„M-am străduit să ies din baie înainte de C25K”

Înainte de a porni canapeaua la 5K (C25K), Loraine Mosley era supraponderală, nu avea formă și, uneori, chiar se străduia să se ridice din baie.

Cu riscul de a dezvolta diabet, cartoful de canapea o singură dată a profitat de oportunitatea de a se potrivi atunci când un grup de colegi de muncă s-au provocat reciproc să facă C25K împreună.

Programul, cu alergările structurate și sfaturile sale de antrenament, a adus-o pe Loraine în obișnuința de a face exerciții fizice obișnuite și, în momentul în care a finalizat provocarea, a simțit un adevărat zumzet de la alergare.

Urmărind pe urmele multor absolvenți de C25K, ea și-a încercat parcul local, inițial doar pentru a rămâne activ, dar a devenit curând dependentă de alergările săptămânale gratuite de 5 km.

Un an și 31 de parcuri mai târziu, Loraine, din West Sussex, pierduse peste 20 de kg (3,1 piatră), aruncase 3 dimensiuni de rochii și se întoarse în anii – totul, spune ea, datorită alergării.

Cât de activ erați înainte de a începe Couch la 5K?

„Nu eram deloc activ – eram cu adevărat pe canapea. Câteva zile, mersul de la ușa din față până la mașina de pe alee a fost probabil cea mai mare activitate pe care am avut-o.

„Am mers la schi de câteva ori pe an, dar, pe măsură ce timpul a fost, mi se părea tot mai dificil. Picioarele mele nu erau suficient de puternice pentru a schia în alte condiții decât condiții perfecte și am început să stau foarte mult din ruleaza.“

Ce te-a motivat să faci Couch la 5K?

„Aveam nevoie să slăbesc – aveam 95 kg (15 piatră) – și să mă potrivesc. Am avut o competiție la birou, câțiva dintre noi începând C25K în același timp.

„Am stabilit o sancțiune pe care primul care a renunțat a trebuit să le cumpere celorlalți câte o sticlă de băutură, dar toate am făcut-o prin program.

„Nu a existat o băutură gratuită, dar am devenit mult mai sănătos, așa că cred că am câștigat cu toții până la urmă.”

Cum ai găsit Couch la 5K?

„Nu pot spune că mi-a plăcut tot programul. Au fost momente în care l-am urât! După prima alergare, a trebuit să mă culc o jumătate de oră. Nu puteam să cred cât de greu a fost. Acum ieșiți la fugă de o oră și simțiți-vă bine.

„Niciodată nu voi fi rapid, dar acest lucru nu este important pentru mine. C25K m-a ajutat să mă bucur de exerciții fizice. Simțindu-mi inima să bată mai repede … Îmi place senzația. Mă bucur de alergare pe care nu am mai cunoscut-o până acum.”

Cum te-a schimbat Couch la 5K?

„C25K m-a schimbat enorm. Am avut toleranță la glucoză afectată și am fost pe cale să diabet de tip 2. Am crescut atât de mare încât am început să mă lupt să ies din baie.

„Nu puteam să țin o conversație și să mă plimb pe nicio distanță și aveam nevoie de timp pentru a-mi respira spatele după ce am urcat scările. În ceea ce privește hainele, mă ridicam la 20 de ani – și arătam bătrân!

„Acum, nivelul meu de glucoză este normal, a trebuit să cumpăr un nou garderob – am pierdut peste 20 kg, iar blugii mei sunt acum de dimensiunea 14. Am mult mai multă energie, arată cu ani mai tineri și sunt mult mai puțin stresați.

„Am finalizat câteva alergări de 10 km și m-am înscris pentru prima mea jumătate de maraton. Pot alerga scările în timp ce am o conversație și nu mă gândesc nimic. Nu îmi face griji să intru și să ies din baie – doar bucurați-vă de viață mult mai mult ”.

Când a fost primul dvs. parkrun?

„S-a vorbit mult despre parkrun pe comunitatea C25K de pe site-ul HealthUnlocked. Mi s-a părut o evoluție naturală pentru mulți absolvenți C25K. Nu am mers la primul meu parkrun până nu am terminat C25K.

„Primul pe care l-am făcut a fost în august 2013. Un prieten și am fost de acord că vom încerca să alergăm o lună pentru a continua să rulăm după C25K. Într-un fel, asta s-a transformat într-o săptămână. Parkrun este captivant!”

Ți-a îmbunătățit parkrun rularea?

„Da, timpurile mele s-au îmbunătățit. Prima dată a fost de 41 de minute și 45 de secunde; cel mai bun meu personal este 33:55, dar știu că pot să fac mai bine. Tinta mea acum este să ajung la magia 30!”

Cu cine ai tendința să fugi?

„În general întâlnesc prieteni acolo, dar am tendința să alerg singuri. Vom avea o discuție înainte și după alergările noastre, dar fiecare alergăm în ritmul nostru. De fapt, am reușit să-mi duc soțul o dată, deși el a mers o parte din traseu! ”

Ai făcut prieteni noi făcând parkrun?

„Mi-am făcut prieteni noi prin alăturarea rulajelor. Cu siguranță, există o comunitate parkrun. Nu aș avea nicio calificare pentru a merge la un nou parkrun, dacă aș fi plecat de acasă într-o sâmbătă dimineață.”

Cum vă păstrează motivația Parkrun?

„Este distractiv! Faptul că este cronometrat îți oferă ceva pentru care să urmărești. La Tilgate, unde fac parcuri, nu o luăm întotdeauna prea în serios: alergăm regulat în fantezie!

„Întotdeauna există oameni care să vă încurajeze. Îmi plac mareșalii, care sunt cu toții voluntari .

„Să văd oameni mult mai în vârstă și mult mai tineri, dând-o la o parte îmi scuză scuzele cu privire la picioarele scurte sau să fiu bătrân, iar varietatea de forme și dimensiuni înseamnă că nu m-am simțit niciodată jenată de alergare”.

Ce vă place despre parkrun?

„Îmi place atmosfera și încurajarea pozitivă pentru toată lumea, nu doar pentru alergătorii din față; ador faptul că nu pot să mă copilăresc cu timpul. De asemenea, ajută Tilgate să fie un loc minunat – este frumos.

„De asemenea, îmi place că acum o pot face, în timp ce ani de zile nu aș fi avut o speranță să fug până acum.”