Alimente de evitat dacă aveți peste 65 de ani

Persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de intoxicații alimentare. Și, unele alimente sunt mai susceptibile de a provoca intoxicații alimentare decât altele. Iată sfaturi cu privire la ce alimente trebuie evitate sau trebuie să aveți grijă când aveți peste 65 de ani.

Unele alimente pot provoca intoxicații alimentare dacă sunt contaminate cu anumite erori.

În timp ce majoritatea oamenilor sănătoși se recuperează de la intoxicații alimentare fără tratament, sunteți vulnerabil mai ales la un atac de otrăvire alimentară severă (chiar care poate pune viața în pericol) dacă aveți peste 65 de ani, deoarece sistemul imunitar nu este la fel de puternic ca cel al unei persoane mai tinere și este mai greu pentru corpul tău să lupți împotriva germenilor.

Intoxicațiile alimentare nu sunt doar o problemă. Simptomele la persoanele peste 65 de ani sunt adesea mai grave decât la cei mai tineri și pot duce la complicații periculoase, cum ar fi deshidratarea .

Persoanele în vârstă pot, de asemenea, să dureze mai mult pentru a se recupera din intoxicații alimentare.

Dacă aveți simptome de intoxicație alimentară, solicitați imediat ajutor medical.

Iată alimente cu care trebuie să aveți grijă:

(Acest sfat se aplică și tuturor celor cu un sistem imunitar slăbit, inclusiv persoanelor cu o afecțiune de sănătate de bază, femeilor însărcinate și bebelușilor și copiilor mici.)

Câteva brânzeturi moi

Cel mai bine este să evitați consumul de brânză moale coptă, cum ar fi brie și camembert, împreună cu brânzeturi albastre moi, cum ar fi albastru danez, gorgonzola și roquefort și orice brânză moale nepasteurizată.

Aceste brânzeturi pot fi riscante să mănânci când ești mai în vârstă, deoarece pot fi mai puțin acide și conțin mai multă umiditate decât brânzeturile tari, ceea ce le face un mediu ideal pentru ca insectele de toxiinfecție alimentară, în special listeria , să crească. Brânzeturile moi gătite sunt fine deoarece căldura ucide această bacterie.

Pateu

Încercați să vă îndepărtați de toate tipurile de pateuri proaspete sau refrigerate, inclusiv de pateuri vegetale, deoarece acestea pot conține listeria. Patele conserve ar trebui să fie inofensive, deoarece acestea ar fi trecut printr-un tratament termic ca parte a procesului de conserve.

Ouă crude sau iepuroase

Ouăle produse în baza Codului de practică al Leului Britanic sunt sigure pentru a mânca crude sau parțial fierte (curgătoare). Aceste ouă au un logo de leu roșu ștampilat pe coajă.

Cu toate acestea, persoanele care au un sistem imunitar slăbit și sunt pe diete speciale ar trebui să gătească bine ouăle (până când albusurile și gălbenușurile sunt solide).

Evitați orice ouă care nu sunt produse sub codul leu, dacă sunt crude sau sub formă de mâncare și orice alimente care le conțin, cum ar fi maioneza de casă și sosul hollandaise. Acest lucru se datorează faptului că îți cresc riscul de intoxicații alimentare cu salmonella.

Asigurați-vă că ouăle fără codul leu sunt bine gătite până când albusurile și gălbenușurile sunt solide.

Ouăle de rață, ouă de prepeliță și ouă de gâscă trebuie gătite până când albusurile și gălbenușul sunt solide.

Carne reci

Multe mâncăruri reci, precum salamul, prosciutto-ul, chorizo-ul și ardeiul iute nu sunt gătite, doar vindecate și fermentate, deci există riscul ca acestea să conțină paraziți cauzatori de toxoplasmoză. Cel mai bine este să verificați instrucțiunile de pe ambalaj pentru a vedea dacă produsul este gata de mâncare sau are nevoie mai întâi de gătit.

Pentru carne gata de mâncare, puteți reduce orice risc cauzat de paraziți prin congelarea cărnii vindecate / fermentate timp de 4 zile acasă înainte de a le mânca. Congelarea ucide majoritatea paraziților și astfel face carnea mai sigură pentru a fi consumată.

Dacă intenționați să gătiți carnea (de exemplu, ardeiul iute pe pizza), atunci nu trebuie să o înghețați mai întâi.

Dacă mănânci într-un restaurant care vinde carne înghețată / fermentată la rece, este posibil să nu fi fost congelați. Dacă vă preocupă, întrebați personalul sau evitați să îl mâncați.

Carne și păsări crude sau crude

Fii atent la gratar. Carnea rară sau crudă – în special păsările de curte, cârnații și burgerii – pot adăposti erori de intoxicație alimentară, precum salmonella, campylobacter și E.coli.

Asigurați-vă că gătiți bine carne sau păsări de curte, astfel încât să nu existe urme de roz sau sânge. Și amintiți-vă să vă spălați pe mâini împreună cu toate suprafețele de bucătărie și cuțitele după pregătirea cărnii crude sau a păsărilor de curte pentru a preveni răspândirea eventualelor erori dăunătoare.

Citiți de ce nu trebuie niciodată să spălați puiul, plus multe alte sfaturi de igienă a bucătăriei .

Crustacee crudă

Ține stridii! Crustaceele crude (cum ar fi midii, homar, crab, creveți, scoici și scoici) pot conține bacterii dăunătoare și virusuri care pot declanșa intoxicații alimentare.

Crustaceele gătite sunt în siguranță, la fel ca și creveții pre-gătite la rece.

Sushi

Sushi-urile și alte feluri de mâncare preparate cu pește crud sunt bune, atâta timp cât peștele a fost înghețat mai întâi. Acest lucru se datorează faptului că peștele conține ocazional mici viermi paraziți care vă pot îmbolnăvi, dar înghețarea ucide viermii și face ca peștele crud să fie sigur de mâncare.

Sushi-urile vândute în magazine sunt în general „cumpărate” și, prin urmare, sigure pentru a le mânca, deoarece acestea ar fi fost anterior înghețate în mod corespunzător.

Dacă vă faceți propriul sushi acasă, congelați peștele cel puțin 4 zile înainte de a-l folosi.

Lapte

Nu bea lapte crud (nepasteurizat). În schimb, rămâneți la laptele pasteurizat sau UHT (ultra-tratat) – uneori, de asemenea, denumit lapte de viață lungă.

În realitate, tot laptele vândut în magazine și supermarketuri va fi pasteurizat sau UHT; puteți cumpăra lapte nepasteurizat direct de la fermele, magazinele agricole și de pe piețele fermierilor înregistrați.

Muguri de fasole

Feriți-vă de varza de fasole crudă sau ușor gătită, deoarece sunt o potențială sursă de intoxicații alimentare.

Condițiile calde și umede necesare pentru creșterea germenilor sunt ideale pentru creșterea rapidă a bacteriilor. Așadar, asigurați-vă că gătiți toate semințele încolțite până când se fierb fierbinte pe tot parcursul mâncării.

Citiți mai multe sfaturi despre siguranța semințelor încolțite .

Citiți mai multe despre cum să evitați intoxicațiile alimentare .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!