AVC – Simptome

Dacă bănuiești că tu sau altcineva suferă de un accident vascular cerebral, sună imediat telefonul 112 și solicită o ambulanță.

Chiar dacă simptomele dispar în timp ce aștepți ambulanța, este încă important să mergi la spital pentru o evaluare.

După o evaluare inițială, vei fi trimis la un specialist pentru teste suplimentare pentru a ajuta la determinarea cauzei accidentului vascular cerebral. Trebuie să fiți chemat pentru a vedea un specialist în termen de 24 de ore de la începutul simptomelor. Tratamentul poate începe, de asemenea, dacă este necesar.

Simptomele unui accident vascular cerebral care dispar rapid și în mai puțin de 24 de ore pot însemna că ați avut un atac ischemic tranzitoriu (TIA) .

Aceste simptome trebuie, de asemenea, tratate ca o urgență medicală pentru a reduce șansele de a avea un alt AVC.

Recunoașterea semnelor unui accident vascular cerebral

Semnele și simptomele unui accident vascular cerebral variază de la o persoană la alta, dar încep de obicei brusc.

Deoarece diferite părți ale creierului tău controlează diferite părți ale corpului, simptomele tale vor depinde de partea creierului tău afectată și de amploarea pagubelor.

Principalele simptome de accident vascular cerebral pot fi amintite cu cuvântul FAST:

 • Față – este posibil ca fața să fi căzut pe o parte, este posibil ca persoana să nu poată să zâmbească sau este posibil ca gura sau ochiul să se fi înecat.
 • Brațele – este posibil ca persoana să nu poată ridica ambele brațe și să le țină acolo din cauza slăbiciunii sau amorțelii la 1 braț.
 • Discursul – discursul lor poate fi înclinat sau năprasnic sau este posibil ca persoana să nu poată vorbi deloc în ciuda faptului că pare să fie trează; s-ar putea să aibă probleme și să înțeleagă ce le spui.
 • Ora – este timpul să apelați 112 imediat dacă observați oricare dintre aceste semne sau simptome.

Este important ca toată lumea să fie conștientă de aceste semne și simptome, în special dacă trăiești cu sau ai grijă de o persoană care se află într-un grup cu risc ridicat, cum ar fi cineva care este în vârstă sau are diabet sau hipertensiune arterială .

Alte simptome posibile

Simptomele din testul FAST identifică cele mai multe accidente vasculare cerebrale, dar ocazional un accident vascular cerebral poate provoca simptome diferite.

Alte semne și simptome pot include:

 • paralizie completă a unei părți a corpului
 • pierderea bruscă sau estomparea vederii
 • ameţeală
 • confuzie
 • dificultate în a înțelege ce spun alții
 • probleme cu echilibrul și coordonarea
 • dificultăți de înghițire (disfagie)
 • o durere de cap bruscă și foarte severă care duce la o durere orbitoare spre deosebire de orice experimentat înainte
 • pierderea conștienței

Dar pot exista și alte cauze ale acestor simptome.

Atac ischemic tranzitoriu (TIA)

Simptomele unui atac ischemic tranzitoriu (TIA) , cunoscut și sub denumirea de mini-accident vascular cerebral, sunt aceleași ca un accident vascular cerebral, dar tind să dureze doar între câteva minute și câteva ore înainte să dispară complet.

Deși simptomele se îmbunătățesc, un TIA nu trebuie niciodată ignorat, deoarece este un semn de avertizare serios al unei probleme cu alimentarea cu sânge a creierului tău.

Înseamnă că aveți un risc crescut de a suferi un AVC în viitorul apropiat.

Este important să sunați telefonul 112 imediat și să solicitați o ambulanță dacă dumneavoastră sau altcineva aveți TIA sau simptome de accident vascular cerebral.

Dacă este suspectat un TIA, vi se va oferi aspirină să luați imediat. Acest lucru ajută la prevenirea unui AVC.

Chiar dacă simptomele dispar în timp ce aștepți să sosească ambulanța, ar trebui să se facă încă o evaluare într-un spital. Trebuie să fiți chemat pentru a vedea un specialist în termen de 24 de ore de la începutul simptomelor.

Dacă credeți că ați avut TIA înainte, dar simptomele au trecut de atunci și nu ați solicitat sfaturi medicale la momentul respectiv, faceți o programare urgentă cu un medic de familie.

Dacă vă convine, vă pot consulta o evaluare la spital.