Etichete alimentare

Etichetele nutriționale te pot ajuta să alegi între produse și să verifici cantitatea de alimente pe care le consumi, care conțin grăsimi, sare și zaharuri adăugate.

Majoritatea alimentelor preambalate au o etichetă nutrițională pe partea din spate sau pe partea laterală a ambalajului.

Aceste etichete includ informații despre energie în kilojoules (kJ) și kilocalorii (kcal), denumite de obicei calorii .

De asemenea, includ informații despre grăsimi , saturați (grăsimi saturate) , carbohidrați, zaharuri , proteine și sare .

Toate informațiile despre nutriție sunt furnizate la 100 de grame și uneori pe porție de aliment.

Supermarketurile și producătorii de produse alimentare evidențiază acum energia, grăsimea, grăsimea saturată, zaharurile și conținutul de sare de pe fața ambalajului, alături de aportul de referință pentru fiecare dintre acestea.

Puteți utiliza etichete nutriționale pentru a vă ajuta să alegeți o dietă mai echilibrată.

Pentru o dietă echilibrată:

  • mănâncă cel puțin 5 porții dintr-o varietate de fructe și legume în fiecare zi
  • mese de bază pe cartofi, pâine, orez, paste sau alte carbohidrați amidonici – alege, dacă este posibil, întregi sau fibre mai mari
  • au unele produse lactate sau lactate , cum ar fi băuturile de soia și iaurturile – alegeți opțiuni cu conținut mai scăzut de grăsimi și zahăr
  • mănâncă niște fasole, legume , pește , ouă , carne și alte proteine – vizează 2 porții de pește în fiecare săptămână, dintre care 1 ar trebui să fie uleioase, cum ar fi somonul sau macroule
  • alege uleiuri și spreaduri nesaturate și consumă-le în cantități mici
  • bea multe lichide – guvernul recomandă 6 până la 8 căni sau pahare pe zi

Dacă aveți alimente și băuturi cu conținut ridicat de grăsimi, sare și zahăr, luați-le mai rar și în cantități mici.

Încercați să alegeți o varietate de alimente diferite din cele 4 grupuri principale de alimente.

Majoritatea oamenilor din Marea Britanie mănâncă și beau prea multe calorii, prea multă grăsime, zahăr și sare și nu sunt suficiente fructe, legume, pește gras sau fibre .

Aflați mai multe despre consumul unei diete echilibrate

Etichete nutriționale pe partea din spate sau pe partea laterală a ambalajului

Etichetele nutriționale sunt adesea afișate sub forma unui panou sau grilă pe partea din spate sau pe partea laterală a ambalajului.

Acest tip de etichetă include informații despre energie (kJ / kcal), grăsimi, saturați (grăsimi saturate), carbohidrați, zaharuri, proteine și sare.

De asemenea, poate oferi informații suplimentare cu privire la anumiți nutrienți, cum ar fi fibrele. Toate informațiile despre nutriție sunt furnizate la 100 de grame și uneori pe porție.

De unde știu dacă un aliment are un conținut mare de grăsimi, grăsimi saturate, zahăr sau sare?

Există linii directoare care să vă spună dacă un aliment are un conținut mare de grăsimi, grăsimi saturate, sare, zahăr sau nu.

Acestea sunt:

Grăsime totală

Mare: mai mult de 17,5 g de grăsime la 100 g
Scăzut: 3g de grăsime sau mai puțin la 100g

Grăsime saturată

Mare: mai mult de 5 g de grăsimi saturate la 100 g
Scăzut: 1,5 g de grăsimi saturate sau mai puțin la 100 g

Zaharuri

Mare: mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g
Scăzut: 5 g de zaharuri totale sau mai puțin la 100 g

Sare

Mare: mai mult de 1,5 g sare pentru 100 g (sau 0,6 g sodiu)
Scăzut: 0,3 g sare sau mai puțin la 100 g (sau 0,1 g sodiu)

De exemplu, dacă încercați să reduceți grăsimea saturată, mâncați mai puține alimente care au mai mult de 5g de grăsimi saturate la 100g.

Unele etichete nutriționale din partea din spate sau din partea ambalajului oferă, de asemenea, informații despre aporturile de referință.

Etichete nutriționale pe fața ambalajului

Majoritatea marilor supermarketuri și mulți producători de produse alimentare prezintă, de asemenea, informații nutriționale pe partea din față a alimentelor preambalate.

Acest lucru este foarte util atunci când doriți să comparați diferite produse alimentare dintr-o privire.

Etichetele frontale de pachet oferă, de obicei, un ghid rapid pentru:

  • energie
  • conținut de grăsime
  • continut de grasimi saturate
  • conținut de zaharuri
  • conținut de sare

Aceste etichete oferă informații despre numărul de grame de grăsimi, grăsimi saturate, zaharuri și sare și cantitatea de energie (în kJ și kcal) într-o porție sau o porție a alimentului.

Dar fiți conștienți că ideea producătorului de o porție poate fi diferită de a voastră.

Unele etichete nutriționale din fața ambalajelor oferă și informații despre aporturile de referință.

Aporturi de referință

Etichetele nutriționale pot furniza informații despre modul în care un anumit produs alimentar sau băutură se încadrează în dieta dvs. recomandată zilnic.

Aporturile de referință sunt orientări cu privire la cantitatea aproximativă de nutrienți particulari și energie necesară pentru o dietă sănătoasă.

Aflați mai multe despre aporturile de referință pentru adulți

Codificare de culoare roșie, chihlimbar și verde

Etichetarea semaforului alimentar

Credit:

NHSD / Annabel King


Unele etichete nutriționale din fața ambalajelor folosesc codificarea culorilor roșu, chihlimbar și verde.

Informațiile nutriționale codate în culori vă spun dintr-o privire dacă alimentele au cantități mari, medii sau mici de grăsimi, grăsimi saturate, zaharuri și sare:

  • roșu înseamnă mare
  • chihlimbar înseamnă mediu
  • verde înseamnă scăzut

Pe scurt, cu cât este mai verde pe etichetă, cu atât este mai sănătoasă alegerea. Dacă cumpărați pe etichetă un aliment care are tot sau mai ales verde, știți imediat că este o alegere mai sănătoasă.

Chihlimbar înseamnă nici mare, nici scăzut, așa că puteți mânca alimente cu tot sau mai ales chihlimbar pe etichetă de cele mai multe ori.

Dar orice roșu de pe etichetă înseamnă că mâncarea are un conținut mare de grăsimi, grăsimi saturate, sare sau zaharuri și acestea sunt alimentele pe care ar trebui să le reducem.

Încercați să mâncați aceste alimente mai rar și în cantități mici.

Lista ingredientelor

Majoritatea produselor alimentare preambalate au, de asemenea, o listă de ingrediente pe ambalaj sau o etichetă atașată.

Lista de ingrediente vă poate ajuta, de asemenea, să aflați cât de sănătos este produsul.

Ingredientele sunt listate în funcție de greutate, astfel încât ingredientele principale din alimentele ambalate vin întotdeauna pe primul loc.

Asta înseamnă că, dacă primele câteva ingrediente sunt ingrediente cu conținut ridicat de grăsimi, cum ar fi smântână, unt sau ulei, atunci mâncarea în cauză este un aliment bogat în grăsimi.

Sfaturi pentru cumpărături alimentare

Stai în culoarul supermarketului, căutând 2 produse similare, încercând să decizi care să alegi. Vrei să faci alegerea mai sănătoasă, dar te grăbești.

Dacă cumpărați mese gata, verificați dacă există o etichetă nutrițională pe partea din față a ambalajului și apoi vedeți cum opțiunile dvs. se acumulează când vine vorba de cantitatea de energie, grăsimi, grăsimi saturate, zaharuri și sare.

Dacă etichetele nutriționale folosesc codarea culorilor, veți găsi adesea un amestec de roșu, chihlimbar și verde.

Așadar, atunci când alegeți produse similare, încercați să mergeți la mai multe verzi și amberi și la mai puține roșii, dacă doriți să faceți o alegere mai sănătoasă.

Amintiți-vă însă, chiar și mâncărurile gata sănătoase pot fi mai mari în grăsimi și energie decât echivalentul de casă.

Și dacă faceți singur masa, puteți economisi și bani.

Obțineți sfaturi despre cum să mâncați pe un buget

Termeni de etichetare și siguranță alimentară

Pentru a afla mai multe despre etichetele alimentare, inclusiv ce înseamnă termenii „light / lite” și „low grass” și diferența dintre „use by” și „best before”, citiți mai multe despre termenii de etichetare a produselor alimentare .