AVC – recuperare

Lezarea creierului cauzată de un accident vascular cerebral poate duce la probleme răspândite și de lungă durată.

Deși unele persoane se pot recupera rapid, multe persoane care suferă de un accident vascular cerebral au nevoie de sprijin pe termen lung pentru a-i ajuta să redobândească cât mai multă independență.

Acest proces de reabilitare depinde de simptome și de gravitatea acestora.

Adesea începe în spital și continuă acasă sau la o clinică locală din comunitatea ta.

Citește despre:

O echipă de specialiști diferiți vă poate ajuta cu reabilitarea, inclusiv fizioterapeuți, psihologi, terapeuți ocupaționali, terapeuți de vorbire și limbaj, dietiști și asistenți și medici specialiști.

Veți fi încurajat să participați activ la procesul de reabilitare și să lucrați cu echipa dvs. de îngrijire pentru a stabili obiective pe care doriți să le atingeți în timpul recuperării.

Mai jos sunt prezentate diferitele metode de tratament și reabilitare pentru unele dintre problemele comune cauzate de accidente vasculare cerebrale.

Vrei să afli mai multe?

Impactul psihologic

2 dintre cele mai frecvente probleme psihologice care pot afecta oamenii după un accident vascular cerebral sunt:

 • depresie – multe persoane se confruntă cu plâns intens, se simt fără speranță și se retrag din activitățile sociale
 • anxietate – în care oamenii experimentează sentimente generale de teamă și anxietate, uneori cu momente de anxietate intensă și necontrolată (anxietate)

Sentimentele de furie, frustrare și deznodământ sunt, de asemenea, frecvente.

Veți primi o evaluare psihologică de la un membru al echipei dumneavoastră de asistență medicală la scurt timp după accidentul vascular cerebral pentru a verifica dacă întâmpinați probleme emoționale.

Trebuie să vă oferiți sfaturi pentru a vă ajuta să faceți față impactului psihologic al AVC. Aceasta include impactul asupra relațiilor cu ceilalți membri ai familiei și asupra oricărei relații sexuale.

De asemenea, ar trebui să existe o revizuire regulată a problemelor de depresie și anxietate, precum și a simptomelor psihologice și emoționale în general.

Aceste probleme se pot rezolva de-a lungul timpului, dar dacă sunt severe sau durează mult timp, medicii de familie pot consulta persoanele pentru asistența medicală de specialitate de la un psihiatru sau un psiholog clinic.

Pentru unele persoane, medicamentele și terapiile psihologice, cum ar fi consilierea sau terapia cognitivă comportamentală (CBT) pot fi de ajutor.

CBT este o terapie care își propune să schimbe modul în care gândești despre lucruri pentru a produce o stare de spirit mai pozitivă.

Vrei să afli mai multe?

Impactul cognitiv

Cognitive este un termen care se referă la numeroasele procese și funcții pe care creierul le folosește pentru a prelucra informația.

Una sau mai multe funcții cognitive pot fi perturbate de un accident vascular cerebral, inclusiv:

 • comunicare
 • conștientizare spațială – având o conștientizare naturală a locului în care corpul tău este în raport cu mediul tău imediat
 • memorie
 • concentraţie
 • funcția executivă – capacitatea de a planifica, de a rezolva problemele și de a raționa despre situații
 • praxis – capacitatea de a desfășura activități fizice calificate, precum îmbrăcarea sau prepararea unei ceaiuri

Ca parte a tratamentului dvs., fiecare dintre funcțiile dvs. cognitive va fi evaluată și va fi creat un plan de tratament și reabilitare.

Puteți fi învățați o gamă largă de tehnici care vă pot ajuta să relaxați funcțiile cognitive perturbate, cum ar fi recuperarea abilităților dvs. de comunicare prin terapia vorbirii și a limbajului.

Există multe modalități de a compensa orice pierdere a funcției cognitive, cum ar fi utilizarea de auxiliare de memorie, jurnale și rutine pentru a ajuta la planificarea sarcinilor zilnice.

Majoritatea funcțiilor cognitive vor reveni cu timpul și reabilitarea, dar este posibil să constatați că nu se întorc la modul în care au fost înainte.

Daunele pe care un accident vascular cerebral le provoacă creierului crește, de asemenea, riscul de a dezvolta demență vasculară .

Acest lucru se poate întâmpla imediat după un accident vascular cerebral sau se poate dezvolta după ceva timp după ce accidentul vascular cerebral.

Vrei să afli mai multe?

Probleme de mișcare

Accidentele vasculare cerebrale pot provoca slăbiciune sau paralizie pe o parte a corpului și pot duce la probleme de coordonare și echilibru.

Multe persoane se confruntă, de asemenea, cu oboseală extremă (oboseală) în primele săptămâni după un accident vascular cerebral și pot avea, de asemenea, dificultăți în somn, făcându-le și mai obosite.

Ca parte a reabilitării tale, ar trebui să fii văzut de un kinetoterapeut, care va evalua amploarea oricărei dizabilități fizice înainte de a crea un plan de tratament.

Fizioterapia va implica deseori mai multe ședințe pe săptămână, concentrându-se pe domenii precum exerciții pentru îmbunătățirea forței musculare și depășirea oricăror dificultăți de mers.

Fizioterapeutul va lucra cu tine prin stabilirea obiectivelor. La început, acestea pot fi obiective simple, cum ar fi ridicarea unui obiect.

Pe măsură ce starea ta se îmbunătățește, obiective mai exigente pe termen lung, cum ar fi statul în picioare sau mersul pe jos, vor fi stabilite.

Un lucrător sau îngrijitor, cum ar fi un membru al familiei tale, va fi încurajat să se implice în fizioterapia ta.

Fizioterapeutul vă poate învăța ambele exerciții simple pe care le puteți face acasă.

Dacă aveți probleme cu mișcarea și anumite activități, cum ar fi spălarea și îmbrăcarea, puteți primi, de asemenea, ajutor de la un terapeut profesionist. Ei pot găsi modalități de a gestiona orice dificultate.

Terapia ocupațională poate implica adaptarea casei sau utilizarea echipamentelor pentru a facilita activitățile de zi cu zi și găsirea unor modalități alternative de realizare a sarcinilor cu care aveți probleme.

Vrei să afli mai multe?

Probleme de comunicare

După ce au suferit un accident vascular cerebral, multe persoane se confruntă cu probleme de vorbire și înțelegere, precum și de citit și scris.

Dacă părțile creierului responsabile de limbaj sunt deteriorate, aceasta se numește afazie sau disfazie.

Dacă există slăbiciune în mușchii implicați în vorbire ca urmare a afectării creierului, aceasta este cunoscută sub numele de disartrie .

Ar trebui să vedeți un terapeut de vorbire și limbaj cât mai curând posibil pentru o evaluare și să începeți terapia pentru a vă ajuta cu comunicarea dvs.

Aceasta poate implica:

 • exerciții pentru a vă îmbunătăți controlul asupra mușchilor de vorbire
 • utilizarea mijloacelor de comunicare – cum ar fi diagrame și ajutoare electronice
 • folosind metode alternative de comunicare – cum ar fi gesturi sau scriere

Aflați mai multe despre cum este tratată afazia

Puteți citi, de asemenea, ghidul nostru despre îngrijirea cuiva cu dificultăți de comunicare .

Vrei să afli mai multe?

Probleme de înghițire

Deteriorarea cauzată de un accident vascular cerebral vă poate întrerupe reflexul normal de înghițire, făcând posibilă intrarea în tubul de vânt a unor particule mici de alimente.

Problemele cu înghițirea sunt cunoscute sub numele de disfagie . Disfagia poate duce la leziuni pulmonare, ceea ce poate declanșa o infecție pulmonară (pneumonie) .

Este posibil să fie nevoie să fiți alimentat folosind un tub de alimentare în fazele inițiale de recuperare pentru a preveni disfagiile.

Tubul este de obicei introdus în nas și trecut în stomac (tubul nazogastric) sau poate fi conectat direct la stomac într-o operație mică efectuată folosind anestezic local (gastrostomie endoscopică percutanată sau PEG).

Pe termen lung, de obicei, veți vedea un terapeut de vorbire și limbaj de mai multe ori pe săptămână pentru a vă gestiona problemele de înghițire.

Tratamentul poate implica sfaturi pentru a ușura înghițirea, cum ar fi luarea mușcăturilor mai mici de alimente și sfaturi despre postură și exerciții pentru a îmbunătăți controlul mușchilor implicați în deglutiție.

Aflați mai multe despre cum este tratată disfagia

Vrei să afli mai multe?

Probleme vizuale

Accidentul vascular cerebral poate deteriora uneori părțile creierului care primesc, prelucrează și interpretează informațiile transmise de ochi.

Aceasta poate duce la pierderea jumătății câmpului vizual – de exemplu, doar să poți vedea partea stângă sau dreapta a ceea ce este în fața ta.

Accidentul vascular cerebral poate afecta și controlul mușchilor oculari. Aceasta poate provoca o viziune dublă.

Dacă aveți probleme cu vederea dvs. după un accident vascular cerebral, veți fi referit la un specialist pentru ochi numit ortoped, care vă poate evalua vederea și vă poate sugera posibile tratamente.

De exemplu, dacă ați pierdut o parte din câmpul dvs. vizual, vi se poate oferi terapie de mișcare a ochilor. Aceasta implică exerciții care să te ajute să privești în lateral cu vederea redusă.

De asemenea, vi se poate oferi sfaturi despre cum să îndepliniți sarcini care pot fi dificile dacă viziunea dvs. este redusă pe o parte, cum ar fi să vă îmbrăcați.

Vrei să afli mai multe?

Controlul vezicii urinare și al intestinului

Unele accidente vasculare cerebrale afectează partea creierului care controlează vezica și intestinul.

Acest lucru poate duce la incontinență urinară și dificultate la controlul intestinului.

Unele persoane pot recăpăta controlul vezicii urinare și a intestinului destul de rapid, dar dacă mai aveți probleme după ieșirea din spital, ajutorul este disponibil de la spital, medicul dumneavoastră de familie și consilierii specialiști în continuă.

Cereți sfaturi dacă aveți o problemă, deoarece există o mulțime de tratamente care vă pot ajuta.

Acestea includ:

Aflați mai multe despre tratarea incontinenței urinare

Vrei să afli mai multe?

Sex după un accident vascular cerebral

Faptul de a face sex nu vă va pune un risc mai mare de a face un alt AVC. Nu există nicio garanție că nu veți mai avea un accident vascular cerebral, dar nu există niciun motiv pentru care să se întâmple în timp ce faceți sex.

Chiar dacă ați rămas cu un handicap sever, puteți experimenta diferite poziții și găsiți noi moduri de a fi intim cu partenerul.

Fiți conștienți de faptul că unele medicamente vă pot reduce apariția sexuală (libido), deci asigurați-vă că medicul dvs. știe dacă aveți o problemă, deoarece pot exista și alte medicamente care vă pot ajuta.

Unii bărbați pot avea disfuncție erectilă după un accident vascular cerebral.

Vorbiți cu un medic de familie sau cu echipa de reabilitare dacă acesta este cazul, deoarece există mai multe tratamente care vă pot ajuta.

Citiți mai multe despre sexul bun și despre tratarea disfuncției erectile .

Vrei să afli mai multe?

Conducerea după un accident vascular cerebral

Dacă ați avut un accident vascular cerebral sau AVC, nu puteți conduce timp de 1 lună. Dacă te poți întoarce la conducere, depinde de dizabilitățile pe termen lung și de tipul de vehicul pe care îl conduci.

De multe ori nu este vorba de probleme fizice care pot face pericol de conducere, ci de probleme de concentrare, vedere, timpul de reacție și conștientizarea care se poate dezvolta după un accident vascular cerebral.

Un Medic de familie vă poate sfătui dacă puteți începe să conduceți din nou la o lună după accidentul vascular cerebral sau dacă aveți nevoie de evaluări suplimentare la un centru de mobilitate.

Vrei să afli mai multe?

Prevenirea accidentelor vasculare cerebrale

Dacă ați avut un accident vascular cerebral, șansele dvs. de a avea o alta sunt semnificativ crescute.

De obicei, veți avea nevoie de tratament pe termen lung cu medicamente care îmbunătățesc factorii de risc pentru AVC.

De exemplu:

De asemenea, veți fi încurajați să faceți modificări ale stilului de viață pentru a vă îmbunătăți sănătatea generală și pentru a vă reduce riscul de accident vascular cerebral, cum ar fi:

 • consumul unei diete sănătoase
 • exercitarea regulată
 • oprirea fumatului dacă fumezi
 • consumul de alcool în limitele recomandate

Aflați mai multe despre prevenirea accidentelor vasculare cerebrale

Grija pentru cineva care a avut un accident vascular cerebral

Există multe modalități prin care poți oferi sprijin unui prieten sau unei rude care a suferit un accident vascular cerebral.

Acestea includ:

 • ajutându-i să-și facă exercițiile de fizioterapie între ședințele lor cu fizioterapeutul
 • oferind sprijin emoțional și reasigurare că starea lor se va îmbunătăți cu timpul
 • ajutându-i să-i motiveze să își atingă obiectivele pe termen lung
 • adaptarea la orice nevoi pe care le pot avea, cum ar fi vorbirea lentă dacă au probleme de comunicare

Grija pentru cineva după ce a suferit un accident vascular cerebral poate fi o experiență frustrantă și singură. Sfaturile prezentate mai jos vă pot ajuta.

Fii pregătit pentru un comportament schimbat

Cineva care a suferit un accident vascular cerebral poate părea adesea ca și cum ar fi avut o schimbare de personalitate și par să acționeze irațional uneori.

Acesta este rezultatul impactului psihologic și cognitiv al unui AVC.

Ele pot deveni furioase sau resentimente față de tine. Răsfoiți cum ar fi, încercați să nu-l luați personal.

Este important să ne amintim că vor începe adesea să se întoarcă la sinele lor vechi pe măsură ce reabilitarea și recuperarea lor progresează.

Încercați să rămâneți răbdători și pozitivi

Reabilitarea poate fi un proces lent și frustrant și vor exista momente în care se pare că s-au înregistrat progrese puține.

Încurajarea și lăudarea oricăror progrese, indiferent de cât de mic ar apărea, poate ajuta la motivarea cuiva care a avut un accident vascular cerebral să își atingă obiectivele pe termen lung.

Fa-ti timp pentru tine

Dacă aveți grijă de cineva care a avut un accident vascular cerebral, este important să nu vă neglijați propria bunăstare fizică și psihologică.

Socializarea cu prietenii sau urmărirea intereselor de petrecere a timpului liber vă va ajuta să faceți față mai bine situației.

Întreabă pentru ajutor

Există o gamă largă de servicii și resurse de asistență disponibile pentru persoanele care se recuperează în urma unui accident vascular cerebral, precum și familiile și îngrijitorii acestora.

Aceasta variază de la echipamente care pot ajuta la mobilitate, până la asistență psihologică pentru îngrijitori și familii.

Personalul spitalului implicat în procesul de reabilitare poate oferi sfaturi și informații de contact.

Vrei să afli mai multe?