Perioade

O perioadă este partea ciclului menstrual când o femeie sângerează din vaginul ei timp de câteva zile.

Pentru majoritatea femeilor acest lucru se întâmplă la fiecare 28 de zile, dar este frecvent ca perioadele să fie mai mult sau mai puțin frecvente decât aceasta, variind de la ziua 21 la ziua 40 a ciclului menstrual.

Perioada dvs. poate dura între 3 și 8 zile, dar va dura de obicei aproximativ 5 zile. Sângerarea tinde să fie cea mai grea în primele 2 zile.

Când perioada ta va fi cea mai grea, sângele va fi roșu. În zilele mai deschise, poate fi roz, maro sau negru.

Vei pierde aproximativ 30 până la 72 ml (5 – 12 lingurițe) de sânge în perioada ta, deși unele femei sângerează mai greu decât aceasta.

Citiți mai multe despre perioadele grele , durerile , perioadele neregulate și perioadele oprite sau ratate .

Când încep perioadele?

Perioadele încep de obicei în jurul vârstei de 12 ani, deși unele fete le vor începe mai devreme sau mai târziu.

Întârzierea perioadelor de început nu este de obicei un motiv de îngrijorare. Majoritatea fetelor vor avea perioade regulate între 16 și 18 ani.

Citiți mai multe despre fete și pubertate .

Produse sanitare

Produsele sanitare se înmoaie sau colectează sângele degajat în perioada ta. Principalele tipuri de produse sanitare sunt:

  • tampoane sanitare
  • tampoane interne
  • cupe menstruale

Tampoane sanitare

Seturile sanitare sunt benzi de umplutură care au o parte lipicioasă pe care o atașezi de lenjerie, pentru a le ține în loc. O parte a plăcuței este realizată dintr-un material absorbant care înmoaie sângele.

Pernelurile sunt de multe dimensiuni, astfel încât să puteți alege una care să se potrivească cât de grea sau ușoară este perioada dvs.

Pantalonii sunt un tip mai mic și mai subțire de tampon sanitar care poate fi utilizat în zilele în care perioada dvs. este foarte ușoară.

tampoane interne

Tamponii sunt niște tuburi mici de vată pe care le introduceți în vagin pentru a înmuia sângele înainte de a ieși din corp.

Există 2 tipuri de tampon – care vin cu un aplicator și altele fără un aplicator pe care îl introduceți cu degetele. În ambele cazuri, există un șir la un capăt al tamponului, pe care îl trageți pentru al elimina.

Tamponii vin cu instrucțiuni care explică modul de utilizare a acestora. Dacă tamponul este introdus corect, nu trebuie să îl simți în interiorul tău. Dacă îl poți simți sau doare, s-ar putea să nu fie în mod corespunzător.

Nu este posibil ca un tampon să se blocheze sau să se piardă în interiorul tău. Vaginul tău îl ține ferm și se extinde în interiorul tău în timp ce înmoaie sângele.

Pentru mai multe informații, citiți:

Căni menstruale

Cupele menstruale sunt o alternativă la tampoane și tampoane sanitare. Cupa este fabricată din silicon și o pui în interiorul vaginului.

Cupe menstruale colectează sângele, mai degrabă decât să-l absoarbă. Spre deosebire de tampoane și tampoane sanitare, care sunt aruncate după ce au fost folosite, puteți spăla cupe menstruale și puteți să le folosiți din nou.

PMS (sindrom premenstrual)

Modificările nivelului hormonal al corpului înainte de perioada dvs. pot provoca modificări fizice și emoționale.

Aceasta este cunoscută sub numele de PMS (sindrom premenstrual) sau PMT (tensiune premenstruală).

Există multe simptome posibile ale PMS , dar simptomele tipice includ:

Aceste simptome se îmbunătățesc, de obicei, atunci când începe perioada și dispare câteva zile după aceea. Nu toate femeile care au perioade primesc PMS.

A rămâne însărcinată

Să lucrezi când poți rămâne însărcinată – timpul fertil – poate fi dificil. Este în jurul perioadei în care ovulați, care este cu aproximativ 12 până la 14 zile înainte de începerea perioadei următoare.

Dar sperma poate supraviețui în corpul unei femei până la 7 zile înainte de apariția ovulației. Aceasta înseamnă că timpul fertil se extinde mai devreme în ciclul tău.

Puteți calcula momentul în care va începe perioada și ora maximă de ovulație folosind un calendar de perioade online .

Nu puteți rămâne însărcinată dacă nu ovulați. Unele metode hormonale de contracepție, cum ar fi pilula contraceptivă , plasture contraceptive și injecțiile contraceptive , funcționează prin prevenirea ovulației.

Citiți mai multe despre ciclul menstrual , fertilitate , contracepție și rămâneți însărcinată .

Modificări în perioadele dvs.

Perioadele dvs. se pot schimba – de exemplu, acestea pot dura mai mult sau pot fi mai ușoare. Acest lucru nu înseamnă neapărat că există o problemă, dar trebuie investigat.

Puteți vedea medicul dumneavoastră de familie, sau puteți vizita cea mai apropiată clinică de femei sau clinică contraceptivă .

Sângerarea între perioade , sângerarea după ce a făcut sex sau sângerarea după menopauză trebuie verificată de un medic.

Poate fi cauzată de o infecție, anomalii la nivelul gâtului uterin (colul uterin) sau, în cazuri rare, poate fi cancer .

Ai putea fi însărcinată dacă pierzi o perioadă și ai făcut sex. Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă ați făcut un test de sarcină, iar rezultatul este negativ (nu sunteți gravidă) și ați ratat 3 perioade consecutive.

Aceștia vor investiga cauza și vor recomanda orice tratament necesar.

Citiți mai multe despre perioadele oprite sau ratate .

Când se opresc perioadele?

Perioadele tale vor continua până când vei ajunge la menopauză , ceea ce se întâmplă de obicei când ai sfârșitul anilor 40 până la mijlocul anilor 50. În Marea Britanie, vârsta medie a menopauzei este de 51 de ani.

Perioadele dvs. pot începe să devină mai puțin frecvente peste câteva luni sau ani înainte de a se opri cu totul. În unele cazuri, acestea se pot opri brusc.