Alimente bune pentru a vă ajuta digestia

Este puțin probabil ca prăjirea cu prăjituri sau alcool să nu vă ofere altceva decât o tulburare de stomac de scurtă durată. Dar depășiți-vă prea des și puteți păstra probleme pentru dumneavoastră. Iată o dietă prietenoasă pentru burtă.

Poza unei prăjituri.

Credit:

pixel8ing / Thinkstock


Completează fibra pentru a preveni constipația

Este o idee bună să încercați să mâncați mai multe fibre sau roghage, deoarece majoritatea oamenilor din Marea Britanie nu obțin suficient. O dietă bogată în fibre poate ajuta digestia și preveni constipația.

Obțineți aportul alimentar recomandat de 30 g de fibre pe zi.

Pentru un intestin sănătos, aveți nevoie de fibre dintr-o varietate de surse, cum ar fi:

  • paine integrala
  • orez brun
  • fructe și legume
  • fasole
  • ovăz

Unii oameni găsesc că cerealele și boabele aduc balonare și sindrom de colon iritabil . Dacă acesta este cazul, luați-vă fibra în schimb din fructe și legume.

Aflați cum să vă îmbunătățiți aportul de fibre

Bea multe lichide pentru a ajuta digestia

Este important să continuați să beți, în special apă. Încurajează trecerea deșeurilor prin sistemul digestiv și ajută la înmuierea poo.

Fibra acționează ca un burete, absorbând apa. Fără lichid, fibra nu își poate face treaba și vei primi constipație .

O modalitate bună de a vă asigura că obțineți suficiente lichide este să beți un pahar de apă cu fiecare masă. Evitați băuturile cu cofeină, deoarece pot provoca arsuri la stomac .

Aflați cum să alegeți băuturi mai sănătoase

Tăiați grăsimea pentru un intestin sănătos

Alimentele grase, precum chipsurile, burgerii și alimentele prăjite, sunt mai greu de digerat și pot provoca dureri de stomac și arsuri la stomac .

Reduceți pe mâncare prăjită grasă pentru a ușura volumul de muncă al stomacului.

Încercați să mâncați mai multă carne slabă și pește, să beți lapte degresat sau semi-degresat și grătar în loc să prăjiți mâncarea.

Mergeți ușor pe condiment pentru a evita problemele de burtă

Mulți oameni adoră mâncarea picantă și nu le deranjează sistemul digestiv. Alții consideră că burtica lor este supărată când au mâncare condimentată.

Nu este doar scorbutul alimentelor calde ca niște frisoane care declanșează arsurile la stomac. Alimentele mai ușoare, dar aromate, cum ar fi usturoiul și ceapa, îl pot aduce și pe acesta.

Dacă alimentele picante îți dau arsuri la stomac, dureri de stomac sau diaree, mergi ușor pe ele în viitor.

Dacă aveți deja o problemă ca arsurile la stomac sau un intestin iritabil, evitați-le complet.

Atenție la declanșarea simptomelor intestinale

Unii oameni găsesc că anumite alimente le provoacă probleme. Alimentele acide, cum ar fi roșiile, citricele, pansamentele pentru salate și băuturile fastuoase pot declanșa arsuri la stomac , în timp ce grâul și ceapa pot provoca sindromul intestinului iritabil .

Și dacă nu puteți digera lactoza , zahărul din lapte, veți dezvolta vânt și diaree după ce ați băut lapte sau ați consumat produse lactate, inclusiv smântână, brânză, iaurt și ciocolată.

Încercați să stați departe de alimente și băuturi care vă declanșează simptomele digestive. Păstrați un jurnal alimentar pentru a descoperi care alimente vă provoacă simptomele.

Alegeți băuturile potrivite pentru a ușura digestia

Băuturile cu cofeină, precum cafea, colaci, ceai și unele băuturi fastuoase, stimulează acidul în stomac, ceea ce duce la arsuri la stomac la unele persoane.

În general, băuturile aromate tind să umfle burtica, ceea ce poate duce și la arsuri la stomac.

Pentru ca problemele digestive să fie mai puțin probabile, alegeți băuturi care nu sunt fumoase și care nu conțin cofeină, cum ar fi ceaiuri din plante, lapte și apă simplă.

Dacă nu puteți face fără cafea sau ceai, limitați-vă aportul la 1 sau 2 căni pe zi.

Încercați iaurtul gustos de burtă

Probioticele sunt așa-numitele „bacterii prietenoase” care se găsesc și în mod natural în intestin.

Au fost legate de tot felul de beneficii pentru sănătate digestivă, inclusiv de a ajuta sindromul intestinului iritabil și diareea călătorului.

Puteți lua probiotice ca suplimente disponibile de la magazinele de produse alimentare de sănătate sau în iaurtul viu, care este o sursă naturală bună.

Va trebui să le luați în fiecare zi timp de cel puțin 4 săptămâni pentru a vedea orice efect benefic.

Aflați mai multe despre probiotice

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!