Aplicat referințe de referință

Veți vedea consumurile de referință menționate pe etichetele alimentare. Acestea îți arată cantitatea maximă de calorii și nutrienți pe care ar trebui să o consumi într-o zi.

Aporturile zilnice de referință pentru adulți sunt:

Aportul de referință pentru zaharuri totale include zaharuri din lapte și fructe, precum și zahăr adăugat.

Vedeți Cât zahăr este bun pentru mine? pentru a afla mai multe despre adăugarea zahărului și zahărul din lapte și fructe.

Aporturile de referință nu sunt destinate să fie ținte. Ele îți oferă doar o idee bruscă despre câtă energie ar trebui să consumi în fiecare zi și câtă grăsime, zahăr, sare și așa mai departe.

Cu excepția cazului în care eticheta spune altfel, aporturile de referință se bazează pe o femeie de dimensiuni medii care realizează o cantitate medie de activitate fizică.

Acest lucru este de a reduce riscul ca persoanele cu cerințe energetice mai mici să mănânce prea mult și să vă asigurați că informațiile de pe etichete sunt clare și coerente.

Cum pot spune dacă un aliment are un conținut mare de grăsimi, grăsimi saturate, zaharuri sau sare?

Există linii directoare care să vă spună dacă un aliment are un conținut mare de grăsimi, grăsimi saturate („saturați”), zaharuri sau sare, sau nu:

Gras

Conținut mare de grăsimi: mai mult de 17,5 g de grăsime la 100 g
Cu un conținut scăzut de grăsimi: 3g de grăsime sau mai puțin la 100g

Grasimi saturate (saturate)

Conținut ridicat de saturați: mai mult de 5 g de saturați la 100 g
Scăzut de saturați: 1,5 g de saturați sau mai puțin la 100 g

Zaharuri

Conținut ridicat de zaharuri: mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g
Scăzut în zaharuri: 5 g zaharuri totale sau mai puțin la 100 g

Sare

Cu un nivel mare de sare: mai mult de 1,5 g de sare la 100 g
Cu un nivel scăzut de sare: 0,3 g sare sau mai puțin la 100 g

Așadar, de exemplu, dacă încercați să reduceți zahărul, ar trebui să evitați alimentele care au mai mult de 22,5 g de zaharuri la 100 g.

Dacă doriți să mâncați mai puțini saturați, cel mai bine este să evitați alimentele care au mai mult de 5g de saturați la 100g.

Codificarea culorii roșu, chihlimbar și verde pe fața ambalajelor alimentare vă ajută să vedeți dintr-o privire dacă un aliment este bogat (roșu), mediu (chihlimbar) sau scăzut (verde) în grăsimi, grăsimi saturate, zaharuri sau sare.

Citiți mai multe despre codificarea culorilor roșii, chihlimbar și verde .