Cum se spală fructele și legumele

Sfaturi despre depozitarea, spălarea și prepararea fructelor și legumelor pentru a preveni intoxicațiile alimentare, inclusiv E. coli.

Este important să spălați toate fructele și legumele înainte de a le mânca pentru a vă asigura că sunt curate și în condiții de siguranță.

Majoritatea oamenilor sunt conștienți de importanța manipulării cărnii în condiții de siguranță, dar mulți consideră riscul de intoxicații alimentare din legume ca fiind scăzut.

Dar acest risc a fost evidențiat în focarul de 2011 Escherichia coli (E. coli) în Marea Britanie. Solul lipit de praz și cartofi se crede că a fost sursa focarului, care a implicat 250 de cazuri de infecție cu E. coli.

Cum trebuie spălate fructele și legumele?

Spălarea va ajuta la eliminarea bacteriilor, inclusiv E.coli, de pe suprafața fructelor și legumelor.

Majoritatea bacteriilor se vor afla în solul atașat produsului. Prin urmare, spălarea pentru a îndepărta orice sol este deosebit de importantă.

Când spălați legumele, spălați-le sub un robinet de curgere și frecați-le sub apă, de exemplu într-un bol cu apă dulce. Începeți cu elementele cele mai puțin murdare și dați fiecăreia dintre ele o clătire finală.

Spălarea produselor libere este deosebit de importantă, deoarece are tendința de a avea mai mult sol de acesta decât fructele și legumele preambalate.

Este întotdeauna recomandat să spălați toate fructele și legumele înainte de a le mânca pentru a vă asigura că sunt curate și pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor din exterior.

Decojirea sau gătirea fructelor și legumelor poate elimina, de asemenea, bacteriile.

Care este sfatul cheie pentru depozitarea, manipularea și gătirea în condiții de siguranță a legumelor crude?

  • Spălați-vă întotdeauna bine pe mâini înainte și după manipularea alimentelor crude, inclusiv legumele.
  • Păstrați mâncarea crudă, inclusiv legumele, separat de alimentele gata de consum.
  • Folosiți diferite plăci de tocat, cuțite și ustensile pentru alimente crude și gata de consum sau spălați aceste produse în mod corespunzător între utilizări.
  • Verificați eticheta – decât dacă ambalajul în jurul legumelor spune „gata de mâncare”, trebuie să le spălați, să le coajați sau să le gătiți înainte de a le mânca.

Cum pot evita contaminarea încrucișată?

Pentru a preveni contaminarea încrucișată:

  • spălați-vă întotdeauna pe mâini după manipularea alimentelor crude
  • păstrați separat alimentele crude și gata de consum
  • păstrați carnea crudă în recipiente sigilabile din partea de jos a frigiderului, astfel încât să nu poată picura pe alte alimente
  • folosiți o tablă de tocat diferită pentru mâncare crudă și mâncare gata de mâncare sau spălați-o bine între prepararea diferitelor tipuri de alimente
  • curățați cuțitele și alte ustensile bine după ce le-ați folosit cu alimente crude
  • nu spălați carnea crudă sau păsările de curte – orice bacterii dăunătoare vor fi ucise prin gătirea minuțioasă, iar spălarea poate stropi bacterii dăunătoare în jurul bucătăriei

Cum ajung bacteriile pe legume?

Bacteriile pot ajunge pe fructe și legume în mai multe moduri. Acestea pot fi prezente în apa folosită pentru irigare, îngrășăminte organice sau excremente de la păsări și alte animale care merg pe câmpuri.

Oamenii care ar putea fi vulnerabili la infecții trebuie să se ocupe de legume crude?

Nu există indicii că legumele libere sunt contaminate în mod regulat cu E.coli sau alte bacterii dăunătoare.

Persoanele care sunt vulnerabile la infecții, cum ar fi femeile însărcinate, persoanele în vârstă sau orice persoană cu un sistem imunitar slăbit, trebuie să urmeze cu atenție orientările privind pregătirea și igiena bună. Nu este nevoie ca aceștia să evite prepararea unor astfel de alimente.

Copiii trebuie încurajați să se spele pe mâini după manipularea legumelor libere ca parte a pregătirii alimentelor, la cumpărături sau în timpul activităților meșteșugărești.

Cum ar trebui să mă descurc cu legume libere atunci când ies la cumpărături?

Riscul de infecție din cauza manipulării legumelor libere rămâne mic, atât timp cât se respectă o bună practică de igienă.

Nu este necesar sau practic să vă spălați pe mâini după ce mâncați legume sau fructe libere de fiecare dată când sunteți la cumpărături.

Dacă intenționați să mâncați alimente imediat după cumpărături, atunci ar fi indicat să vă spălați pe mâini și pe copiii oricăror copii care ar fi putut face legume libere.

Când selectați legume libere, rețineți că legumele mai murdare pot dura mai mult timp pentru a le pregăti acasă.

Ar trebui să evit să cumpăr legume cu sol pe ele?

Nu. Unele legume sunt vândute întotdeauna cu puțin sol pe ele. Este o practică bună să îndepărtați cât mai mult sol atunci când pregătiți legume.

Legumele slabe pot implica un pic mai mult de pregătire decât dacă sunt preambalate, dar atâta timp cât acest lucru este realizat cu atenție nu este necesar să le evitați.

Rețineți că legumele mai murdare pot dura mai mult pentru pregătirea gătitului.

De asemenea, este important de menționat că, deși solul a fost considerat a fi cea mai probabilă sursă de contaminare cu E. coli din 2011, acest lucru nu este cunoscut în mod cert.

De ce pot exista probleme cu legumele?

Au existat mai multe focare anterioare legate de legumele de salată, care sunt consumate crude.

Cu toate acestea, boala legată de legumele de rădăcină este mult mai puțin frecventă, deoarece majoritatea legumelor rădăcinoase sunt gătite înainte de a fi mâncate.

Există întotdeauna riscul ca bacteriile dăunătoare să se răspândească în alte alimente dacă produsele nu sunt depozitate, spălate și gătite în mod corespunzător.