastră dacă medicamentele prescrise vă supara burtica.

Când să vezi un medic

Simptomele digestive sunt de obicei inofensive și adesea se stabilesc singure, dar uneori nu dispar și pot fi un semnal de boală gravă.

Dr Emmanuel sfătuiește oricine a luat un remediu în farmacie pentru o problemă digestivă timp de 2 săptămâni, fără îmbunătățiri pentru a vedea medicul de familie.

De asemenea, el evidențiază 5 simptome, ceea ce înseamnă că ar trebui să vă vedeți imediat un medic.

Aceste simptome pot fi un avertisment al unei boli digestive grave: