Sfaturi de fitness pentru utilizatorii de scaune cu rotile

Folosiți greutăți de mână în timp ce sunt așezați într-un scaun cu rotile

Credit:

PHOVOIR / Alamy Stock Photo


Ca utilizator de scaune cu rotile, activarea vă va aduce beneficii importante pentru sănătate și vă poate ajuta, de asemenea, să gestionați viața de zi cu zi.

Exercițiile fizice aerobice obișnuite – genul care îți crește ritmul cardiac și te determină să rupi transpirația – și exercițiile de întărire a mușchilor sunt la fel de importante pentru sănătatea și bunăstarea utilizatorilor de scaune cu rotile, ca și pentru alți adulți.

Oricare ar fi preferințele și nivelul dvs. de abilitate fizică, va exista o activitate sau un sport pentru dumneavoastră.

Activitatea fizică nu trebuie să însemne sală sau sport competitiv, deși acestea pot fi opțiuni grozave. Activitatea poate lua multe forme și se poate întâmpla în multe locuri.

Pentru a vă îmbunătăți sănătatea, încercați să alegeți activități care vă îmbunătățesc sănătatea inimii și forța musculară.

Pentru sănătate generală, toți adulții cu vârsta cuprinsă între 19 și 64 de ani, inclusiv utilizatorii de scaune cu rotile, sunt sfătuiți să facă:

Nu vă faceți griji să atingeți imediat aceste ținte: este mai important să faceți ceva activ care vă place.

De ce ar trebui să te activezi

Activitatea fizică regulată este bună pentru bunăstarea fizică și psihică și poate fi o modalitate excelentă de a întâlni oameni noi.

Aflați mai multe în Beneficiile exercițiului .

Utilizarea unui scaun cu rotile poate face mai dificilă efectuarea unei activități fizice cardiovasculare care îți crește ritmul cardiac.

Manevrarea sau împingerea unui scaun cu rotile poate pune, de asemenea, o presiune deosebită asupra anumitor mușchi din partea superioară a corpului, ceea ce face tulpini sau alte leziuni.

Exercițiile de consolidare a mușchilor vă pot ajuta să vă gestionați scaunul cu rotile în viața de zi cu zi și să evitați aceste tipuri de afecțiuni.

Ce fel de activitate?

Felul de activități care vi se potrivesc depinde de nivelul dvs. de abilitate fizică și de tipurile de activități care vă atrag.

Scopul dvs. ar putea fi îmbunătățirea anumitor aspecte ale funcției fizice pentru a vă ajuta în viața de zi cu zi.

Sau poate căutați o stare de fitness îmbunătățită sau implicarea în sportul competițional.

Indiferent de nivelul dvs. de abilitate fizică și de încredere, există activități pe care le puteți face pentru a îmbunătăți starea de fitness.

Exercițiu cardiovascular

Există o serie de opțiuni disponibile pentru a face exerciții cardiovasculare într-un scaun cu rotile.

Scopul este să îți crești ritmul cardiac și să fii suficient de cald pentru a rupe o transpirație.

Ar trebui să fii ușor în respirație: suficient încât să poți ține în continuare o conversație, dar să nu cânti cuvintele unei melodii.

Dacă nu sunteți nefolosit sau nu ați făcut exerciții fizice de ceva timp, doriți să începeți cu ședințe de 10 minute și să creșteți treptat până la 20 de minute.

Idei de activitate:

  • înot
  • exerciții de șezut
  • antrenament pentru scaune cu rotile
  • sprint pentru scaun cu rotile – într-un studio sau la o pistă
  • folosind o mașină de canotaj adaptată pentru utilizarea scaunelor cu rotile
  • sport pentru scaune cu rotile, cum ar fi baschetul, netballul și badmintonul

Exercițiu de întărire musculară

Când vine vorba de exerciții de întărire musculară, ar trebui să acorde o atenție specială anumitor grupuri musculare.

Mișcarea repetată de împingere folosită pentru a împinge un scaun cu rotile înseamnă că mușchii pieptului și umerilor pot deveni strânși și predispuși la răni.

Între timp, mușchii spatelui, care nu sunt implicați în această mișcare de împingere, pot deveni mai slabi, deoarece nu sunt lucrați niciodată.

Din această cauză, este o idee bună să vă concentrați pe exerciții care lucrează mușchii mai mici care susțin mișcarea de împingere, cum ar fi mușchii umărului. Acest lucru poate ajuta la prevenirea rănilor.

De asemenea, puteți consolida mușchii spatelui, făcând exerciții care implică o mișcare de tragere, cum ar fi un pull-up .

Palatele de gimnastică cu echipament adaptat pentru utilizatorii de scaune cu rotile sunt un loc minunat pentru a desfășura activități de întărire musculară.

Unii utilizatori de scaune cu rotile constată, de asemenea, că pot face exerciții de întărire musculară la domiciliu folosind benzi de rezistență.

Incepe

Există diverse modalități de a afla mai multe despre activitățile care sunt potrivite pentru dvs. și de a găsi facilități locale.

  • Parasport este o organizație dedicată să ajute persoanele cu dizabilități să se implice în sport – folosiți expertul de autoevaluare Parasport pentru a găsi sportul potrivit pentru dvs.
  • Activitatea Alianță conduce Inițiativa Fitness Inclusiv (IFI), o schemă care asigură sălii de fitness sunt potriviți pentru persoanele cu dizabilități. Găsiți o sală de gimnastică IFI locală pe site-ul Alliance Alliance .
  • Centrul dvs. de recreere local trebuie să se asigure că oferă acces utilizatorilor de scaune cu rotile, în conformitate cu Legea privind discriminarea cu handicap . Dacă aveți întrebări despre centrul dvs. de recreere local, cum ar fi echipamentele de specialitate pe care le au sau dacă există sesiuni speciale pentru utilizatorii de scaune cu rotile, sună în față și întreabă.