Durerile menstruale

Durerea periodică este frecventă și o parte normală a ciclului menstrual. Majoritatea femeilor o obțin la un moment dat în viața lor.

De obicei, este simțită ca crampe musculare dureroase în burtă, care se poate răspândi la spate și la coapse.

Durerea vine uneori în spasme intense, în timp ce alteori poate fi plictisitoare, dar mai constantă.

Poate varia, de asemenea, cu fiecare perioadă. Unele perioade pot provoca disconfort puțin sau deloc, în timp ce altele pot fi mai dureroase.

Uneori este posibil să suferiți dureri pelvine chiar și atunci când nu aveți perioada.

Ce provoacă dureri de perioadă?

Durerea periodică se întâmplă atunci când peretele muscular al uterului se strânge (se contractă). Contracțiile ușoare apar în continuu în pântecul tău, dar de obicei sunt atât de ușoare încât majoritatea femeilor nu le pot simți.

În timpul perioadei tale, peretele pântecelui începe să se contracte mai puternic pentru a ajuta căptușirea pântecelui se varsă ca parte a perioadei tale.

Când peretele pântecelui se contractă, acesta comprimă vasele de sânge care se înfășoară pântecele tău. Acest lucru reduce temporar alimentarea de sânge – și de oxigen – în pântecele tău. Fără oxigen, țesuturile din pântecele dvs. eliberează substanțe chimice care declanșează durerea.

În timp ce corpul tău eliberează aceste substanțe chimice care provoacă durere, produce și alte substanțe chimice numite prostaglandine. Acestea încurajează mușchii uterului să se contracte mai mult, crescând în continuare nivelul durerii.

Nu se știe de ce unele femei au dureri mai mari decât altele. S-ar putea ca unele femei să aibă o acumulare de prostaglandine, ceea ce înseamnă că au o contracție mai puternică.

Dureri periodice cauzate de o afecțiune medicală

Mai puțin frecvent, durerea de perioadă poate fi cauzată de o afecțiune medicală de bază.

Durerea periodică legată de o afecțiune medicală de bază tinde să afecteze femeile în vârstă. Femeile cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani sunt cele mai frecvent afectate.

Afecțiunile medicale care pot provoca dureri periodice includ:

 • endometrioza – în cazul în care celulele care se alătură în mod normal uterului cresc în alte locuri, cum ar fi în trompele uterine și în ovare; aceste celule pot provoca dureri intense atunci când se varsă
 • fibroame – tumori necanceroase care pot crește în sau în jurul pântecului și vă pot face perioadele grele și dureroase
 • boala inflamatorie pelvină – în cazul în care pântecele, trompele uterine și ovarele se infectează cu bacterii, determinându-le să se inflameze sever
 • adenomioza – în cazul în care țesutul care se alătură în mod normal uterului începe să crească în peretele muscular al pântecelui, ceea ce face ca perioadele dvs. să fie deosebit de dureroase

Dureri periodice cauzate de dispozitivele contraceptive

Un dispozitiv intrauterin (DIU) este un tip de contracepție din cupru și plastic care se potrivește în interiorul pântecului. Uneori, poate provoca dureri de perioadă, în special în primele câteva luni după introducerea sa.

Puteți observa o modificare a modului normal de durere dacă durerea dvs. de perioadă este legată de o afecțiune medicală sau de un DIU contraceptiv. De exemplu, durerea poate fi mai severă sau poate dura mult mai mult decât în mod normal.

De asemenea, puteți avea:

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți oricare dintre aceste simptome, precum și dureri de perioadă.

Cât va dura durerea mea?

Durerea periodică începe de obicei când începe sângerarea dvs., deși unele femei au dureri cu câteva zile înainte de începerea perioadei.

Durerea durează de obicei 48 până la 72 de ore, deși poate dura mai mult. De obicei, este cel mai rău când sângerarea dvs. este cea mai grea.

Fetele tinere au adesea dureri de perioadă atunci când încep să obțină perioade. Citiți mai multe despre perioadele de început .

Durerea periodică care nu are o cauză de bază tinde să se îmbunătățească pe măsură ce o femeie îmbătrânește. Multe femei observă, de asemenea, o îmbunătățire după ce au avut copii.

Cum pot trata durerea de perioadă?

În majoritatea cazurilor, durerea este suficient de ușoară pentru a trata acasă.

Analgezicele

Puteți lua ibuprofen și aspirină pentru a vă ajuta să vă gestionați durerea.

Cu toate acestea, nu luați ibuprofen sau aspirină dacă aveți astm sau probleme la stomac, rinichi sau ficat. Aspirina nu trebuie luată de nimeni sub 16 ani.

Ați putea încerca, de asemenea, paracetamol , dar studiile au arătat că nu reduce durerea, precum și ibuprofenul sau aspirina.

Dacă calmantele obișnuite nu ajută, medicul dumneavoastră de familie poate prescrie un calmant mai puternic, precum naproxen sau codeină .

Alte măsuri de auto-ajutor pentru a încerca

Puteți încerca, de asemenea:

 • încetarea fumatului – se crede că fumatul crește riscul de durere pe perioade
 • exerciții fizice – este posibil să nu simțiți exerciții fizice într-o perioadă dureroasă, dar a fi activ poate reduce durerea; încercați niște înot blând, mers pe jos sau cu bicicleta
 • căldură – punerea unui tampon de căldură sau a unei sticle de apă caldă (învelite într-un prosop de ceai) pe burtă poate ajuta la reducerea durerii
 • baie caldă sau duș – făcând o baie caldă sau un duș vă poate alina durerea și vă poate ajuta să vă relaxați
 • masajmasajul ușor, circular, în jurul abdomenului inferior poate ajuta, de asemenea, la reducerea durerii
 • tehnici de relaxare – activitățile de relaxare, cum ar fi yoga sau pilates , vă pot ajuta să vă distrageți sentimentele de durere și disconfort
 • stimularea nervoasă electronică transcutanată (TENS) – un dispozitiv mic cu baterie, care îți oferă un curent electric ușor burtei pentru a ajuta la reducerea durerii

Când ar trebui să-mi văd medicul de familie?

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți dureri severe de timp sau dacă modelul dvs. normal de schimbări de perioade – de exemplu, dacă perioadele dvs. devin mai grele decât de obicei sau neregulate.

Contraceptive care pot ajuta durerea

Medicul dumneavoastră poate să vă administreze pilula contraceptivă . Acest lucru poate ușura durerile perioadei, deoarece subțiază căptușirea uterului și reduce cantitatea de prostaglandină eliberată de corpul tău.

O căptușeală a uterului mai subțire înseamnă că mușchii uterului nu trebuie să se contracte la fel de mult când se varsă. Perioada ta va fi și mai ușoară.

Dacă pilula contraceptivă nu este potrivită pentru dumneavoastră, implantul contraceptiv sau injecția contraceptivă sunt alternative bune.

De asemenea, sistemul intrauterin Mirena (IUS) poate ajuta uneori cu perioade dureroase.

Făcând examen pelvin

Medicul dumneavoastră poate dori să efectueze o examinare pelvină pentru a ajuta la diagnosticarea sau excluderea altor cauze ale durerii din perioada ta.

Vă vor introduce degetele mănuși și lubrifiate în vagin pentru a simți orice anomalii la nivelul uterului sau la ovare.

Examinarea nu va fi efectuată fără permisiunea dvs. Puteți, de asemenea, să cereți să aveți un medic de sex feminin, să alegeți să aveți un prieten sau o rudă prezentă sau o asistentă medicală care să acționeze ca o capperă.

În unele cazuri, medicul dumneavoastră de familie poate comanda, de asemenea, o ecografie pelvină, care poate prezenta anomalii.

Recomandare la un specialist

Dacă durerea dvs. nu a fost controlată după 3 luni de tratament cu analgezice sau un contraceptiv hormonal adecvat, medicul dumneavoastră poate să vă adreseze unui specialist, care va fi de obicei ginecolog.

Aceasta este pentru teste suplimentare pentru a exclude o afecțiune medicală care stă la baza.

Teste suplimentare

Pentru a ajuta la aflarea durerii din perioada ta, un medic ginecolog ar putea avea nevoie să efectueze:

 • un test de urină sau sânge
 • ecografie pelvină ) – unde undele sonore de înaltă frecvență sunt utilizate pentru a produce o imagine a interiorului corpului; este nedureros și va prezenta orice anomalii în organele de reproducere
 • laparoscopie – sub anestezic general, în abdomen se face o tăietură mică prin care se introduce un telescop fibro-optic; poate fi folosit pentru a vă privi organele interne, precum și pentru a lua probe de țesut (o biopsie )
 • histeroscopie – permite examinarea interiorului uterin folosind un telescop fibro-optic; este trecut prin vagin și în pântec pentru a verifica anomalii

Tratarea unei afecțiuni medicale subiacente

Dacă durerea dvs. de perioadă este cauzată de o afecțiune medicală de bază, tratamentul dvs. va depinde de ce afecțiune aveți.

De exemplu, boala inflamatorie pelvină (PID) poate necesita antibiotice pentru a trata infecția, în timp ce fibroamele pot fi nevoite să fie îndepărtate chirurgical.

Durerea poate afecta fertilitatea?

Durerea periodică care face parte din ciclul menstrual normal nu vă va afecta fertilitatea. Cu toate acestea, dacă cauza este o afecțiune medicală, aceasta vă poate afecta fertilitatea.

De exemplu, endometrioza și boala inflamatorie pelvină pot provoca cicatrici și acumularea de țesut în trompele tale uterine, ceea ce face mai greu pentru spermatozoizi să ajungă și să fertilizeze un ovul.