Afazie – tratament

Tratamentul recomandat pentru afazie este de obicei vorbirea și terapia limbajului. Uneori, afazia se îmbunătățește de la sine, fără tratament.

Acest tratament este realizat de un logoped și logoped (SLT). Dacă ați fost internat la spital, acolo ar trebui să existe o echipă de logopedie și logopedie.

Când ieșiți din spital, un SLT ar trebui să fie disponibil printr-o echipă de reabilitare comunitară sau, după un accident vascular cerebral, o echipă de externare susținută.

Dacă nu ați fost admis la spital sau nu ați văzut un SLT în timp ce ați fost acolo, puteți cere medicului dumneavoastră să vă trimită.

În unele zone, puteți contacta direct departamentul local de vorbire și terapie lingvistică.

Majoritatea persoanelor cu afazie au nevoie de multe ore de vorbire și de terapie a limbajului pentru a-și recupera potențialul.

Cum poate ajuta terapia vorbirii și limbajului

Pentru persoanele cu afazie, vorbirea și terapia limbajului urmăresc:

 • ajutați la restabilirea cât mai multă vorbire și limbă (reduceți deprecierea)
 • vă ajută să comunicați cât mai bine din capacitatea dvs. (creșteți activitatea și participarea)
 • găsiți modalități alternative de comunicare (utilizați strategii compensatorii sau ajutoare)
 • furniza informații pacienților și rudelor lor despre afazie

Modul în care terapia este efectuată va depinde de circumstanțele dvs.

Un curs intensiv de terapie a vorbirii și limbajului poate fi recomandat pentru unii oameni. Aceasta implică o serie de sesiuni date într-o perioadă mai scurtă de timp.

Dar, terapia vorbirii și a limbajului poate fi epuizantă, iar un curs intensiv de tratament nu va fi potrivit pentru toată lumea.

Pentru unele persoane, se pot recomanda sesiuni mai scurte și mai puțin intense.

Terapia poate fi sesiuni individuale, în grupuri sau folosind tehnologie, cum ar fi programe de calculator sau aplicații.

Pentru multe persoane cu afazie cauzată de accident vascular cerebral, cele mai rapide schimbări sunt devreme în săptămânile și lunile după accidentul vascular cerebral.

Însă îmbunătățirile pot fi văzute în continuare mulți ani și chiar zeci de ani mai târziu.

Evaluare înainte de terapie

Tratamentul pe care îl primiți va depinde de sănătatea dvs. generală și de dificultățile pe care le aveți cu vorbirea, limba sau abilitățile sociale.

O evaluare va fi efectuată înainte de începerea terapiei, astfel încât terapeutul să poată identifica care sunt aspectele limbajului cu care întâmpinați cel mai mult dificultate.

Un terapeut va vorbi cu tine și cu familia pentru a încerca să stabilească dacă problemele tale sunt legate de înțelegerea limbajului sau dacă ai probleme de exprimare.

Evaluarea se va concentra apoi pe domeniile care trebuie să fie vizate în terapie.

De asemenea, vor fi luate în considerare alte probleme de sănătate care vă pot afecta capacitatea de a comunica, cum ar fi probleme de auz sau de vedere.

Tehnici de vorbire și terapie a limbajului

Tehnicile specifice utilizate și scopurile tratamentului vor depinde de circumstanțele fiecărei persoane. Câteva exemple sunt descrise mai jos.

Dacă aveți dificultăți în a înțelege cuvintele, SLT-ul dvs. vă poate solicita să efectuați sarcini precum potrivirea cuvintelor la imagini sau sortarea cuvintelor după semnificația lor.

Scopul acestor sarcini este de a vă îmbunătăți capacitatea de a vă aminti semnificațiile și de a le lega de alte cuvinte.

Dacă aveți dificultăți în a vă exprima, SLT-ul dvs. vă poate solicita să practicați denumirea de imagini sau să judecați dacă anumite cuvinte rimează.

De asemenea, vă pot solicita să repetați cuvintele pe care le spun, cu solicitare dacă este necesar.

Dacă sunteți capabil să finalizați sarcini cu cuvinte unice, terapeutul dvs. va lucra asupra abilității dvs. de a construi propoziții.

Unele tehnici pot implica lucrul cu un computer. Alte metode pot include terapia de grup cu alte persoane cu afazie sau lucrul cu membrii familiei.

Acest lucru vă va permite să practicați abilități de conversație sau să repetați situații comune, cum ar fi un apel telefonic.

Un număr tot mai mare de programe și aplicații bazate pe computer sunt disponibile pentru a ajuta persoanele cu afazie să își îmbunătățească abilitățile de limbă. Dar este important să începeți să le utilizați cu supravegherea unui SLT.

Metode alternative de comunicare

O parte importantă a logopediei este găsirea diferitelor modalități de comunicare a dvs.

Terapeutul tău te va ajuta să dezvolți alternative la discuții, cum ar fi utilizarea gesturilor, scrierii, desenului sau graficelor de comunicare.

Graficele de comunicare sunt grile mari care conțin litere, cuvinte sau imagini.

Ele permit cu cineva afazic să comunice arătând cuvântul sau litera pentru a indica ceea ce dorește să spună.

Pentru unele persoane, pot fi utile dispozitive electronice special concepute, cum ar fi auxiliare de comunicare la ieșirea vocală (VOCA). VOCA folosesc o voce generată de computer pentru a reda mesajele cu voce tare.

Acest lucru vă poate ajuta dacă aveți dificultăți în vorbire, dar puteți scrie sau tasta.

Există, de asemenea, aplicații disponibile pe smartphone-uri și tablete de calculator care pot face acest lucru.

Dacă se crede că un dispozitiv de comunicare este benefic, finanțarea pentru achiziționarea unui dispozitiv individual poate fi discutată cu un SLT.

Comunicarea cu o persoană cu afazie

Dacă trăiești cu sau ai grijă de o persoană cu afazie, s-ar putea să nu fii sigur cu privire la cea mai bună modalitate de a comunica cu ea.

Puteți găsi următoarele sfaturi utile:

 • După ce vorbiți, permiteți persoanei să răspundă mult timp. Dacă o persoană cu afazie se simte grăbită sau presată să vorbească, poate deveni anxioasă, ceea ce poate afecta capacitatea de a comunica.
 • Folosiți propoziții scurte, necomplicate și nu schimbați prea repede subiectul conversației.
 • Evitați să puneți întrebări deschise. Întrebările închise care au un răspuns da sau nu pot fi mai bune.
 • Evitați să terminați propozițiile unei persoane sau să corectați eventualele erori în limba ei. Acest lucru poate provoca resentimente și frustrări pentru persoana cu afazie.
 • Mențineți distragerile la minimum, cum ar fi radio de fundal sau zgomot TV.
 • Folosiți hârtie și un pix pentru a scrie cuvinte cheie sau pentru a desena diagrame sau imagini, pentru a vă ajuta să vă întăriți mesajul și să susțineți înțelegerea lor.
 • Dacă nu înțelegeți ceva, o persoană cu afazie încearcă să comunice, nu pretinde că înțelegeți. Persoana poate găsi acest aspect patimant și suparator.
 • Utilizați referințe vizuale, precum indicarea, gesticularea și obiectele, pentru a susține înțelegerea lor.
 • Dacă întâmpină dificultăți în a găsi cuvântul potrivit, solicitați-i – cereți-le să descrie cuvântul, gândiți-vă la un cuvânt similar, încercați să-l vizualizați, gândiți-vă la sunetul cu care începe cuvântul, încercați să scrieți cuvântul, să folosiți gesturi, sau indică un obiect.

Cercetări în curs

În prezent se efectuează cercetări pentru a studia dacă alte tratamente pot beneficia de persoanele cu afazie.

Acestea includ:

 • terapii comportamentale sau practică – de exemplu, aplicații pentru a ajuta oamenii să câștige cantități mari de practică repetitivă în anumite sarcini de limbaj
 • tehnici electrice de stimulare a creierului – de exemplu, stimularea transcranială a curentului direct (tDCS), în care un mic curent electric este trecut prin scalp în creier pentru a ajuta la creșterea performanței la sarcinile de limbaj
 • medicamente – de exemplu, pentru a ajuta creierul să recupereze sau să înlocuiască neurotransmițătorii deteriorați

Deși unele studii au sugerat că aceste tratamente ar putea beneficia de unele persoane cu afazie, sunt necesare cercetări suplimentare.

Sfaturi pentru îngrijitori

A ajuta la îngrijirea unei persoane dragi, a unei rude sau a unui prieten cu afazie poate fi o perspectivă descurajantă și provocatoare, în special în primele câteva luni de la începutul simptomelor.

Persoanele cu afazie au adesea nevoi complexe, iar starea lor le poate face predispuse la schimbări de dispoziție și comportament provocator.

Dacă aveți grijă de cineva cu afazie, puteți găsi utilă secțiunea Îngrijire și asistență a acestui site web, în special secțiunea despre comunicarea cu cineva cu demență .

Speakability and the Stroke Association sunt principalele organizații de caritate din Marea Britanie care oferă ajutor și sprijin persoanelor afectate de afazie.