Mâncare sănătoasă pentru adolescenți

Este important să mâncați o dietă variată și echilibrată

Credit:

Anton Grachev / Thinkstock


În adolescență, corpul tău trece prin multe schimbări fizice – schimbări care trebuie să fie susținute de o dietă sănătoasă, echilibrată.

Mâncând o dietă variată și echilibrată, așa cum se arată în Ghidul Eatwell , ar trebui să poți obține toată energia și nutrienții de care ai nevoie din alimentele și băuturile pe care le consumi, permițând corpului tău să crească și să se dezvolte corect. Unii nutrienți importanți de care trebuie să știți sunt:

Mâncarea sănătoasă nu trebuie să însemne să renunți la alimentele preferate. Înseamnă pur și simplu să mănânci o varietate de alimente și să reduci mâncarea și băuturile bogate în grăsimi și zahăr, cum ar fi băuturile fainoase zaharoase, crocante, prăjituri și ciocolată. Aceste alimente trebuie consumate mai rar și în cantități mai mici.

Dacă vă urmăriți greutatea, o dietă sănătoasă, echilibrată este calea de urmat. Nu face treabă, sări peste micul dejun sau înfometarea ta.

Iată câteva sfaturi care să te ajute să mănânci mai sănătos:

Nu săriți micul dejun

Saltul mesei nu te va ajuta să slăbești și nu este bine pentru tine, pentru că poți lipsi nutrienții importanți. Micul dejun vă va ajuta să obțineți unele dintre vitaminele și mineralele de care aveți nevoie pentru o sănătate bună. Încercați ideile noastre pentru micul dejun sănătos .

Ia-ți 5 pe zi

Fructele și legumele sunt surse bune din vitaminele și mineralele de care are nevoie organismul în perioada adolescenței. Vindeți să mâncați cel puțin 5 porții dintr-o varietate de fructe și legume pe zi. Aflați ce înseamnă 5 pe zi .

Idei de gustare mai sănătoase

Reduceți mâncarea și băuturile bogate în grăsimi, zahăr și sare, cum ar fi dulciuri, bare de ciocolată, prăjituri, biscuiți, băuturi fainoase zaharoase și crispe, care au un conținut mare de calorii (energie). Consumul de prea multe calorii poate duce la creșterea în greutate și a deveni în exces. Obțineți sfaturi pentru a mânca mai puțin zahăr , grăsimi și sare .

Stai hidratat

Scopul de a bea 6 – 8 pahare de lichide pe zi – apa și laptele cu un conținut mai mic de grăsimi sunt alegeri sănătoase.

Chiar și sucul de fructe neîndulcit este zahăr. Totalitatea ta de băuturi din suc de fructe, suc de legume și smoothie-uri nu trebuie să fie mai mare de 150 ml pe zi – ceea ce este un pahar mic.

De exemplu, dacă aveți 150 ml suc de portocale și smoothie de 150 ml într-o zi, ați depășit recomandarea cu 150 ml.

Te simți obosit?

Dacă de multe ori te simți fugit, s-ar putea să ai un nivel scăzut de fier. Fetele adolescente prezintă mai ales riscuri, deoarece pierd perioada de fier în perioada lor. Încercați să vă obțineți fierul dintr-o varietate de alimente. Unele surse bune sunt carnea roșie, cerealele pentru micul dejun fortificate cu fier și pâinea. Aflați mai multe despre deficiența de fier .

Vitamina D

Vitamina D ajuta la mentinerea oaselor si a dintilor sanatosi. Obținem cea mai mare parte din vitamina D de la soare, dar este disponibil și în unele alimente. Aflați mai multe despre obtinerea vitaminei D.

Calciu

Calciul ajută la construirea oaselor și a dinților puternici. Surse bune de calciu includ laptele și alte produse lactate și legumele verzi cu frunze. Aflați mai multe despre calciu .

Dietele la moda

Dietele care promit scăderea rapidă în greutate nu sunt adesea echilibrate din punct de vedere nutrițional, ceea ce înseamnă că puteți lipsi de vitamine și minerale importante. De asemenea, tind să se concentreze pe rezultatele pe termen scurt, așa că sfârșiți prin a reda greutatea. Obțineți sfaturi pentru a pierde în greutate în mod sănătos .

Tulburari de alimentatie

Mâncarea te face să te simți neliniștit, vinovat sau supărat? O tulburare alimentară este gravă și nu este ceva cu care ar trebui să te descurci singură. Vorbesc despre asta cu cineva în care aveți încredere, există tratamente care vă pot ajuta și vă puteți recupera dintr-o tulburare alimentară. Aflați mai multe despre tulburările de alimentație .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!