5 pe zi din mers

Poza unei cutii de prânz sănătoase

Credit:

anakopa / Thinkstock


Dacă viața te ține pe fugă – muncind târziu, călătorind deseori, mereu ocupat – ar putea părea greu să te asiguri că mănânci suficiente fructe și legume. Dar făcând câteva modificări ușoare, puteți încadra 5 pe zi într-un program chiar și cel mai aglomerat.

Când mănânci afară, poate fi greu să știi exact cât de multe sunt fructe și legume în alimentația ta.

De exemplu, mesele de tip fast-food conțin adesea mai puține fructe și legume (și mai multe grăsimi , zahăr și sare ) decât mesele pe care le-ați găti pentru tine.

Tot ce poate însemna probleme când vine vorba de a-ți primi 5 zile pe zi. Dar câteva obiceiuri ușoare și puțină planificare în față vă pot ajuta să creșteți cantitatea de fructe și legume pe care le mâncați.

Adăugarea unei porții de 5 A Day

Dietetica Azmina Govindji a ajutat multe persoane presate de timp să se încadreze 5 pe zi în stilul lor de viață.

„Schimbarea regimului alimentar este o problemă a dobândirii unui nou obicei”, spune ea. „Când mănânci sau mănânci o masă gata, ai mai puțin control asupra a ceea ce intră în acel aliment.

„Obțineți obiceiul de a întreba: ce pot face, pentru a adăuga cel puțin o porție de fructe sau legume la această masă?”

De exemplu, dacă aveți o masă pregătită pentru cină (în mod ideal, acest lucru se va întâmpla doar ocazional, deoarece multe sunt bogate în grăsimi și sare ), adăugați câteva legume pe lateral, recomandă Azmina.

„Poate fi la fel de simplu ca să deschizi o cutie de coajă dulce pe care să o pună pe o parte. Doar amintiți-vă întrebarea:„ Ce pot face pentru a adăuga o porție de fructe sau legume? ”

După ce intri în acel obicei, spune Azmina, vei găsi că poate fi aplicat în multe situații diferite.

5 pe zi la micul dejun

Puteți tăia fructe peste cereale sau pur și simplu apuca o banană înainte de a ieși din casă. Dacă micul dejun este ouă mărunțite, adăugați câteva ciuperci la grătar sau roșii.

5 Gustări de o zi

Luați mere, clementine, pere sau satsuma pentru a lucra pentru a gusta. Sau de ce să nu aveți niște bețișoare de morcov sau țelină cu hummus cu grăsimi reduse?

Acest lucru necesită puțin planificare înainte. Gândiți-vă la ce doriți să luați pentru a lucra și cumpărați-o data viitoare când vă faceți cumpărăturile.

5 pe zi la un sandwich bar pentru prânz

Puteți adăuga o salată suplimentară în sandvișul, rola sau bagueta? Și aveți niște fructe sau un suc proaspăt neîndulcit 100% fructe pentru desert.

5 pe zi într-un restaurant

Puteți comanda un starter, o legumă laterală sau o salată sau puteți adăuga un ingredient suplimentar – la o pizza, de exemplu – care va conta ca o porție?

Verificați meniul pentru începuturi și părți și nu vă fie teamă să vă întrebați dacă bucătarul poate adăuga legume aburite într-un vas sau fructe într-o budincă. În loc să comandați chipsuri, cereți o salată proaspătă sau câteva legume prăjite.

Aflați mai multe despre alimentația sănătoasă .

5 pe zi când comandați o livrare de mâncare

Cum puteți adăuga o porție la o livrare? Dacă aveți un preparat chinezesc, de exemplu, adăugați legume prăjite.

Atunci când comandați o pizza, cereți ciuperci sau ardei în plus pentru a vă ajuta în ziua de 5 pe zi. Dacă aveți un curry, comandați o farfurie cu legume.

Fiți conștienți de faptul că unele preparate vegetale pot avea un conținut mare de grăsimi. Mâncărurile care vin într-un sos pe bază de roșii sau pe bază de legume sunt de obicei mai mici în grăsimi decât sosurile pe bază de cremă sau brânză. Legumele aburite sunt, în mod normal, mai scăzute în grăsimi decât cele prăjite

Cele mai multe preparate de luat masa și alte alimente rapide conțin niveluri ridicate de grăsimi, sare și zahăr, așa că le au doar ocazional sau în cantități mici, ca parte a unei diete echilibrate.

Aflați mai multe despre livrări mai sănătoase .

5 pe zi când mâncați afară

De ce nu comandați o salată umplută cu o varietate de legume pentru felul principal și cereți fie un pansament cu mai puține grăsimi, fie ca pansamentul să fie pe o parte, astfel încât să puteți adăuga mai puțin?

Cum veți adăuga 1 porție de fructe și legume la mâncare pe parcurs? Faceți din această întrebare o parte din rutina dvs. zilnică și veți atinge în curând ținta dvs. de 5 pe zi.

Mai multe sfaturi pe 5 pe zi

Aflați mai multe în De ce 5 pe zi?

Dacă aveți o întrebare la care nu răspundeți în întrebările noastre de 5 A Day , vă rugăm să trimiteți un e-mail echipei de 5 A Day la Public Health England: phe.enquiries@phe.gov.uk .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!