Carnea roșie și riscul de cancer la intestin

O farfurie cu șuncă feliată

Credit:

Olha Afanasieva / Alamy Stock Photo


Carnea roșie – precum carnea de vită, mielul și carnea de porc – este o sursă bună de proteine, vitamine și minerale și poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Dar mâncarea multă carne roșie și procesată probabil îți crește riscul de cancer intestinal (colorectal).

De aceea este recomandat persoanelor care mănâncă mai mult de 90 g (greutate gătită) de carne roșie și procesată pe zi să reducă până la 70 g, deoarece acest lucru ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer intestinal .

De asemenea, alte opțiuni de viață mai sănătoase, cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase , menținerea activă și fumatul nu pot reduce riscul.

Ce contează ca carne roșie și procesată?

Carnea roșie include:

 • vită
 • mielul și mielul
 • porc
 • vițel
 • vânat
 • capră

Nu include:

 • pui
 • Curcan
 • rață
 • gâscă
 • păsări de vânat
 • iepure

Carnea procesată se referă la carnea care a fost conservată prin fumat, întărire, sărare sau adăugare de conservanți. Aceasta include:

 • cârnați
 • slănină
 • șuncă
 • preparate delicioase precum salamul
 • pateuri
 • carne din conserve, cum ar fi carnea de vită
 • felii de prânz feliate, inclusiv cele făcute din pui și curcan

Câtă carne roșie și procesată putem mânca?

Liniile directoare sunt destinate adulților. Pentru a citi sfaturi pentru copii, consultați mai jos.

Adulți

Dacă mănânci mai mult de 90 g de carne roșie sau procesată pe zi, este recomandat să reduci aportul la 70 g pe zi.

Puteți face acest lucru consumând porții mai mici de carne roșie și procesată, mâncând aceste carne mai rar sau schimbându-le pentru alternative.

Dacă mâncați mai mult de 90 g de carne roșie și procesată într-o anumită zi, puteți mânca mai puțin în următoarele zile sau aveți zile fără carne, astfel încât cantitatea medie pe care o mâncați în fiecare zi să nu depășească 70g.

copii

Copiii peste 5 ani ar trebui să mănânce o dietă echilibrată, așa cum se arată în proporțiile din Ghidul Eatwell . Aceasta ar trebui să includă carne sau alte surse de proteine. Copiii nu au nevoie de la fel de multă hrană ca adulții, iar cantitatea de care au nevoie depinde de vârsta și dimensiunea lor.

Pentru bebelușii și copiii sub 5 ani, primiți sfaturi despre introducerea lor în carnea albă și roșie, precum și în alte alimente solide .

Dimensiuni și porții reduse

Aceste exemple medii ale greutății diverselor produse din carne gătită vă pot ajuta să aflați câtă carne roșie și procesată mâncați.

Cantitatea în grame reprezintă greutatea gătită:

 • porție de friptură de duminică (3 felii de miel tăiat subțire, carne de vită sau carne de porc, fiecare cu dimensiunea unei jumătăți de felie de pâine feliată) – 90g
 • friptura de vită la 8 oz la grătar – 163g
 • mic dejun fiert (2 cârnați britanici standard, în jur de 9 cm lungime și 2 felii de slănină tăiate subțire) – 130g
 • kebab mare donator – 130g
 • 5oz rump steak – 102g
 • burger de vită de un sfert de kilogram – 78g
 • felie subțire de vită corned – 38g
 • o felie de budincă neagră – 30g
 • o felie de sunca – 23g

Reducerea

Puteți reduce carne roșie și procesată consumând porții mai mici și mâncându-le mai rar. Următoarele swaps ar putea ajuta:

 • Mic dejun: dacă este un englez complet, schimbă fie slănină, fie cârnați pentru ciuperci în plus, roșii sau pâine prăjită.
 • Sandwich-uri: schimbați unul dintre sandwich-urile de șuncă sau de vită pentru o umplutură de carne care nu este roșie, cum ar fi pui sau pește.
 • Placinta si chipsurile: schimbati-va placinta cu friptura pentru placinta cu pui.
 • Burger: schimbă-ți burgerul de un sfert de kilogram pentru un hamburger standard. Sau puteți alege un burger de pui, pește sau legume pentru o schimbare.
 • Cârnați: schimbați cu 2 cârnați de porc mai degrabă decât 3 și adăugați o porție de legume. Optați pentru cârnați cu conținut redus de grăsimi.
 • Friptura de duminică: schimbați carnea de vită, carnea de porc sau mielul pentru pui, curcan sau pește prăjit.
 • Friptura: schimbă o friptură de 8oz (163g) pentru o friptură de 5oz (102g).
 • Caserole, tocanite și curry: include mai multe legume, fasole și legume și folosește mai puțin carne roșie.

De asemenea, puteți schimba carne de miel sau de vită pentru curcan sau carne vegetală în spaghete bologneze, lasagne și chilli con carne.

Încercați să aveți o zi fără carne în fiecare săptămână. Schimbă carne roșie sau procesată pentru pește sau crustacee sau servește o masă vegetariană.

Întrebări frecvente

Care este sfatul actual privind consumul de carne roșie și procesată?

Avizul actual, emis de guvern, spune că adulții care mănâncă mai mult de 90 g de carne roșie și procesată pe zi ar trebui să-și reducă aportul la 70 g pe zi, care este consumul mediu zilnic în Marea Britanie. Acest lucru se datorează faptului că, probabil, există o legătură între consumul de multă carne roșie și procesată și cancerul intestinal (colorectal).

Puteți face acest lucru mâncând aceste carne mai rar, mâncând cantități mai mici sau schimbând-le pentru alternative.

Pe ce se bazează sfatul?

Avizul se bazează pe un raport din 2011 numit Fier și Sănătate de la Comitetul științific consultativ pentru nutriție (SACN). SACN este un comitet format din experți independenți în nutriție care sfătuiește guvernul cu privire la dietă și nutriție.

De ce SACN a emis sfaturi despre carne, când raportul său este despre fier?

În raportul său, SACN a analizat studiile care au evaluat legătura dintre cancerul de fier și intestin. Deoarece carnea roșie este o sursă de fier în Marea Britanie, raportul a examinat și dovezile privind carnea roșie și procesată și cancerul de intestin.

SACN a concluzionat că consumul de multă carne roșie și procesată crește probabil riscul de cancer intestinal și a recomandat în consecință.

Câtă carne roșie și procesată mâncăm în Marea Britanie?

SACN a utilizat date din National Diet and Nutrition Survey (NDNS) pentru a estima consumul adulților de carne roșie și procesată în Marea Britanie.

Pe baza datelor din NDNS (2000/01), consumul mediu total de carne roșie pentru bărbați este de aproximativ 88g pe zi. Pentru femei, este în jur de 52 g pe zi. Acest lucru oferă în medie 70g pe zi pentru toți adulții.

De ce acest sfat se adresează celor care mănâncă mai mult de 90 g de carne roșie sau procesată pe zi?

SACN a examinat dovezi din studii științifice și a ajuns la concluzia că consumul de carne roșie și procesată crește probabil riscul de cancer intestinal. Dar nu a putut identifica cantitatea de carne roșie și procesată care poate crește riscul de cancer de intestin din cauza neconcordanțelor din date.

Consumul mediu zilnic de carne roșie și prelucrată din Marea Britanie este de 70 g, astfel încât se spune că cei care mănâncă mai mult de 90 g au un aport relativ mare. Este recomandat ca aceste persoane să reducă carnea roșie și procesată, astfel încât consumul lor să fie în concordanță cu media.

Dacă am tăiat carnea roșie și procesată, voi mai primi suficient fier?

Da, cu condiția să mănânci o dietă echilibrată care să includă alte surse bune de fier, cum ar fi lintea, fasolea, ouăle, peștele, puiul, curcanul, nuci și cerealele pentru micul dejun.

SACN a analizat impactul consumului de carne mai puțin roșie și procesată asupra aportului de fier, folosind datele din Studiul Național de Dietă și Nutriție din 2000/01.

SACN estimează că dacă persoanele care mănâncă mai mult de 90 g pe zi de carne roșie și procesată își reduc consumul la 70 g pe zi, acest lucru nu va crește numărul de persoane care nu obțin suficient fier în dieta lor.

Dacă nu alimentați suficient fier în alimentația dvs., este posibil să aveți riscul de a dezvolta anemie cu deficit de fier. Aflați mai multe despre anemie .

Mai dă cineva sfaturi cu privire la consumul de carne roșie și procesată?

Raportul Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului Dieta, Nutriția, Activitatea Fizică și Cancerul: O perspectivă globală a oferit sfaturi despre carnea roșie și procesată în 2018.

Organizația a spus că dovezile conform cărora carnea roșie și procesată sunt cauzele cancerului de intestin este convingătoare. Se recomandă ca oamenii să mănânce nu mai mult de 500 g de carne roșie pe săptămână (în jur de 70 g pe zi) și să evite cărnile procesate.

De ce sunt considerate împreună carnea roșie și procesată?

SACN nu a găsit nicio bază clară în dovezile științifice pentru separarea cărnii roșii neprocesate și a cărnii procesate atunci când vine vorba de legătura lor cu cancerul de intestin. În plus, multe dintre studiile științifice revizuite de SACN nu au separat carnea roșie și procesată.

Prin urmare, SACN a avut în vedere impactul unei reduceri a aportului total de carne roșie și a recomandat în consecință.

Poate carnea roșie și procesată să facă parte dintr-o dietă sănătoasă?

Da, unele carne sau produse din carne sau alte surse de proteine sunt recomandate ca parte a unei diete echilibrate.

Carnea este o sursă bună de proteine, vitamine B și minerale precum fier, seleniu și zinc. De asemenea, este una dintre principalele surse de vitamina B12, care se găsește numai în mod natural în alimentele provenite de la animale, cum ar fi carnea și laptele.

Alegeți carnea și produsele sănătoase mai sănătoase, cum ar fi tăieturile slabe de carne și tocurile mai slabe, acolo unde este posibil. Puteți afla mai multe despre elementele de bază ale alimentației sănătoase în 8 sfaturi pentru alimentația sănătoasă .

Am mâncat în mod regulat carne roșie de mulți ani și acum sunt îngrijorat de cancerul de intestin. Ce ar trebuii să fac?

Aflați mai multe despre simptomele cancerului de intestin . Dacă cancerul de intestin este detectat din timp, este mai tratabil.

Primele simptome includ modificări ale obiceiurilor intestinale. Dacă ați observat sânge în poos sau ați pierdut timp de 3 săptămâni, consultați medicul dumneavoastră.

Programul de screening al cancerului de intestin NHS oferă screening la fiecare 2 ani tuturor bărbaților și femeilor cu vârste cuprinse între 60 și 74 de ani. Persoanele din această categorie de vârstă care sunt înregistrate cu un medic de medicină vor primi automat o invitație de screening prin poștă la fiecare 2 ani. Aflați mai multe despre screeningul cancerului de intestin .

Dacă sunteți încă preocupat de cancerul de intestin, discutați cu medicul dumneavoastră.

Ce mai pot face pentru a-mi reduce riscul de cancer intestinal?

Puteți afla mai multe despre reducerea riscului dumneavoastră de cancer intestinal în cauzele cancerului de intestin .

Persoanele care fumează țigări prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer intestinal. Oprirea fumatului va reduce riscul.

Obezitatea și faptul că sunt inactivi sunt, de asemenea, legați de un risc crescut de cancer de intestin, așa că primiți sfaturi despre obținerea unei greutăți sănătoase și a deveni mai activ .

În general, persoanele care au o dietă echilibrată au mai puține șanse să apară anumite tipuri de cancer. Aflați mai multe despre o dietă echilibrată .