Incontinenta urinara

Incontinența urinară este trecerea neintenționată a urinei. Este o problemă comună gândită să afecteze milioane de oameni.

Există mai multe tipuri de incontinență urinară, inclusiv:

 • incontinență de stres – când scurgerea de urină în momentele în care vezica este sub presiune; de exemplu, când tușești sau râzi
 • incontinență de urgență – atunci când scurge urina în timp ce simți o dorință bruscă, intensă de a face pipi, sau curând după aceea
 • incontinență revărsată (retenție cronică urinară) – atunci când nu poți să-ți goli complet vezica, ceea ce provoacă scurgeri frecvente
 • incontinență totală – când vezica dumneavoastră nu poate stoca deloc urină, ceea ce vă determină să treceți urina în mod constant sau aveți scurgeri frecvente

De asemenea, este posibil să aveți un amestec atât de stres, cât și de incontinență urinară.

Aflați mai multe despre simptomele incontinenței urinare .

Când să solicitați sfaturi medicale

Consultați un medic de familie dacă aveți orice tip de incontinență urinară. Incontinența urinară este o problemă comună și nu ar trebui să te simți jenat vorbind cu ei despre simptomele tale.

Acesta poate fi și primul pas către găsirea unei modalități de gestionare eficientă a problemei.

Incontinența urinară poate fi, de obicei, diagnosticată după o consultație cu un medic de familie, care va întreba despre simptomele dvs. și poate face un examen pelvin sau rectal, în funcție de dacă aveți vagin sau penis.

De asemenea, medicul medical vă poate sugera să păstrați un jurnal în care observați cât de mult beți lichid și cât de des trebuie să urinați.

Aflați despre diagnosticarea incontinenței urinare .

Cauzele incontinenței urinare

Incontinența de stres este de obicei rezultatul slăbirii sau afectării mușchilor folosiți pentru a preveni urinarea, cum ar fi mușchii podelei pelvine și sfincterul uretral.

Incontinența de urgență este de obicei rezultatul unei supraactivități a mușchilor detrusori, care controlează vezica.

Incontinența de preaplin este adesea cauzată de o obstrucție sau blocaj la nivelul vezicii urinare, ceea ce împiedică golirea completă a acestuia.

Incontinența totală poate fi cauzată de o problemă cu vezica urinară de la naștere, de o leziune a coloanei vertebrale sau de o gaură mică, ca un tunel care se poate forma între vezică și o zonă din apropiere (fistula).

Anumite lucruri pot crește șansele de incontinență urinară, inclusiv:

 • sarcina și nașterea vaginală
 • obezitate
 • un istoric familial de incontinență
 • creșterea vârstei – deși incontinența nu este o parte inevitabilă a îmbătrânirii

Aflați mai multe despre cauzele incontinenței urinare .

Tratarea incontinenței urinare

Tratamente nechirurgicale

Inițial, un medic de familie poate sugera câteva măsuri simple pentru a vedea dacă vă ajută să vă îmbunătățiți simptomele.

Acestea pot include:

De asemenea, puteți beneficia de utilizarea de produse pentru incontinență , cum ar fi tampoane absorbante și urinare manuale.

Medicamentul poate fi recomandat dacă nu mai puteți gestiona simptomele.

Aflați mai multe despre tratamentele nechirurgicale pentru incontinența urinară .

Tratamente chirurgicale

Chirurgia poate fi, de asemenea, luată în considerare. Procedurile care vi se potrivesc vor depinde de tipul de incontinență pe care îl aveți.

Tratamentul chirurgical pentru incontinența de stres, cum ar fi o procedură de sling, este utilizat pentru a reduce presiunea asupra vezicii urinare sau pentru a întări mușchii care controlează urinarea.

Chirurgia pentru tratarea incontinenței de urgență include mărirea vezicii urinare sau implantarea unui dispozitiv care stimulează nervul care controlează mușchii detrusori.

Aflați mai multe despre operații și proceduri pentru incontinența urinară .

Prevenirea incontinenței urinare

Nu este întotdeauna posibil să preveniți incontinența urinară, dar puteți face unele măsuri care pot ajuta la reducerea șanselor de a se întâmpla.

Acestea includ:

 • menținerea unei greutăți sănătoase
 • evitarea sau reducerea alcoolului
 • rămânând activ – în special, asigurându-vă că mușchii planșei pelviene sunt puternici

Greutate sănătoasă

A fi obez poate crește riscul de incontinență urinară. S-ar putea să vă puteți scădea riscul menținând o greutate sănătoasă prin exerciții fizice regulate și alimentație sănătoasă .

Folosiți calculatorul de greutate sănătos pentru a vedea dacă sunteți o greutate sănătoasă pentru înălțimea dvs.

Obțineți mai multe informații și sfaturi despre pierderea în greutate .

Obiceiuri de băut

În funcție de problema particulară a vezicii urinare, un Medic de familie vă poate sfătui despre cantitatea de lichide pe care ar trebui să o beți.

Dacă aveți incontinență urinară, reduceți alcoolul și băuturile care conțin cofeină, precum ceai, cafea și cola. Acestea pot determina rinichii să vă producă mai multă urină și să vă irite vezica urinară.

Limita săptămânală recomandată pentru consumul de alcool este de 14 unități.

O unitate de alcool reprezintă aproximativ jumătate de halbă de rezerve normale sau o singură măsură (25 ml) de băuturi spirtoase.

Aflați mai multe despre unitățile de alcool .

Dacă trebuie să urinați frecvent în timpul nopții (nocturie), încercați să beți mai puțin în ore înainte de culcare. Cu toate acestea, asigurați-vă că mai beți suficiente lichide în timpul zilei.

Exerciții de podea pelvină

Să fii gravidă și să nască poate slăbi mușchii care controlează fluxul de urină din vezica urinară. Dacă sunteți gravidă, întărirea mușchilor podelei tale poate ajuta la prevenirea incontinenței urinare.

Aflați mai multe despre exerciții fizice în timpul sarcinii .

Toată lumea poate beneficia de consolidarea mușchilor podelei pelvine cu exerciții ale podelei pelvine.

Aflați mai multe despre exercițiile podelei pelvine .