AVC – Tratament

Tratamentul eficient al AVC poate preveni handicapul pe termen lung și poate salva vieți.

Tratamentele specifice recomandate depind dacă un accident vascular cerebral este cauzat de:

 • un cheag de sânge care blochează fluxul de sânge către creier (accident vascular cerebral ischemic)
 • sângerare în sau în jurul creierului (accident vascular cerebral hemoragic)

Tratamentul presupune, de obicei, luarea unuia sau a mai multor medicamente diferite, deși unele persoane pot avea nevoie și de operație.

Tratarea accidentelor vasculare cerebrale ischemice

Dacă ați suferit un accident vascular cerebral ischemic, de obicei este recomandată o combinație de medicamente pentru a trata afecțiunea și a preveni apariția ei din nou.

Unele dintre aceste medicamente trebuie luate imediat și doar pentru o perioadă scurtă de timp, în timp ce altele pot fi începute numai după ce accidentul vascular cerebral a fost tratat și poate fi necesar să fie luat pe termen lung.

Tromboliza – medicament „cheag buster”

Accidentele vasculare cerebrale ischemice pot fi deseori tratate folosind injecții ale unui medicament numit alteplază, care dizolvă cheagurile de sânge și restabilește fluxul de sânge la creier.

Această utilizare a medicamentului cu „cheaguri” este cunoscută sub numele de tromboliză.

Alteplasa este cea mai eficientă dacă este începută cât mai curând posibil după producerea accidentului vascular cerebral – și cu siguranță în 4,5 ore.

În general nu este recomandat dacă au trecut mai mult de 4,5 ore, deoarece nu este clar cât de benefic este atunci când este utilizat după acest timp.

Înainte de a putea fi utilizată alteplasa, este foarte important să se efectueze o scanare a creierului pentru a confirma diagnosticul unui AVC ischemic.

Acest lucru se datorează faptului că medicamentul poate agrava sângerarea care apare în accidentele vasculare cerebrale hemoragice.

trombectomia

Un număr mic de accidente vasculare cerebrale ischemice severe poate fi tratat printr-o procedură de urgență numită trombectomie.

Aceasta elimină cheagurile de sânge și ajută la refacerea fluxului de sânge la creier.

Trombectomia este eficientă numai la tratarea accidentelor vasculare cerebrale ischemice cauzate de un cheag de sânge într-o arteră mare din creier.

Este cel mai eficient când a început cât mai curând posibil după un accident vascular cerebral.

Procedura presupune introducerea unui cateter într-o arteră, adesea în inghinal. Un dispozitiv mic este trecut prin cateter în artera din creier.

Cheagul de sânge poate fi îndepărtat cu ajutorul dispozitivului sau prin aspirație. Procedura se poate face sub anestezic local sau general .

Aspirina și alte antiplachete

Majoritatea oamenilor li se va oferi o doză regulată de aspirină. Pe lângă faptul că este un calmant, aspirina este un antiplachetar, ceea ce reduce șansele de formare a unui alt cheag.

Pot fi utilizate și alte medicamente antiplachetare, cum ar fi clopidogrel și dipyridamol .

Anticoagulantele

Unora li se poate oferi un anticoagulant care să contribuie la reducerea riscului de a dezvolta noi cheaguri de sânge în viitor.

Anticoagulantele împiedică formarea cheagurilor de sânge schimbând compoziția chimică a sângelui într-un mod care împiedică formarea cheagurilor.

Warfarina , apixaban, dabigatran, edoxaban și rivaroxaban sunt exemple de anticoagulante pentru utilizare pe termen lung.

Există, de asemenea, o serie de anticoagulante numite heparine, care pot fi administrate doar prin injecție și sunt utilizate pe termen scurt.

Anticoagulantele pot fi oferite dacă:

 • au un tip de bătăi inimii neregulate numite fibrilație atrială , care poate provoca cheaguri de sânge
 • au istoric de cheaguri de sange
 • dezvoltați un cheag de sânge în venele picioarelor ( tromboză venoasă profundă (DVT) ), deoarece un accident vascular cerebral v-a lăsat incapabil să vă mișcați unul dintre picioare

Medicamente pentru tensiunea arterială

Dacă tensiunea arterială este prea mare, s-ar putea să vi se ofere medicamente care să o scadă.

Medicamentele utilizate frecvent includ:

 • diuretice tiazidice
 • inhibitori ai enzimei convertoare de angiotensină (ACE)
 • blocante ale canalelor de calciu
 • beta-blocante
 • alfa-blocante

Aflați mai multe despre tratarea hipertensiunii arteriale

Statinele

Dacă nivelul de colesterol din sângele dvs. este prea mare, vi se va recomanda să luați un medicament cunoscut sub numele de statină .

Statinele reduc nivelul de colesterol din sângele dvs. prin blocarea unei substanțe chimice (enzimă) din ficat care produce colesterol.

Vi se poate oferi o statină chiar dacă nivelul colesterolului dvs. nu este deosebit de ridicat, deoarece poate contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral, indiferent de nivelul de colesterol.

Endarterectomia carotidă

Unele accidente vasculare cerebrale ischemice sunt cauzate de îngustarea unei artere în gât numită artera carotidă, care transportă sânge la creier.

Îngustarea, cunoscută sub numele de stenoză carotidă, este cauzată de acumularea de plăci grase.

Dacă stenoza carotidă este foarte severă, chirurgia poate fi utilizată pentru deblocarea arterei. Aceasta se numește endarterectomie carotidă .

Aceasta implică chirurgul care face o tăietură (incizie) în gât pentru a deschide artera carotidă și pentru a elimina depozitele grase.

Tratarea accidentelor vasculare cerebrale hemoragice

La fel ca în cazul accidentelor vasculare cerebrale ischemice, unor persoane care au suferit un accident vascular cerebral hemoragic li se va oferi medicament pentru a reduce tensiunea arterială și pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale.

Dacă luați anticoagulante înainte de a vă face accident vascular cerebral, este posibil să aveți, de asemenea, nevoie de tratament pentru a inversa efectele medicamentului și pentru a reduce riscul de sângerare suplimentară.

Interventie chirurgicala

Ocazional, poate fi necesară o intervenție chirurgicală de urgență pentru a elimina orice sânge din creier și pentru a repara orice vase de sânge explozate. Aceasta se face de obicei folosind o procedură chirurgicală cunoscută sub numele de craniotomie.

În timpul unei craniotomii, o secțiune a craniului este îndepărtată pentru a permite accesul chirurgului la sursa sângerării.

Chirurgul va repara orice vas de sânge deteriorat și va asigura că nu există cheaguri de sânge care să restricționeze fluxul de sânge la creier.

După ce sângerarea a fost oprită, bucata de os scoasă din craniu este înlocuită, adesea cu o placă metalică artificială.

Chirurgie pentru hidrocefalie

Chirurgia se poate face și pentru a trata o complicație a accidentelor vasculare cerebrale hemoragice numită hidrocefalie .

Aici daunele rezultate în urma unui accident vascular cerebral provoacă acumularea de lichid cefalorahidian în cavitățile (ventriculele) creierului, provocând simptome precum dureri de cap , boală, somnolență, vărsături și pierderea echilibrului.

Hidrocefalia poate fi tratată prin introducerea în creier a unui tub, numit șunt, pentru a permite scurgerea lichidului.

Aflați mai multe despre tratarea hidrocefaliei

Tratamente de sprijin

Este posibil să aveți nevoie de tratament suplimentar pe termen scurt pentru a ajuta la gestionarea unora dintre problemele care pot afecta persoanele care au suferit un accident vascular cerebral.

De exemplu, puteți solicita:

 • un tub de alimentare introdus în stomac prin nas (tubul nazogastric) pentru a oferi nutriție dacă aveți dificultăți la înghițire (disfagie)
 • suplimente nutritive dacă sunteți subnutriți
 • lichide administrate direct într-o venă (intravenos) dacă aveți riscul de deshidratare
 • oxigen printr-un tub nazal sau mască de față dacă aveți niveluri scăzute de oxigen în sânge
 • ciorapi de compresie pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge la nivelul picioarelor (DVT)

Aflați mai multe despre recuperarea unui accident vascular cerebral