Probioticele

Probioticele sunt bacterii vii și drojdii promovate ca având diverse beneficii pentru sănătate. De obicei, sunt adăugate la iaurturi sau luate ca suplimente alimentare și sunt adesea descrise ca fiind „bune” sau „prietenoase”.

Se consideră că probioticele ajută la refacerea echilibrului natural al bacteriilor din intestin (inclusiv stomacul și intestinele) atunci când este afectată de o boală sau tratament.

Există unele dovezi că probioticele pot fi de ajutor în unele cazuri, cum ar fi prevenirea diareei când luați antibiotice și contribuirea la ușurarea unor simptome ale sindromului de colon iritabil (IBS).

Dar există puține dovezi care să susțină multe afirmații despre sănătate făcute despre acestea. De exemplu, nu există dovezi care să sugereze că probioticele pot ajuta la tratarea eczemelor.

Dar, pentru majoritatea oamenilor, probioticele par să fie în siguranță. Dacă doriți să le încercați și aveți un sistem imunitar sănătos, acestea nu ar trebui să provoace efecte secundare neplăcute.

Probleme de care trebuie să aveți cunoștință

Dacă aveți în vedere să încercați probiotice, există câteva probleme de care trebuie să fiți conștienți.

Probioticele sunt clasificate în general ca alimente și nu medicamente, ceea ce înseamnă că nu trec prin testarea riguroasă a medicamentelor.

Datorită modului în care sunt reglementate probioticele, nu putem fi întotdeauna siguri că:

  • produsul conține de fapt bacteriile înscrise pe eticheta alimentară
  • produsul conține suficiente bacterii pentru a avea un efect
  • bacteriile sunt capabile să supraviețuiască suficient de mult pentru a ajunge la intestinul tău

Există multe tipuri diferite de probiotice care pot avea efecte diferite asupra organismului și nu se știe prea multe despre care tipuri sunt cele mai bune.

Puteți găsi un anumit tip de probiotice ajută la o problemă. Dar acest lucru nu înseamnă că va ajuta și alte probleme sau că și alte tipuri de probiotice vor funcționa la fel de bine.

Și este probabil să existe o diferență imensă între probioticele de grad farmaceutic, care arată o promisiune în studiile clinice și iaurturile și suplimentele vândute în magazine.