Sindromul de șoc toxic

Sindromul de șoc toxic (TSS) este o afecțiune rară, dar care poate pune viața cauzată de pătrunderea bacteriilor în organism și de eliberarea toxinelor dăunătoare.

Este adesea asociat cu utilizarea tamponului la femeile tinere, dar poate afecta pe oricine de orice vârstă – inclusiv bărbați și copii.

TSS se agravează foarte repede și poate fi fatală dacă nu este tratată prompt. Dar dacă este diagnosticat și tratat din timp, majoritatea oamenilor își fac o recuperare completă.

Simptomele sindromului de șoc toxic

Simptomele sindromului de șoc toxic (TSS) încep brusc și se agravează rapid. Ei includ:

Uneori este posibil să aveți și o rană pe pielea dvs. în care bacteriile au intrat în corpul dvs., dar este posibil să nu pară infectat.

Când să primiți sfaturi medicale

Sindromul de șoc toxic (TSS) este o urgență medicală.

Deși aceste simptome s-ar putea datora unei afecțiuni diferite, este important să contactați medicul dumneavoastră de familie, un serviciu local în afara orei sau 111 cât mai curând posibil dacă aveți o combinație a acestor simptome.

Este foarte puțin probabil să aveți TSS, dar aceste simptome nu trebuie ignorate.

Mergeți la cel mai apropiat departament de A&E sau sună la 112 și solicită imediat o ambulanță dacă aveți simptome severe sau se înrăutățesc rapid.

Dacă purtați un tampon, îndepărtați-l imediat. De asemenea, spuneți medicului dumneavoastră dacă ați folosit un tampon, a avut recent o arsură sau o vătămare a pielii sau dacă aveți o infecție a pielii, cum ar fi un boil .

Dacă un medic suspectează că ai TSS, vei fi trimis imediat la spital.

Tratament pentru sindromul de șoc toxic

Dacă aveți sindrom de șoc toxic (TSS), veți fi internat la spital și poate fi necesar să fie tratat într-o unitate de terapie intensivă .

Tratamentul pentru TSS poate implica:

 • antibiotice pentru tratarea infecției
 • în unele cazuri, anticorpi purificați care au fost scoși din sângele donat, cunoscut sub numele de imunoglobulină comună, pot fi, de asemenea, administrați pentru a ajuta organismul să lupte împotriva infecției
 • oxigen pentru a ajuta la respirație
 • lichide pentru a preveni deshidratarea și deteriorarea organelor
 • medicament pentru a ajuta la controlul tensiunii arteriale
 • dializă dacă rinichii încetează să funcționeze
 • în cazuri severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului mort. Rar, poate fi necesară amputarea zonei afectate

Majoritatea oamenilor vor începe să se simtă mai bine în câteva zile, dar poate dura câteva săptămâni până când sunteți suficient de bine pentru a ieși din spital.

Cauzele sindromului de șoc toxic

Sindromul de șoc toxic (TSS) este cauzat fie de stafilococ, fie de bacteriile streptococului.

Aceste bacterii trăiesc în mod normal pe piele și în nas sau pe gură, fără a provoca rău, dar dacă ajung mai adânc în organism, pot elibera toxinele care afectează țesuturile și pot opri funcționarea organelor.

Aceste lucruri vă pot crește riscul de a primi TSS:

TSS nu este răspândit de la persoană la persoană. Nu-i dezvolți imunitatea față de ea odată ce ai avut-o, așa că poți obține mai mult de o dată.

Prevenirea sindromului de șoc toxic

Următoarele lucruri vă pot reduce riscul de sindrom de șoc toxic (TSS):

 • tratați rănile și arsurile rapid și primiți sfaturi medicale dacă observați semne ale unei infecții, cum ar fi umflarea, roșeața și creșterea durerii
 • folosiți întotdeauna un tampon cu cea mai mică absorbție potrivită pentru perioada dvs.
 • alternează între tampoane și un prosop sanitar sau o cămașă de chiloți în perioada ta
 • spălați-vă mâinile înainte și după introducerea unui tampon
 • schimbați tampoanele în mod regulat – de câte ori este recomandat pe ambalaj (de obicei cel puțin la 4 până la 8 ore)
 • nu aveți niciodată mai mult de un tampon în vagin la un moment dat
 • când utilizați un tampon noaptea, introduceți un tampon proaspăt înainte de a merge la culcare și îndepărtați-l când vă treziți
 • eliminați un tampon la sfârșitul perioadei
 • atunci când utilizați contracepția barierei feminine, urmați instrucțiunile producătorului despre cât timp îl puteți lăsa să intre

Este o idee bună să evitați utilizarea tampoanelor sau contracepției barierei feminine dacă ați avut TSS înainte.