AVC – Prevenire

Cel mai bun mod de a ajuta la prevenirea unui accident vascular cerebral este să mâncați o dietă sănătoasă, să faceți exerciții fizice în mod regulat și să evitați fumatul și consumul de prea mult alcool.

Aceste modificări ale stilului de viață pot reduce riscul dvs. de probleme precum:

Dacă ați avut deja un accident vascular cerebral, efectuarea acestor modificări poate ajuta la reducerea riscului de a avea un alt AVC în viitor.

Dietă

O dietă nesănătoasă vă poate crește șansele de a suferi un AVC, deoarece poate duce la creșterea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.

De obicei, este recomandată o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, cu conținut ridicat de grăsimi, inclusiv multe fructe și legume proaspete (5 A Day) și wholegrains.

Asigurarea unui echilibru în dieta dvs. este importantă. Nu mâncați prea mult din niciun singur aliment, în special alimente bogate în sare și alimente procesate.

Ar trebui să limitezi cantitatea de sare pe care o consumi la nu mai mult de 6g (0,2oz) pe zi, deoarece prea multă sare îți va crește tensiunea arterială: 6g sare este aproximativ 1 linguriță.

Citiți mai multe despre alimentația sănătoasă și pierderea în greutate .

Exercițiu

Combinarea unei diete sănătoase cu exerciții fizice regulate este cea mai bună modalitate de a menține o greutate sănătoasă.

Exercitiile fizice regulate pot ajuta si la scaderea colesterolului si la mentinerea tensiunii arteriale sanatoase.

Pentru majoritatea oamenilor, în fiecare săptămână este recomandat cel puțin 150 de minute (2 ore și 30 de minute) de activitate aerobă cu intensitate moderată, precum ciclismul sau mersul rapid.

Dacă vă recuperați de un accident vascular cerebral, ar trebui să discutați posibile planuri de exerciții cu membrii echipei dvs. de reabilitare.

Este posibil ca exercițiile fizice regulate să nu fie posibile în primele săptămâni sau luni după un accident vascular cerebral, dar ar trebui să poți începe exercitarea odată ce progresul tău a reabilitat.

Aflați mai multe despre sănătate și fitness

Renunțe la fumat

Fumatul îți crește semnificativ riscul de a face un accident vascular cerebral. Acest lucru se datorează faptului că vă îngustează arterele și vă face sângele mai probabil să se coaguleze.

Puteți reduce riscul de a face un accident vascular cerebral prin oprirea fumatului.

Fumatul nu vă va îmbunătăți, de asemenea, sănătatea generală și vă va reduce riscul de a dezvolta alte afecțiuni grave, precum cancerul pulmonar și bolile de inimă .

Linia de asistență pentru fumat vă poate oferi sfaturi și încurajări pentru a vă ajuta să renunțați la fumat. Sunați la 0300 123 1044 sau vizitați Smokefree .

Aflați mai multe despre încetarea fumatului

Reduceți alcoolul

Consumul excesiv de alcool poate duce la hipertensiune arterială și poate declanșa o bătăi neregulate ale inimii (fibrilație atrială) , ambele putând crește riscul de a suferi un AVC.

Deoarece băuturile alcoolice au un conținut ridicat de calorii, ele provoacă, de asemenea, creștere în greutate. Băuturile abundente înmulțesc riscul de accident vascular cerebral de mai mult de 3 ori.

Dacă alegeți să beți alcool și v-ați recuperat complet, ar trebui să vă propuneți să nu depășiți limitele recomandate:

  • bărbaților și femeilor li se recomandă să nu bea în mod regulat mai mult de 14 unități pe săptămână
  • răspândiți-vă băutura peste 3 zile sau mai mult dacă beți până la 14 unități pe săptămână

Dacă nu v-ați recuperat complet din accidentul vascular cerebral, s-ar putea să constatați că ați devenit deosebit de sensibil la alcool și chiar limitele sigure recomandate pot fi prea mari pentru dumneavoastră.

Aflați mai multe despre consumul de alcool

Gestionarea condițiilor de bază

Dacă ați fost diagnosticat cu o afecțiune care vă crește riscul de accident vascular cerebral, asigurarea stării este bine controlată este, de asemenea, important pentru a ajuta la prevenirea loviturilor.

Schimbările de stil de viață menționate mai sus pot ajuta la controlul acestor afecțiuni într-o mare măsură, dar poate fi necesar să luați și medicamente obișnuite.

Pentru mai multe informații, consultați: